Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Bijzonder veel mensen hebben er de voorbije jaren voor gekozen om zonnepanelen te plaatsen op het dak van hun woning. Denk je er eveneens aan om dit te doen? In dat geval sta je op het punt om een toekomst gerichte keuze te maken. Een investering doen in zonnepanelen zorgt er namelijk voor dat je beschikt over een uitstekende mogelijkheid om zelf in je energiebehoefte te voorzien. Daar komt bij dat je eveneens kan rekenen op een interessant financieel voordeel. Klinkt dit voor jou allemaal uitstekend in de oren, maar wil je eerst graag weten welke kosten er aan het aankopen van zonnepanelen verbonden zijn? Dat kan. We zetten graag de kosten zonnepanelen voor jou op een rijtje.

*Tip:
Zonnepanelen zijn in! Maar zonnepanelen zijn ook duur.  Wat zijn de kosten? Aangezien het om maatwerk gaat verschillen de prijzen enorm per installateur. Vergelijk daarom altijd meerdere offertes van diverse installateurs in jouw regio.

De prijsopbouw van zonnepanelen

Bekijken we de prijsopbouw van zonnepanelen, dan zien we dat deze bestaat uit twee delen. De materiaalkosten van zonnepanelen is goed voor een prijskaartje van zo’n 75 procent terwijl de arbeidskosten zo’n 25 procent van de totale prijs in beslag neemt. Je doet er daarom verstandig aan om eerst te bepalen wat voor soort panelen je wilt (uit het hoge of lage segment).

Wat kosten zonnepanelen?

kosten-zonnepanelenDe kosten die voor zonnepanelen in rekening worden gebracht zijn door de jaren heen aanzienlijk geslonken. Dit was meteen ook één van de belangrijkste redenen waarom de overheid er voor heeft gekozen om de subsidies op zonnepanelen in te perken. Om je een goed beeld te geven van de gemiddelde kostprijs waar je bij een investering in zonnepanelen rekening mee dient te houden hebben we even een aantal mogelijkheden voor jou op een rijtje gezet in onderstaande tabel.

De prijzen zijn gedaald de afgelopen 5 jaar!

Bij het kopen van zonnepanelen is het belangrijk om naar de prijzen per Wattpiek te kijken. De prijzen zijn in de afgelopen jaren flink gedaald. Van 3,10 euro per WP in 2010 naar 1,78 euro per WP in 2016. Ook goed om te weten is dat de prijs per watt-piek daalt des te meer zonnepanelen je hebt. Voor 6 panelen betaal je 1, 94 euro per WP en voor 18 panelen betaal je slechts zo’n 1,63 euro per WP. De installatiekosten bestaan uit zo’n 15% van de totaal prijs. Zie ook hieronder, prijsopbouw.

LET OP: met de huidige subsidie, de zogeheten btw verlaging kun je nog meer besparen op de totale kosten (zie kolom 6).

Aantal personen  Aantal kWh per jaar1 Vermogen in WP2 X panelen3 Prijs4 Prijs na BTW teruggave5 Besparing per jaar6
1 1.840 2165 8 € 4.156 € 3.435  420,-
2 2.930 3447 13 € 6.274 € 5.185  675,-
3 3.590 4224 16 € 7.264 € 6.004  830,-
4 4.040 4753 18 € 7.700 € 6.363  930,-
5 4.520 5318 20 € 8.402 € 6.944  1040,-
6 4.830 5682 21 € 8.808 € 7.279  1110,-

Disclaimer: let bovendien op dat het hierboven om indicatieprijzen gaat. Het kan zijn dat we ergens een berekeningsfout hebben gemaakt. Laat het ons weten.

NB: Een gemiddeld huishouden heeft 2910 kWh per jaar nodig volgens de Nibud.

Uitleg berekening

 • Bron: RVO bewerkt door Nibud. Gemiddeld gebruik per jaar in kWh.
 • Geïnstalleerd vermogen in Wattpiek. Berekening: Aantal kWh / 0,85
 • Aantal zonnepanelen benodigd. Wij gingen uit van een zonnepanelen met 270 WattPiek (WP). Hoe hoger de WP des te minder zonnepanelen je nodig hebt. Ideaal als je een kleine dakoppervlakte bezit.
 • De kosten bereken je door het vermogen in WP te vermenigvuldigen met de prijs per Wattpiek. De totaalprijs die je hier ziet is inclusief BTW en inclusief installatie.
 • De 21% procent btw die je hebt betaald mag je aftrekken omdat je als ondernemer wordt gezien.
 • 6  De besparing per jaar is de huidige energieprijs x het gemiddeld aantal kWh per jaar(2017 = 0,23 euro per kWh).

Prijs per WP is gedaald in de afgelopen jaren

Lees ook:

Keuzes die de kostprijs van zonnepanelen beïnvloeden

Een aantal keuzes die jij als eigenaar van de woning maakt zullen een directe invloed hebben op de kosten die voor zonnepanelen in rekening worden gebracht. Het betreft hier de volgende keuzes:

Keuze 1: Het type zonnepanelen

De keuze voor zonnepanelen is slechts de eerste, want tegenwoordig onderscheiden we op de markt verschillende soorten panelen. We hebben de drie verschillende mogelijkheden inclusief de gemiddelde kostprijs alvast even voor jou op een rijtje gezet.

Soort paneel Prijzen (gemiddeld gezien) Voordeel
Monokristallijn € 670 per paneel Zeer hoog rendement, uitstekend voor kleine daken. Maximaal rendement.
Polykristallijn € 600 per paneel Goede rendement en goede prijs/kwaliteit verhouding. Uitstekend voor daken met een groot oppervlak.
Dunne film € 400 per paneel De goedkoopste soort van deze drie.

Keuze 2: merk

Met name de kwaliteit bepaalt de prijs. Als je een auto koopt weet je dat Mercedes en BMW in het hoge segment zitten. Zo heb je in de zonnepanelenindustrie ook panelen die je onder kunt verdelen in hoog-laag segmenten. LG, Sunpower en Panasonic panelen zijn dé Mercedes van de zonnepanelen. Wil je hoge kwaliteit met een lange garantieduur? Kies dan voor één van deze merken. Het is echter wel zo dat de markt zich zodanig heeft ontwikkeld, dat er in principe geen slechte panelen meer zijn. Er is echter wel verschil in uiterlijk, opbrengst en hoe lang een paneel mee gaat. Lees ook: LG vs. Sunpower en LG vs. Panasonic

Keuze 3: het aantal panelen en de installateur

Hoe meer panelen je op je dak wilt des te hoger de prijs zal zijn. Dat is logisch. Houd er echter wel rekening mee dat als je niet voldoende dakoppervlak hebt je voor hoog rendement panelen moet kiezen (monokristallijne). Heb je veel dakoppervlak dan kun je kiezen voor lagere kwaliteit zonnepanelen (polykristallijne). Daarnaast is het van belang om te kiezen voor een goede installateur. Kies je voor een installateur die met onderaannemers/zzp’ers werkt? Dan moet je ook rekening houden met zaken die mis kunnen gaan in bijvoorbeeld de communicatie. Wij raden je aan om met een partij in zee te gaan die professioneel te werk gaat. Een korte achtergrond informatie check kan nooit kwaad.

Keuze 4: de omvormer

Wist je dat omvormers sneller stuk gaan dan zonnepanelen? Gemiddeld gaat een omvormer 15 jaar mee. Dat zou dus betekenen dat je voor zonnepanelen die gemiddeld 25 jaar mee gaan, 2 omvormers nodig hebt. Er zijn ook kwaliteit omvormers in combinatie met optimers die nog beter presteren. Kies je voor kwaliteit dan kies je uiteraard ook voor een apparaat dat langer mee gaat. Voor een omvormer van 4000 Wp moet je denken aan een gemiddelde prijs van 1200 euro. Lees ook: kosten omvormers.

Keuze 5: Plaatsing op schuin of plat dak?

Ben je nog bezig met een nieuwbouw te bouwen? In dat geval kan je een keuze maken tussen een plat of een hellend dak. Het is altijd interessant om er rekening mee te houden dat in Nederland het hoogste rendement wordt geboekt wanneer de panelen worden geplaatst op een dak met een hellingsgraad van 30 tot 40 graden. Het merendeel van de daken beschikken over een gemiddelde helling van 45 graden waardoor er slechts gebruik moet worden gemaakt van een zeer kleine constructie. Wanneer er sprake is van een plat dak dient de installateur meer materialen te gebruiken wat de kostprijs de hoogte in drijft. De gemiddelde meerprijs per paneel is gelegen tussen de 10 en 50 euro.

Keuze 6: Extra opties

Je kan er bij een systeem met zonnepanelen tot slot nog voor kiezen om gebruik te maken van verschillende opties. We zetten ook deze opties nog even voor jou op een rijtje:

Optie Meerprijs
Monitorsysteem Tussen 75 & 140 euro
Zonneboiler Tussen 2.750 & 3.750 euro

monteur kosten zonnepanelen

Interessante bespaartips

Ben je een beetje geschrokken van de kostprijs die een systeem met zonnepanelen met zich meebrengt? Zou je graag willen besparen op het totale kostenplaatje? Dat kan door rekening te houden met de onderstaande bespaartips.

 • Slechts gedeeltelijk zelf energie opwekken. Hoe interessant het ook mag zijn om alle energie zelf op te wekken, lang niet iedereen beschikt over voldoende financiële middelen om dit te kunnen doen. In dat geval is kiezen voor een kleiner systeem met een beperkter aantal zonnepanelen nog steeds interessant. Zo kan je alvast voor een stukje in je eigen energiebehoefte voorzien.
 • Subsidie. De landelijke subsidie voor zonnepanelen mag dan wel niet meer bestaan, dat wil niet zeggen dat je geen recht meer hebt op een andere subsidie. Er bestaat namelijk wel nog steeds zoiets als een regionale subsidie die je gewoon bij je stad kan aanvragen. Bovendien werd de landelijke subsidie inmiddels (deels) vervangen door een terugbetaling van de BTW op een particuliere installatie. Dit betekent in de praktijk toch dat je een besparing kan realiseren op je systeem van zomaar even 21 procent. Het spreekt voor zich dat je zonnepanelen op deze manier reeds een behoorlijk stuk betaalbaarder worden.
 • Meerdere offertes vergelijken. Onafhankelijke partijen zoals MilieuCentraal en de Consumentenbond raden aan om meerdere offertes van diverse installateurs te vergelijken. Zo kunt u namelijk flink op de kosten besparen. De prijzen kunnen aanzienlijk verschillen per installateur. Ontdek ook vrijblijvend wat de exacte totale kosten voor jouw opdracht zullen zijn: offertes aanvragen.

Per watt piek

Het vermogen van een zonnemodule wordt vaak uitgedrukt in watt piek (Wp). Dit is de theoretische opbrengst van het zonnepaneel bij optimale omstandigheden. Deze ideale waarde wordt in het relatief sombere Nederland niet vaak gehaald. Daarnaast treedt er bij het omvormen van de stroom ook warmte-omzetting op. Uit de praktijk is gebleken, dat je in Nederland voor een redelijke schatting het vermogen in Wp dan ook met een factor 0,85 (85%) moet vermenigvuldigen om de jaaropbrengst in kWh te verkrijgen. Een PV-systeem met een vermogen van 1000Wp levert dan dus op jaarbasis zo’n 880kWh aan stroom.

Met alleen de zonnemodules ben je echter nog niet klaar; je hebt immers nog een omvormer nodig en montagemateriaal. Neem je deze twee mee, dan kun je rekenen op ongeveer €1,94 per Wp (6 panelen). Dit is inclusief een redelijk gemiddelde van €0,50 per Wp installatiekosten. Nemen we in deze prijs de voor Nederland geldende correctiefactor 0.85 mee, dan komen we afgerond uit op €1,94/0.85 = €2,28 per kWh jaaropbrengst.

Een gemiddeld Nederlands gezin verbruikt zo’n 2910 kWh (bron Nibud) aan elektriciteit per jaar. Wil je compleet zelfvoorzienend worden zonder aan levensstandaard in te boeten, dan is een investering van 2,28 x 2910= 6634 euro nodig.

Vergelijken is besparen

geld besparenAangezien het toch een vrij nieuwe markt is zijn er veel zonnepaneel installateurs op de markt. Velen komen net om de hoek kijken en daardoor zul je ook flinke prijsverschillen zien. Wij, net als de ConsumentBond en MilieuCentraal (onafhankelijke partijen), raden aan om eerst meerdere offertes van lokale specialisten te vergelijken. Zo weet je namelijk zeker dat je niet de hoofdprijs zult betalen. Gelukkig kun je via onze website in een keer tot 6 offertes aanvragen, geheel gratis, geheel vrijblijvend. Het gaat als volgt in zijn werking:

 1. Klik op de button hieronder en laat je gegevens achter (kost je enkele minuten)
 2. Ontvang vrijblijvend tot 6 offertes in je mailbox
 3. Begin met vergelijken en bespaar tot 30% op de kosten van zonnepanelen!

[button color=”#ffffff” background=”#f6911e” size=”large” href=”https://www.zonnepanelen-info.be/offerte/”]Vergelijk offertes, bespaar tot 30%![/button]

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering