Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Stedenbouwkundige vergunning plaatsing zonnepanelen

Vergunning Vergunning zonnepanelen? Overweegt je een investering in zonnepanelen? Het is van belang dat je zich vooraf goed informeert over de mogelijkheden die er op de markt verkrijgbaar zijn. Tevens is het belangrijk om te weten aan welke voorwaarden je dient te voldoen en of er misschien regels zijn waar je zich aan dient te houden bij het installeren van zonnepanelen.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Heb je eigenlijk een vergunning nodig?

Voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak van je woning is geen stedenbouwkundige vergunning benodigd. Tenzij dit uitdrukkelijk verboden is omdat je woning wellicht tot beschermd erfgoed behoort. Wil je alle misverstanden uitsluiten doe dan altijd even navraag bij je woongemeente. Dit neemt slechts een paar minuten van je tijd in beslag en kan een hoop irritaties en misverstanden voorkomen.

Bestaande verkavelingsvoorschriften en vergunningen

  • Woningen die vallen onder voorschriften van zogenaamde verkavelingsvergunningen, BPA’s en/of ruimtelijke uitvoeringsplannen hebben een vergunning nodig. Onder deze noemer vallen meer woningen dan je wellicht in eerste instantie zou denken.
  • Bezitters van woningen die vallen onder de bovengenoemde categorie kunnen een stedebouwkunnige vergunning aanvragen via de ‘procedure tot afwijking van de bestaande en vigerende verkavelingsvoorschriften of de voorschriften van het plan’.
  • Als de verkavelingsvoorschriften een nadrukkelijk verbod bevatten op het plaatsen van zonnepanelen dan moet een procedure opgestart worden tot wijziging van de geldende verkavelingsvoorschriften.

De werking van zonnepanelen

Het complete systeem van zonnepanelen bestaat uiteraard uit de panelen zelf, maar ook de bekabeling en het montagesysteem behoren tot de installatie. Binnenshuis wordt er minimaal een omvormer geplaatst die de opgewekte energie om kan zetten in bruikbare wisselstroom. Ook wordt er een groenestroommeter geplaatst die voor je berekend hoeveel elektriciteit de zonnepanelen hebben opgewekt.

Uiteraard kun je het beste kiezen voor een installatie die ook aangesloten is op het openbare elektriciteitsnetwerk. Op momenten dat je zelf onvoldoende energie opwekt maakt je dan gebruik van de gewone ‘grijze’ stroom. Maar wek je systeem meer energie op dan je verbruikt dan loopt de energiemeter terug.

Voordat je een dure installatie aanschaft doe je het best eerst een soort van haalbaarheidsonderzoek om te zien of je investering ook daadwerkelijk rendabel kan zijn.

  • Onderzoek de mogelijkheden die je hebt om het energieverbruik binnen je huishouden te verminderen. Als je dit in kaart heeft gebracht kunt je beginnen met zelf energie op te wekken. Een investering in isolatie en zonnepanelen betekent meer winst voor zowel je eigen portemonnee áls het milieu.
  • Bekijk de mate van isolatie van zowel het dak van de woning als de zoldervloer. Je kunt uiteraard altijd zonnepanelen aanleggen, maar je komt in aanmerking voor een premie als je dit doet nadat je dak en zoldervloer aan een bepaalde isolatievoorwaarde voldoen.
  • Kijk naar de oriëntatie van je dak en de mate waarin zonlicht wordt opgevangen. Vanzelfsprekend is de opbrengst het grootst bij een richting van de zonnepanelen naar het zuiden onder een hoek van 30 tot 50 graden. Houdt altijd de aanwezigheid van schaduw objecten in het oog. Schaduw kan het rendement behoorlijk belemmeren en de opbrengst verminderen.
  • Laat een professionele installateur de benodigde installatie voor je berekenen. Uiteraard is het zo dat hoe groter de installatie, hoe meer elektriciteit je kunt opwekken. Het aantal zonnepanelen dat je plaatst is mede afhankelijk van je budget, de beschikbare ruimte op het dak en uw totale verbruik.
  • De terugverdientijd van de geïnstalleerde zonnepanelen kun je online met verschillende beschikbare tools berekenen.

Zelf doen of laten installeren?

Aangezien er geen stedenbouwkundige vergunning benodigd is zijn er geen voorwaarden vastgesteld voor installateurs van zonnepanelen. Dit betekent dat je ook zelf de zonnepanelen op je dak kunt en mag installeren. Ben je niet zeker van uzelf kies dan altijd voor een installateur met een zogenaamd certificaat van vakbekwaamheid. Aangeraden is ook om niet met de eerste de beste installateur zaken te doen. Je kunt behoorlijk op de kosten van de investering besparen door meerdere offertes aan te vragen en de kosten op een nauwkeurige manier met elkaar te vergelijken. Welke meerkosten worden er door de ene installateur berekend die wellicht bij de andere al in de totaalprijs zijn inbegrepen. Gedegen vergelijken kan op je een snelle manier al tot 40% op de totale installatie kosten van zonnepanelen besparen.

Kijk ook altijd goed welk merk en soort type zonnepanelen de installateurs je aanbevelen. Zijn het zonnepanelen met een TÜV-certificaat of niet? Laat door de installateur een berekening maken over de haalbaarheid en het terugverdienmodel van de zonnepanelen die je op je woning wilt laten installeren.

Premie, recyclagebijdrage en prosumententarief voor zonnepanelen

De Vlaamse overheid biedt mogelijkheden voor een beperkte premie op zonnepanelen. Deze premie wordt in de vorm van groenestroomcertificaten geleverd. Hiervoor dient je woning wel te voldoen aan de zogenaamde isolatievoorwaarde. Bovendien is er een zogenaamde netvergoeding die iedereen, dus ook gebruikers van zonnepanelen, betalen voor het gebruik van het net. Als je beslist om nieuwe zonnepanelen te installeren dan is sinds 1 juli 2016 bovendien een zogenaamde recyclagebijdrage verplicht te betalen.

De bovengenoemde kosten die je moet betalen wegen echter nog altijd niet op tegen de opbrengst die zonnepanelen leveren. Je voorziet voor het merendeel zelf in je eigen energieverbruik en levert daarnaast een positieve bijdrage aan het milieu. De investering verdient zichzelf over een periode van gemiddeld 8 jaar terug. Zonnepanelen hebben een gemiddelde levensduur van 25 jaar wat zoveel inhoudt als dat je zo’n 17 jaar gebruikt kunt maken van ‘gratis’ energie die je eigen systeem opwekt en waar je huishouden op draait. Wek je meer stroom op dan het verbruik? Dan draait de energiemeter bovendien terug en betaald je maandelijks nog minder energiekosten. Als je alle voor- en nadelen tegen elkaar afzet zult je tot de conclusie komen dat een investering in zonnepanelen nog altijd een zeer rendabele optie is.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering

Verlaagd BTW-tarief op zonnepanelen, -boilers en warmtepompen

november 7, 2023

Goed nieuws voor iedereen die overweegt om zijn woning te verduurzamen! Sinds