Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen koop voorbeeldZonnepanelen koop voorbeeld? Wil je zonnepanelen kopen voor jouw gezin, dan doe je er verstandig aan jezelf goed in te lezen in zowel de achterliggende techniek als het financiële plaatje. Zonnepanelen mogen dan uiteindelijk geld besparen (zie onze rekenhulp), er wordt vooraf wel een flinke investering van je verwacht. Hoe groot deze investering precies moet en zal zijn, hangt helemaal af van jouw eigen unieke situatie. Deze situatie wordt gekenmerkt door een groot aantal factoren, die ieder op hun eigen manier invloed hebben op de uiteindelijke winstgevendheid van een set zonnepanelen. Om je een idee te geven van de situaties waarin het kopen van zonnepanelen rendabel is, werken we hier een voorbeeldsituatie uit voor een gemiddeld gezin woonachtig in Amsterdam.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Bepalende factoren

Zoals eerder gezegd, wordt een situatie bepaald door een groot aantal factoren. Hieronder bespreken we de belangrijkste factoren, die ook in de voorbeelden worden meegenomen:

 • Dakhelling
  Welke hoek maakt jouw dak ten opzichte van waterpas? Dit is belangrijk om te weten, omdat de dakhelling bepaalt onder welke hoek de zon op jouw panelen zal schijnen.
 • Hellingsrichting
  In welke windrichting helt jouw dak? Het antwoord op deze vraag is van belang, omdat de hellingsrichting bepaalt wanneer jouw dak van de zon kan ‘genieten’. Let op: een dak dat enkel noordwaartse helling heeft, is per definitie ongeschikt voor zonnepanelen!
 • Dakoppervlak
  Hoeveel ruimte heb je op jouw dak voor zonnepanelen?
 • Schaduwval
  Bevinden zich in jouw nabijheid objecten (bomen, dakkapellen, etc.) die in bepaalde delen van het jaar een schaduw kunnen werpen over één of meer panelen?
 • Dakhoogte
  Is jouw dak makkelijk bereikbaar voor een installateur? Is er een hoogwerker of steiger nodig?
 • Locatie
  Hoeveel uren zonneschijn ontvangt jouw regio gemiddeld per jaar? Let op: het gemiddelde voor Nederland is 1000.
 • Wensen en eisen
  Welk deel van jouw jaarlijkse energieverbruik wilt je ‘afdekken’ met groene zonnestroom? Wilt je volledig zelfvoorzienend zijn of neem je genoegen met gedeeltelijke ‘vergroening’ van jouw stroom?
 • Budget
  Wat is jouw maximaal te besteden budget?
 • Subsidie
  In welke mate heb je recht op de landelijke SDE-subsidie? Zijn er eventueel lokale regelingen waarvan gebruik gemaakt kan worden?

Voorbeeld: gezin Jansen

Het gezin Jansen uit Amsterdam, bestaande uit vader, moeder en twee kinderen, heeft een energieverbruik van 3500 kWh per jaar. Deze stroom wordt afgenomen bij energiebedrijf Essent tegen een vast tarief van 22 cent per kWh (groene stroom). Vader en moeder vinden het tijd om de ecologische footprint van het gezin te verlagen en zijn gaan sparen voor een set zonnepanelen. Het budget is €4000. Het huis, een rijtjeshuis, heeft een beschikbaar dakoppervlak van 30m2 en helt onder een hoek van 30 graden richting het zuid-oosten. Moeder heeft een offerte-aanvraag ingediend en is opgebeld door een installateur die voor €4 per Wp inclusief installatie een PV-systeem van 1000Wp komt installeren. Dit valt precies binnen het budget van de familie Jansen. Binnen hoeveel tijd verdient dit gezin zijn investering terug?

De opbrengst van het systeem

Met behulp van het instralingsdiagram kunnen we bepalen dat de instralingsfactor bij een zuidoost gerichte hellingshoek van 30° ongeveer 93% bedraagt. Ook zien we in het zonurendiagram dat Amsterdam ongeveer 1060 uren volle zon per jaar ontvangt. Dit betekent dat onder ideale omstandigheden het PV-systeem van het gezin Jansen een jaarlijkse opbrengst van 1060 uur x 1000Wp x 0,93 = 985.800 Wh = 985,8kWh realiseert. Echter, omdat zonnepanelen niet altijd op de ideale temperatuur zijn en omdat er bij omvorming en transport onvermijdelijk verlies optreedt, hanteren we voor Nederland een standaard opbrengstfactor van 0,88. We komen nu uit op een geschatte jaarlijkse opbrengst van ongeveer 985,8 × 0,88 = 868kWh per jaar.

Aangezien het jaarlijkse stroomverbruik van het gezin 3500kWh is, betekent dit dat de energierekening met maar liefst 868/3500 = 24,8% daalt. In geld uitgedrukt, betekent dit bij een energietarief van 22 cent per kWh een besparing van €0,22/kWh x 789kWh = €191 per jaar op zonder subsidie. Het duurt in dit geval 4000 / 191 = 21 jaar om de zonnepanelen terug te verdienen. Dit is binnen de verwachte levensduur van 25 jaar, maar is eigenlijk nog vrij hoog. Rekenen we echter een gemiddelde jaarlijkse prijsstijging van 7% mee voor de energie, dan komen we al uit op een terugverdientijd van slechts 13 jaar (gebruik de rekenhulp om dit na te rekenen). Als we ervan uit gaan dat de zonnepanelen inderdaad 25 jaar meegaan, betekent dit dat alle energie die in de overige 12 jaar wordt geproduceerd pure winst is! De subsidie niet meegerekend, betekent dit voor de familie Jansen (bij een jaarlijks met 7% stijgende energieprijs) dat men na 25 jaar onder de streep een winst heeft van maar liefst €8071; dubbel de investering!

En nu mét subsidie!

De lokale subsidie ‘Zon op je Dak’ in Amsterdam is helaas overschreven, maar het is de installateur wel gelukt voor de familie Jansen een beschikking voor de SDE-subsidie op zonnepanelen te bemachtigen. Dit houdt in, dat de familie gedurende 15 jaar een gemiddelde toelage van €0,244 per kWh geproduceerde stroom ontvangt. Voor de eerste vijftien jaar betekent dit dat de besparing ineens toeneemt tot (€0,22/kWh + €0,244/kWh) x 868 = €402 per jaar. Met behulp van de rekenhulp komen we nu tot een terugverdientijd van slechts 8 jaar! De uiteindelijke winst na 25 jaar stijgt tevens naar een bedrag van €11795; bijna driemaal de investering!

Zonnepanelen zijn dus voor de familie Jansen zowel met als zonder subsidie zeer winstgevend!

Bijlage 1: het instralingsdiagram

Bijlage 2: de zonurenkaart

Vrijblijvend advies?

Via Zonnepanelen-Info.nl kun je vrijblijvend in contact komen met diverse zonnepaneel installateurs in jouw regio. Niet alleen ontvang je dan vrijblijvend advies, je ontvangt ook vrijblijvend een prijsopgave. Het is mogelijk om zonnepanelen zelf te installeren, echter wil je dat deze minstens 25 jaar meegaan. Daarom kun je het werk overlaten aan een specialist. De prijzen lopen flink uiteen en is een goede vergelijking aan te raden. Volg het stappenplan hieronder en begin met besparen:

 1. Klik op de button hieronder en laat je gegevens achter
 2. Ontvang vrijblijvend tot 6 prijsopgaven in je mailbox van lokale installateurs
 3. Vergelijk op basis van prijs en kwaliteit (en de voorwaarden)
 4. Bespaar tot wel 30% op de kosten van een systeem

[button color=”#ffffff” background=”#f6911e” size=”large” href=”//www.zonnepanelen-info.nl/offerte/”]Vrijblijvend advies[/button]

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering