Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen installatieZonnepanelen installatie? De installatie van zonnepanelen kunt u als u handig bent misschien zelf doen. Meestal kunt u het echter beter overlaten aan getrainde professionals; zij zorgen ervoor dat panelen veilig gemonteerd worden op een zo optimaal mogelijke plaats. Zelf installeren is alleen voor de geavanceerde klusser en mag alleen bij systemen onder de 600 wattpiek. Bij systemen met een grotere opbrengst bent u bij wet verplicht een erkende installateur in te schakelen. Dit omdat grotere systemen mogelijk verzwaring van het dak vereisen.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Onderdelen van een PV-systeem

Een typisch fotovoltaïsch systeem bestaat uit meer dan alleen de panelen; verkijk u dus niet op het kostenplaatje door alleen de panelen te berekenen. U moet er rekening mee houden dat de opgewekte stroom geschikt gemaakt moet worden voor het net en dat de panelen gemonteerd moeten worden. Al met al kunt u de volgende uitgaveposten verwachten:

 • Zonnepanelen: spreekt voor zich. Hier wordt elektriciteit opgewekt.
 • Omvormer: zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in netklare wisselstroom. Verplicht onderdeel.
 • Meetstation: meet het huidige vermogen van de zonnepanelen en laat zien of alles naar behoren werkt. Niet verplicht, wel aan te raden.
 • Montagebrackets: zorgen ervoor dat de zonnepanelen aan uw dak bevestigd kunnen worden.
 • Console: alleen nodig indien u de panelen op een plat dak plaatst. Deze holle bakken zorgen voor een optimale hellingshoek van de panelen.

Zonnepanelen installeren stappenplan

In het filmpje hieronder ontdek je hoe je veilig de zonnepanelen kunt installeren.

Zonnepanelen monteren

Het monteren van zonnepanelen is een klus die niet voor iedereen weggelegd is. Doet u het zelf, denk dan aan uw veiligheid en vergeet niet de aardlekschakelaar om te zetten. Neem daarnaast voor optimale opbrengst en levensduur van uw PV-systeem de volgende punten in acht:

 1. Plaatst u de zonnepanelen op een plat dak, zorg dan voor ruim voldoende verzwaring van de montage-unit.
 2. Leg bekabeling niet open en bloot neer; ze gaan zeer snel kapot op deze manier. Gebruik PVC buizen of leg een kabelgoot aan.
 3. Boor vanwege het risico op lekkage nooit zomaar in het dak! Moet u iets aan het dak vastzetten, leg dan losse tegels neer waaraan u vastzet.
 4. Probeer de panelen voor optimaal rendement onder een hoek van ongeveer 30 graden afwijkend van waterpas te plaatsen.
 5. Heeft u panelen die vaker in de schaduw liggen dan anderen? Dan loont het misschien de moeite uw modules parallel te schakelen in plaats van serieel.
 6. Zorg voor voldoende ventilatie nabij de omvormer. Deze kan immers warm worden.
 7. Plaatst u de panelen op een plat dak? Verdeel de ballast dan regelmatig over de console. Vergeet niet dat de buitenste consoles extra belasting nodig hebben!
 8. Zorg voor voldoende afstand tussen het zonnepaneel en het dak; luchtcirculatie moet ook áchter het paneel mogelijk zijn.

Zonnepanelen checklist

Voordat u begint met zonnepanelen, is het wijs een checklist na te gaan, zodat u zeker weet dat uw woning geschikt is voor het opwekken van deze duurzame energievorm. Controleer daarom of u aan de volgende punten voldoet:

 • In de richting zuidoost tot zuidwest heeft u ofwel een schuin (ideaal ~30 graden), ofwel een plat dak dat vrijwel de hele dag zon kan ontvangen.
 • Uw dak biedt minimaal 3m2 aan vrije installatieruimte
 • In geval van 6 of meer panelen; u heeft een vrije groep in de meterkast
 • Zorg ervoor dat uw elektriciteitsmeter terug kan draaien. Een dergelijke meter loopt terug zodra u meer produceert dan u verbruikt; u verkoopt de opgewekte stroom aan het net.
 • Bekijk ook: kosten zonnepaneel

Vrijblijvend advies?

Via Zonnepanelen-Info.nl kun je vrijblijvend in contact komen met diverse zonnepaneel installateurs in jouw regio. Niet alleen ontvang je dan vrijblijvend advies, je ontvangt ook vrijblijvend een prijsopgave. Het is mogelijk om zonnepanelen zelf te installeren, echter wil je dat deze minstens 25 jaar meegaan. Daarom kun je het werk overlaten aan een specialist. De prijzen lopen flink uiteen en is een goede vergelijking aan te raden. Volg het stappenplan hieronder en begin met besparen:

 1. Klik op de button hieronder en laat je gegevens achter
 2. Ontvang vrijblijvend tot 6 prijsopgaven in je mailbox van lokale installateurs
 3. Vergelijk op basis van prijs en kwaliteit (en de voorwaarden)
 4. Bespaar tot wel 30% op de kosten van een systeem

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering