Zonnepanelen subsidie

Zonnepanelen subsidieZonnepanelen subsidie? In voorgaande jaren werden fikse subsidies gegeven bij de aanschaf van zonnepanelen. Maar door het feit dat er veel meer zonnepanelen worden geproduceerd en dus aangeboden zijn de prijzen van zonnepanelen aanzienlijk gedaald. Daarom is ook de subsidie voor zonnepanelen gereduceerd. Voor bedrijven is die steun vanuit de overheid nog wel aanwezig. Afhankelijk van de mate waarin energie wordt opgewekt vanuit zonnepanelen worden er kortingen gegeven op de energietarieven. Daarnaast is de aanschaf van zonnepanelen te beschouwen als investering en kan een bedrijf gebruik maken van een extra investeringsaftrek voor de belasting. Kortom, de aanschaf van zonnepanelen blijft interessant.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Subsidies op lokaal niveau

Misschien worden er in de gemeente waar je woont wel subsidies gegevens bij het plaatsen van zonnepanelen. Dit kan dan een voordeel zijn als je besluit om zonnepanelen aan te schaffen. Via de site van je gemeente of door contact met je gemeente op te nemen kun je achterhalen of die mogelijkheid bestaat en wat de voorwaarden zijn.

Belastingen

De Belgische btw-administratie aanziet een particulier die een installatie van minder dan 10kVA heeft niet als een btw-belastingplichtige maar enkel als iemand die zijn eigen afname van elektriciteit van het net wil verminderen.

Subsidie bij energieleveranciers

Veel leveranciers van energie stimuleren de aanschaf van zonnepanelen door een eenmalige bijdrage te geven aan de particulieren die overgaan tot die aanschaf. De bedragen zijn afhankelijk van de energieleverancier. Natuurlijk is dit verbonden met een contract dat je met de energieleverancier aan gaat.

Subsidie via een lening

Het totale investeringsbedrag voor zonnepanelen kan flink oplopen al naar gelang het oppervlak dat voor je woning beschikbaar is. Het zou zonde zijn om slechts een deel van het oppervlak te gebruiken in verband met je budget voor zonnepanelen. Via het Nationaal Fonds Energiebesparing is het mogelijk om een lening aan te gaan. Uiteraard betaal je rente over de lening maar door deze lening kun je wel maximaal profiteren van de mogelijkheden die zonne-energie biedt. Doordat je meer zonnepanelen kunt aanschaffen zal het voordeel oplopen en dat heft de kosten van de lening dan weer op. Het is een zeer adequate manier om je huis duurzamer te maken en om je kosten te verlagen.

Gunstige voorwaarden lening

Er zijn een aantal mogelijkheden om bij bepaalde banken speciale leningen af te sluiten voor duurzame energievormen. Bij deze leningen is de rente aangepast en dat is dus een interessante optie. Deze leningen kunnen ook worden ondergebracht in een hypotheek. Dan zijn de rentelasten weer aftrekbaar en dat maakt de woonlasten weer lager. Al deze vormen van leningen maken het aantrekkelijk om na te denken over de aanschaf en installatie van zonnepanelen.

Stroom terug leveren

Op de eerste plaats wil je met zonnepanelen natuurlijk bereiken dat de opbrengst in energie van de zonnepanelen voldoende is voor je hele huis. Dat is een ideale situatie en met de juiste zonnepanelen en het juiste oppervlak is dit absoluut mogelijk. Zeker als je het energieverbruik beperkt door slim gebruik van energie kun je ineens in de situatie geraken dat je geen stroom meer hoeft af te nemen bij je energieleverancier. Nog mooier en beter is de situatie dat je door het gebruik van zonnepanelen meer energie opwekt dan je zelf nodig hebt. In dat geval kun je het overschot van de energie terug leveren aan de energiemaatschappij. En daarvoor ontvang je dan een vergoeding.

Voorwaarden voor subsidies en premies bij zonnepanelen

De voorwaarden voor subsidies op zonnepanelen gelden voor de apparaten die je moet aanschaffen om duurzame energie met behulp van zonnepanelen op te wekken. Zo is er een subsidie van 500 euro beschikbaar voor de aanschaf van een zonneboiler. Hieronder een overzicht van een aantal apparaten waarvoor subsidie wordt verleend.

apparaat          subsidiebedragen
  van tot
warmtepomp 475 euro 2250 euro
pelletkachels vanaf 550 euro
zonneboiler 450 euro 650 euro
biomassaketels vanaf 3300 euro

Subsidie op zonnepanelen bij verwijderen asbest

Voor agrariërs is er de mogelijkheid om gebruik te maken van een subsidie waarbij asbest wordt vervangen door zonnepanelen. Bij deze vorm van asbestverwijdering wordt tegemoet gekomen in de kosten door de provincie. Voor bedrijven zijn er uiteraard de voordelen door gebruik te maken van de investeringsaftrek die mogelijk maakt dat de kosten voor de aanschaf van zonnepanelen mogen worden aangezien als investering.

Informatie over subsidies en premies op zonnepanelen

On diverse sites van de overheid vind je alle belangrijke informatie over de voordelen die je kunt halen bij de aanschaf van zonnepanelen. Het is zeer de moeite waard om deze informatie op te vragen. Ook de specialist kan je wegwijs maken op het gebied van subsidies en premies. Al met al is de aanschaf van zonnepanelen zeer het overwegen waard.

Lees ook: kosten schilders per uur

Gratis offertes in je mailbox?

Zonnepanelen kopen? Vergelijk offertes! Krijg beter inzicht in de prijzen en de mogelijkheden. Vul hieronder je postcode in, vervolgens het formulier, en ontvang vrijblijvend offertes in je mailbox.