Zonnepanelen zijn enorm populair, maar de vraag rijst wellicht of alles nu wel zo positief is? Waarom mensen nu steeds meer voor deze duurzame vorm van energie-opwekking kiezen, heeft zeer zeker te maken met de volgende voordelen die er aan zonne-energie en het gebruik van zonnepanelen verbonden zijn.
Voordelen zonnepanelen
- Geen kosten. De stroom die je met behulp van zonnepanelen opwekt, is gratis, de zon schijnt toch. Bovendien hoeft de zon niet vortdurend te schijnen om stroom op te kunnen wekken, alleen daglicht is al voldoende.
- Bewust gebruik. Bezitters van zonnepanelen gaan over het algemeen bewuster om met stroom en verbruiken gemiddeld minder dan huishoudens, waarbij geen panelen op het dak bevestigd zijn. Een lager stroomverbruik betekent minder kosten maar is ook minder belastend voor het milieu.
- Uitstoot. Zonnepanelen veroorzaken geen broeikasgassen en kennen dus ook geen CO2 uitstoot en zijn derhalve beter voor het milieu dan andere (fossiele) energiebronnen. Zonnepanelen worden geproduceerd op milieuvriendelijke wijze, dus zijn op die manier ook beter.
- Veiligheid. Het opwekken van energie met behulp van zonnepanelen is volkomen veilig en er bestaat geen kans op ongelukken.
- Installatie. Zonnepanelen kunnen in korte tijd bij je op het dak geïnstalleerd worden door een erkend installatiebedrijf. Vaak is de klus al binnen een dag geklaard.
- Geen slijtage. Omdat er geen bewegende delen aan de zonnepanelen zitten, is er relatief weinig slijtage en behalve een regelmatige schoonmaakbeurt, behoeven de panelen geen onderhoud.
- Betrouwbaarheid. Zonnepanelen zijn betrouwbaar en kennen een lange levensduur, gemiddeld wel van zo’n 10 tot 20 jaar.
- Recycling. Wanneer de panelen toe zijn aan vervanging, kunnen ze voor 90% gerecycled worden en dus weer opnieuw gebruikt worden om panelen mee te maken. De jongste generatie zonnepanelen boeten ook steeds minder in aan rendement en verliezen nauwelijks energie.
- Waarde van je huis. De waarde van de woning neemt toe na het plaatsen van zonnepanelen. Ook als je in de toekomst je huis wilt verkopen, is het gunstig om panelen te hebben. De aanwezigheid van zonnepanelen betekent een hogere vraagprijs voor je huis.
- Geen schommelende prijzen. Wanneer de prijzen van energieleveranciers schommelen, heeft dat geen invloed op jouw stroomkosten, omdat je zelf je energie opwekt en dus ook niet afhankelijk bent van een externe leverancier.
- Subsidies. Wanneer je op een duurzame manier energie opwekt, kom je ook in aanmerking voor subsidies en voor een groenestroomcertificaat.
Nadelen zonnepanelen
Natuurlijk zijn er ook nadelen te vinden bij het gebruik van zonnepanelen, maar deze wegen in de meeste gevallen niet op tegen de eerder genoemde voordelen. Er zijn er echter wel een aantal benoemen.
- Aanblik. De meeste mensen vinden zonnepanelen erg lelijk en ontsierend voor het dak. Dit gevoel wordt vaakt veroorzaakt wanneer de panelen niet netjes neergelegd zijn en het geheel wat rommelig overkomt. Wanneer je bij het leggen van de panelen netjes te werk gaat, wordt deze slordige indruk al gauw voorkomen. Bekijk van tevoren goed hoe de panelen het gunstigst uitkomen en ogen.
- Juiste plek op het dak. Het plaatsen van de panelen op de juiste plek op het dak is niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld omdat je er simpelweg niet bij kunt, of omdat het dak niet aan de meest ideale kant van het huis zit, het Zuiden. Op een plat dak kun je de hellingshoek zelf bepalen, op een schuin dak ben je gebonden aan de bestaande helling.
- Controle en schoonmaak. Je dient met regelmaat de zonnepanelen te controleren en schoon te maken, liefst met een zachte doek met water. Dit betekent dat je het dak op moet, wat niet voor iedereen even makkelijk is.
- Duurdere verzekering. Er zijn gevallen bekend waarin de verzekering van je huis duurder wordt.
- Afname rendement. Het rendement van de panelen neemt in de loop der jaren af, maar dat is vooral het geval bij kwalitatief slechte zonnepanelen. Wanneer je goede zonnepanelen kiest, verlies je gemiddeld per jaar slechts een klein percentage van je rendement. Hierbij zijn er verschillen tussen de merken zonnepanelen, maar je moet denken aan een gemiddeld verlies van minder dan 1% per jaar.
- Extra groep en nieuwe meter nodig. Over het algemeen heb je een extra groep nodig in de meterkast. Deze moet door een erkend bedrijf gemaakt worden en dat brengt extra kosten met zich mee. Veel huishoudens beschikken nog over een ouderwetse meter, waarvan je zelf jaarlijks de meterstanden moet doorgeven bij het energiebedrijf. Wanneer je tegelijkertijd met je zonnepanelen ook een slimme meter aanschaft, hoef je geen standen meer door te geven.
- Onzekere saldering. De saldering is niet zeker. Wanneer je stroom overhoudt, dat wil zeggen, wanneer je minder gebruikt dan er opgewekt wordt, vloeit de stroom terug naar de leverancier, die jou daarvoor een vergoeding moet betalen. Of dit in de toekomst ook zal gebeuren, is onzeker.
- Prosumentenkosten. In plaats van dat je subsidie ontvangt, moet je een percentage bijbetalen wanneer je zelf energie opwekt met behulp van zonnepanelen.
- Te weinig stroom. Heb je meer stroom nodig dan waar je zonnepanelen in voorzien? Dan moet je toch ook nog gebruik maken van de reguliere stroomvoorziening en dat brengt extra kosten met zich mee.
Zonne-energie versus fossiele energie
Om duidelijk te maken wat de grootste verschillen zijn tussen zonne-energie en reguliere energiebronnen, hebben we de belangrijkste verschillen voor je op een rijtje gezet in de volgende tabel.
Zonne-energie | Fossiele energie | |
Schadelijke gevolgen voor het milieu. | nee | ja |
CO2-uitstoot. | nee | ja |
Extra stroomkosten. | nee | ja |
Aanschafkosten. | Kosten voor de zonnepanelen, materialen en installatie. | Alleen de aansluitkosten. |
Bij stroomuitval. | Niet aan de orde, omdat stroom wordt opgeslagen in de panelen. Dus al je apparaten werken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan problemen met een diepvries die uitvalt, of je hebt geen internet meer. Of je auto kan niet opgeladen worden. | Geen elektriciteit of gas wanneer de stroom uitvalt. Dus alle apparaten kun je niet meer gebruiken op dat moment. |