Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen prijzen per soort paneelZonnepanelen prijzen per soort paneel? Denk je er net als zoveel andere mensen ook over na om een systeem met zonnepanelen op het dak van je woning te plaatsen? In dat geval is het uiteraard belangrijk om stil te blijven staan bij de verschillende mogelijkheden die er op dit vlak op de markt zijn terug te vinden. We onderscheiden bijvoorbeeld de monokristallijn van de polykristallijn zonnepanelen, maar daarnaast bestaat er ook nog zoiets als een dunne film paneel. Voor welke van deze verschillende soorten zonnepanelen je uiteindelijk zal kiezen is niet alleen afhankelijk van de capaciteit en het rendement, maar ook van de kostprijs die er aan verbonden is. We zetten alvast graag even de verschillende mogelijke zonnepanelen samen met hun gemiddelde kostprijs voor jou op een rijtje.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Waarom kiezen voor monokristallijn zonnepanelen?

De eerste soort die we graag aan je voor willen stellen is het monokristallijn zonnepaneel. Er wordt door eigenaars van een woning vaak voor een dergelijk paneel gekozen omdat het over het meest optimale rendement van alle zonnepanelen op de markt beschikt. Dat lijkt op het eerste zicht alleen als voordeel met zich mee te brengen dat je kan rekenen op een uitstekende opbrengst, maar er is meer. Net omwille van de uitstekende efficiëntie van monokristallijn zonnepanelen is het namelijk zo dat je ze kan plaatsen over een veel beperktere oppervlakte. Met andere woorden, mensen die beschikken over een dak met geringe afmetingen zullen er altijd het best aan doen om gebruik te maken van een systeem als deze. Een beperkt aantal zonnepanelen zorgt namelijk voor een beperktere investering en bovendien wordt het uitzicht van je dak niet nodeloos beïnvloed.

Voordelen van polykristallijn zonnepanelen

Het uitstekende rendement waar monokristallijn zonnepanelen over beschikken zorgt er voor dat deze zichzelf vandaag de dag wereldwijd de populairste mogen noemen. Toch zal lang niet iedereen over de financiële middelen beschikken om een dergelijk systeem te laten plaatsen op zijn of haar dak. Het unieke rendement zorgt er namelijk voor dat er alleen gebruik kan en mag worden gemaakt van de beste materialen en dat zorgt voor een stevige kostprijs waar we verder in dit artikel nog op terugkomen. Door te kiezen voor polykristallijn zonnepanelen wordt er gekozen voor panelen die weliswaar nog steeds afdoende kwalitatief zijn, maar die in prijs een stuk lager liggen. Het moet evenwel gezegd dat door de jaren heen het prijsverschil tussen beide systemen aanzienlijk is ingeperkt. Daar waar je vroeger soms met een verschil zat van ettelijke honderden euro’s is dat vandaag de dag een stuk beperkter.

Dunne film zonnepanelen

De derde en meteen ook laatste soort die we aan je willen voorstellen is het dunne film zonnepaneel. Dit type paneel werd hoofdzakelijk gebruikt door mensen die weliswaar wilden kunnen genieten van de voordelen van een systeem met zonnepanelen, maar dan wel zonder dat ze daarvoor een torenhoge investering moesten doen. Het klopt inderdaad dat de kostprijs van een dunne film zonnepaneel veel beperkter is (je hebt ze reeds vanaf een prijs van zo’n 150 euro per stuk), maar daar staat dan wel tegenover dat het rendement ook echt een stuk beperkter is. Daar komt bij dat ook de kwaliteit van de gebruikte materialen niet echt optimaal is waardoor het risico bestaat dat je de panelen reeds na een geringe tijd zal moeten vervangen. Mede omwille van deze reden wordt er dan ook aangeraden om goed na te denken vooraleer een systeem met dunne film zonnepanelen op je dak te plaatsen, al schuilt volgens enkele specialisten hier net de toekomst van de zonnepanelen industrie.

Verschil in kostprijs

Bovenstaande maakt reeds duidelijk dat er tussen de verschillende soorten zonnepanelen op de markt een duidelijk prijsverschil bestaat. Om dit prijsverschil aan jou duidelijk te maken hebben we even de verschillende opties inclusief hun gemiddelde aankoopprijs voor jou op een rijtje geplaatst.

Type zonnepaneel Gemiddelde kostprijs
Monokristallijn Ongeveer 670 euro per paneel
Polykristallijn Ongeveer 590 euro per paneel
Dunne film zonnepaneel Ongeveer 390 euro per paneel

Bovenstaande zorgt er voor dat we een onderscheid kunnen maken tussen drie verschillende voordelen in de praktijk, namelijk:

Goedkoopste oplossing:

Er wordt wel eens gezegd dat een systeem met zonnepanelen plaatsen uitsluitend mogelijk is voor mensen die over een groot budget beschikken. Dat hoeft evenwel helemaal niet het geval te zijn, in tegendeel. Er is de voorbije jaren heel wat gezegd en geschreven over het zogenaamde dunne film zonnepaneel. Dit type zonnepaneel is de voordeligste op de markt, maar zou een stuk minder kwalitatief zijn. Omdat de aankoopprijs evenwel een stuk lager ligt blijft de terugverdientijd relatief gelijk in vergelijking met de andere systemen op de markt. Kiezen voor een systeem met dunne film zonnepanelen mag dan op het eerste zicht niet echt optimaal zijn, het zorgt er wel voor dat je kan genieten van de voordelen die zonnepanelen met zich meebrengen en dat zonder dat je een echt grote investering moet doen.

Best prijs-kwaliteitverhouding:

Heb je een iets groter budget ter beschikking en wil je er zeker van zijn dat je ten minste gedurende een periode van 20 à 25 jaar gebruik kan blijven maken van je zonnepanelen systeem? In dat geval is het wellicht interessant om te kiezen voor een systeem met polykristallijn zonnepanelen. Ook dergelijke zonnepanelen worden immers gekenmerkt door een uitstekende kwaliteit en dat terwijl ze voordeliger zijn ten opzichte van de monokristallijn zonnepanelen. Wil je met andere woorden kiezen voor een systeem die rendabeler en bovendien ook efficiënter is dan dunne film zonnepanelen, maar toch niet de duurste optie op de markt is? In dat geval is kiezen voor polykristallijn zonnepanelen absoluut een aanrader.

Meest optimale oplossing:

In het meest optimale geval wordt er voor gekozen om gebruik te maken van monokristallijn zonnepanelen. De reden hiervoor is niet ver te zoeken. Het optimale rendement zorgt er namelijk voor dat je niet zoveel zonnepanelen op je dak moet plaatsen en bovendien zorgt de kwaliteit van de onderdelen voor een levensduur om u tegen te zeggen. Tel daar ook nog eens bij op dat het prijsverschil ten opzichte van de polykristallijn zonnepanelen door de jaren heen een flink stuk beperkter is geworden en je hebt meteen al enkele prima redenen om te kiezen voor een systeem met monokristallijn zonnepanelen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering