Terugverdientijd zonnepanelen

Hoe verdien ik mijn zonnepanelen zo snel mogelijk terug?

Terugverdientijd zonnepanelenTerugverdientijd zonnepanelen? Zonnepanelen worden in steeds grotere getale geproduceerd en het rendement wordt ook steeds hoger. Dit brengt de terugverdientijd omlaag. Lag de terugverdientijd zo’n acht jaar geleden nog op gemiddeld 15 jaar, inmiddels is dit teruggebracht tot 7 of 8 jaar. De terugverdientijd is afhankelijk van veel factoren. Het gaat bijvoorbeeld om de investering die je doet, maar er zijn ook beperkende factoren. We zetten het hier allemaal eens op een rijtje.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Gemiddelde terugverdientijd

Er kan inmiddels uitgegaan worden van een terugverdientijd van gemiddeld 7 tot 10 jaar. Bij het berekenen van de gemiddelde terugverdientijd gaat men uit van vaste waarden en heb je een aardige richtlijn. Een voorbeeld:

 • Gemiddeld stroomverbruik van een gezin is 3500 kWh
 • Om de helft terug te verdienen heb je 2000 Wp (Wattpiek) nodig aan zonnepanelen
 • Kosten zonnepanelen en installatie: €4000,-
 • Gemiddelde stijging stroomprijs: 5%

Jaar

Stroomprijs

Opbrengst in kWh

Jaarlijkse opbrengst

Totale opbrengst

1 23,0 1750 € 403 € 403
2 24,2 1750 € 423 € 825
3 25,4 1750 € 444 € 1.269
4 26,6 1750 € 466 € 1.735
5 28,0 1750 € 489 € 2.224
6 29,4 1750 € 514 € 2.738
7 30,8 1750 € 539 € 3.277
8 32,4 1750 € 566 € 3.844*

* Na acht jaar heb je de zonnepanelen zo goed als terugverdiend.

Factoren die de terugverdientijd beïnvloeden

Om er zeker van te zijn dat de terugverdientijd een beetje klopt, is het verstandig om rekening te houden met de beperkende factoren. De beperkende factoren zorgen ervoor dat de terugverdientijd niet zo laag is als je uitgaat van de ideale omstandigheden, die zijn er namelijk niet of nauwelijks. We zetten ze hier even op een rijtje:

 1. Aanschaf zonnepanelen. Zonnepanelen zijn er in diverse soorten en maten met bijbehorende prijzen. Je zou natuurlijk de goedkoopste kunnen nemen, maar het soort zonnepaneel dat op jou dak komt te liggen is ook weer van een behoorlijk aantal factoren afhankelijk, bijvoorbeeld: de ligging van het dak, de oppervlakte van het dak, de kwaliteit van de zonnepanelen en het vermogen dat geleverd moet worden. Al deze factoren bepalen de prijs voor aanschaf van zonnepanelen en is meestal niet de goedkoopste.
 2. Aanschaf randapparatuur. Met de aanschaf van alleen zonnepanelen ben je er nog niet. De energie die met zonnepanelen wordt opgewekt is gelijkstroom en dit is niet geschikt om elektrische apparaten te bedienen. Daarom heb je een omvormer nodig die de gelijkstroom omzet in wisselstroom, wat wel geschikt is voor elektrische apparaten. Omvormers zijn beslist niet goedkoop (€750 tot €1000, – )en zijn er ook in allerlei soorten en maten. Daarbij moet de omvormer wel bij je systeem passen, dus ook hier is het niet een kwestie van de goedkoopste nemen. Een omvormer gaat minder lang mee dan de zonnepanelen, dus ook hier moet je weer extra kosten voor rekenen. Dan zijn er nog kosten voor bekabeling, het veranderen van de meterkast (meestal moet er nog een groep bij) en wat kleinere dingen, dus de aanschaf van randapparatuur moet wel degelijk meegenomen worden als je de terugverdientijd wilt berekenen.
 3. Zelf plaatsen? Als je een beetje handig bent, kun je overwegen om de zonnepanelen zelf te plaatsen. Zo heel erg ingewikkeld is dat niet. Het is wel zo dat je even moet uitzoeken hoe het dan zit met de garantie. Sommige fabrikanten van zonnepanelen geven alleen maar garantie als de zonnepanelen gemonteerd zijn door een erkend installateur. In dat geval is het misschien beter om een voor een ander merk te kiezen, of het wel door een installateur te laten doen. De prijs die een installateur zal berekenen is sterk afhankelijk van het aantal panelen en de dakconstructie. Je moet dus zelf een afweging maken wat voor jou het interessantst is.
 4. De energieprijzen. Het is lastig om de terugverdientijd te baseren op de huidige energieprijzen. De laatste jaren zijn de prijzen alleen maar gestegen, maar we kunnen niet in de toekomst kijken. Het is daarom het handigst om uit te gaan van de actuele stroomprijs. Stel je zelf de vraag wat je zou moeten betalen als je geen zonnepanelen had en dan kom je al een heel eind. Aan de andere kant moet je er wel rekening mee houden dat je dan praat over een systeem wat het volledige energieverbruik opvangt en dit heeft lang niet iedereen. Bedenk dus ook wat je wilt: wil je een deel terugverdienen of alles?
 5. Levensduur zonnepanelen. Als je terugverdientijd wilt berekenen als je ook rekening moeten houden met de levensduur van jouw zonnepanelen. Een gemiddeld kwalitatief zonnepaneel gaat ongeveer 25 jaar mee. Het ligt er dus aan welk paneel je kiest. Stel je kiest voor hoge kwaliteit, dan gaat je systeem misschien nog wel langer mee en andersom kies je voor een mindere kwaliteit, dan haal je de 25 jaar niet. Ook onderhoud speelt een (kleine) rol in de levensduur van zonnepanelen. Afhankelijk van de woonomgeving dienen ze wel af en toe schoongemaakt te worden, doe je dit niet, dan is dit ook weer van invloed op de levensduur.

De terugverdientijd berekenen

Je kunt de terugverdientijd van zonnepanelen ook zelf berekenen. Je zult wel zelf over een aantal gegevens moeten beschikken om tot een goede berekening te komen:

 • Energieprijs: achterhaal bij je stroomleverancier wat je nu betaalt per kWh per jaar.
 • Aanschafkosten zonnepanelen systeem (prijs zonnepanelen, randapparatuur, installatie).
 • Piekvermogen: het vermogen dat jouw zonnepanelen maximaal kunnen leveren, dit vermeldt de fabrikant altijd bij het type zonnepaneel.
 • Opbrengstfactor: hoeveel rendement haal je uit je zonnepanelen? Honderd procent haal je alleen met zonnepanelen die geplaatst zijn met een hellingshoek van 36 graden en gericht zijn op het zuiden, en dit heeft vrijwel niemand. Kijk dus naar de hellingshoek van het dak en de ligging van je dak. Ook hier is op internet veel informatie over te vinden.
 • Overheidssubsidie: onderzoek hoeveel tegemoetkoming je kunt krijgen.

Met deze gegevens en een goed rekenprogramma kun je heel aardig in de buurt komen van de terugverdientijd van jouw zonnepanelen.

Gratis offertes in je mailbox?

Zonnepanelen kopen? Vergelijk offertes! Krijg beter inzicht in de prijzen en de mogelijkheden. Vul hieronder je postcode in, vervolgens het formulier, en ontvang vrijblijvend offertes in je mailbox.