Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Kostprijs zonnepanelenKostprijs zonnepanelen? Zonnepanelen zijn heel populair in Europa. Ook in België heeft het plaatsen van zonnepanelen een grote vlucht genomen de laatste jaren. Het opwekken van zonne-energie met behulp van zonnepanelen heeft alle aandacht. Het is een milieuvriendelijke manier van energie opwekken en bovendien heeft iedereen toegang tot de mogelijkheid om zonnepanelen als basis voor de energievoorziening aan te schaffen en te plaatsen. Het voordeel hierbij is dat de prijzen voor de aanschaf aanzienlijk zijn gedaald door het toenemende aanbod van zonnepanelen.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Inhoud van deze pagina:

Het aanbod van zonnepanelen

Er zijn in de wereld tientallen fabrikanten en leveranciers van zonnepanelen. Maar er zijn ongeveer 10 fabrikanten die samen goed zijn voor de helft van de productie van zonnepanelen in de gehele wereld. Met name in China bevinden zich veel van die fabrieken. Ook in de Verenigde staten zijn een aantal grote aanbieders van zonnepanelen gevestigd. Door het grote aanbod is de prijs de laatste jaren een stuk aantrekkelijker geworden.

Prijsopbouw zonnepanelen

prijsopbouw-zonnepanelen

Prijzen zonnepanelen

Om een indruk te krijgen van de prijzen van zonnepanelen moet je eerst kijken naar de omvang van het gezin dat in een huis woont. Hoe meer mensen in een huis wonen hoe meer energie er wordt gebruikt. Dat betekent weer dat er wel voldoende zonnepanelen op het dak moeten kunnen worden geïnstalleerd om die energie uit zonne-energie te kunnen opwekken. Je kunt er ook voor kiezen om een deel in je energievoorziening te voorzien op basis van zonnepanelen. Het energieverbruik in een gezin wordt per gezinslid lager als er meer gezinsleden aanwezig zijn. Om een indruk te geven van de kosten van zonnepanelen volgt hier een overzicht van de prijzen per gezinslid.

X personen in huishouden  Aantal kWh per jaar1 Vermogen in WP2 X aantal panelen3 De kosten (gemiddeld)4 Besparing per jaar
1 2.500 2941 11 € 5.647  €         650
2 3.000 3529 13 € 6.424  €         780
3 3.500 4118 15 € 7.082  €         910
4 4.000 4706 17 € 7.624  €      1.040
5 4.500 5294 20 € 8.365  €      1.170
6 5.000 5882 22 € 9.118  €      1.300

Uitleg kostprijs berekening

  • Bron: www.vreg.be Gemiddeld gebruik per jaar in kWh. Gemiddeld gezin van 3 personen (2 ouders, 1 kind) verbruikt 3500 kWh per jaar.
  • Geïnstalleerd vermogen in Wattpiek. Berekening: Aantal kWh / 0,85
  • Aantal zonnepanelen benodigd. Wij gingen uit van een zonnepanelen met 270 WattPiek (WP). Hoe hoger de WP des te minder zonnepanelen je nodig hebt. Ideaal als je een kleine dakoppervlakte bezit.
  • De kosten bereken je door het vermogen in WP te vermenigvuldigen met de prijs per Wattpiek. De totaalprijs die je hier ziet is inclusief BTW en inclusief installatie.
  •  De besparing per jaar is de huidige energieprijs x het gemiddeld aantal kWh per jaar(2017 = 0,26 euro per kWh).

Prijs per WP is gedaal in de afgelopen jaren

Benodigde gegevens voor een overzicht van de kosten van zonnepanelen

Je wilt graag weten hoeveel je kwijt bent voor de aanschaf van zonnepanelen en wat je besparing zal zijn. Over het algemeen heb je daarvoor de volgende gegevens nodig. Allereerst is het van belang waar je de zonnepanelen wilt gaan plaatsen. Het plaatsen op een plat dak of op een schuin dak heeft invloed op de opbrengst van zonnepanelen. Daarnaast moet je weten hoeveel zonnepanelen je kunt plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je kunt plaatsen hoe hoger de investering maar ook hoe hoger het voordeel van zonnepanelen. Tot slot moet je weten wat je jaarlijkse verbruik is. Hiervoor is het handig om de afrekening van de energieleverancier te raadplegen.

Keuzes die de kostprijs van zonnepanelen beïnvloeden

Een aantal keuzes die jij als eigenaar van de woning maakt zullen een directe invloed hebben op de kosten die voor zonnepanelen in rekening worden gebracht. Het betreft hier de volgende keuzes:

Keuze 1: Het type zonnepanelen

De keuze voor zonnepanelen is slechts de eerste, want tegenwoordig onderscheiden we op de markt verschillende soorten panelen. We hebben de drie verschillende mogelijkheden inclusief de gemiddelde kostprijs alvast even voor jou op een rijtje gezet.

Soort paneel Prijzen (gemiddeld gezien) Voordeel
Monokristallijn € 670 per paneel Zeer hoog rendement, uitstekend voor kleine daken. Maximaal rendement.
Polykristallijn € 600 per paneel Goede rendement en goede prijs/kwaliteit verhouding. Uitstekend voor daken met een groot oppervlak.
Dunne film € 400 per paneel De goedkoopste soort van deze drie.

Keuze 2: Plaatsing op schuin of plat dak?

Ben je nog bezig met een nieuwbouw te bouwen? In dat geval kan je een keuze maken tussen een plat of een hellend dak. Het is altijd interessant om er rekening mee te houden dat in Nederland het hoogste rendement wordt geboekt wanneer de panelen worden geplaatst op een dak met een hellingsgraad van 30 tot 40 graden. Het merendeel van de daken beschikken over een gemiddelde helling van 45 graden waardoor er slechts gebruik moet worden gemaakt van een zeer kleine constructie. Wanneer er sprake is van een plat dak dient de installateur meer materialen te gebruiken wat de kostprijs de hoogte in drijft. De gemiddelde meerprijs per paneel is gelegen tussen de 10 en 50 euro.

Keuze 3: Extra opties

Je kan er bij een systeem met zonnepanelen tot slot nog voor kiezen om gebruik te maken van verschillende opties. We zetten ook deze opties nog even voor jou op een rijtje:

Optie Meerprijs
Monitorsysteem Tussen 75 & 140 euro
Zonneboiler Tussen 2.750 & 3.750 euro

Per watt piek

Het vermogen van een zonnemodule wordt vaak uitgedrukt in watt piek (Wp). Dit is de theoretische opbrengst van het zonnepaneel bij optimale omstandigheden. Deze ideale waarde wordt in het relatief sombere Nederland niet vaak gehaald. Daarnaast treedt er bij het omvormen van de stroom ook warmte-omzetting op. Uit de praktijk is gebleken, dat je in Nederland voor een redelijke schatting het vermogen in Wp dan ook met een factor 0,85 (85%) moet vermenigvuldigen om de jaaropbrengst in kWh te verkrijgen. Een PV-systeem met een vermogen van 1000Wp levert dan dus op jaarbasis zo’n 880kWh aan stroom.

Met alleen de zonnemodules ben je echter nog niet klaar; je hebt immers nog een omvormer nodig en montagemateriaal. Neem je deze twee mee, dan kun je rekenen op ongeveer €1,94 per Wp (6 panelen). Dit is inclusief een redelijk gemiddelde van €0,50 per Wp installatiekosten. Nemen we in deze prijs de voor Nederland geldende correctiefactor 0.85 mee, dan komen we afgerond uit op €1,94/0.85 = €2,28 per kWh jaaropbrengst.

Een gemiddeld Nederlands gezin verbruikt zo’n 2910 kWh (bron Nibud) aan elektriciteit per jaar. Wil je compleet zelfvoorzienend worden zonder aan levensstandaard in te boeten, dan is een investering van 2,28 x 2910= 6634 euro nodig.

Opbrengst van de zonnepanelen

Er zijn een aantal factoren die bepalen wat je voordeel bij het gebruik van zonnepanelen is. Het ligt voor de hand dat hoe meer oppervlak aan zonnepanelen hoe hoger de opbrengst zal zijn. Maar ook de hoek ten opzichte van zon bepaalt de opbrengst. Het aantal zonuren en de mate waarin de zon wordt belemmerd door bomen of gebouwen bepalen ook de opbrengst. Bewolking heeft weliswaar invloed op de opbrengst maar is lang niet zo bepalend als gedacht.

  • De levensduur van de zonnepanelen. Hoe langer een zonnepaneel meegaat hoe lager de afschrijving uiteraard zal zijn. De duurdere zonnepanelen gaan ongetwijfeld langer mee en de afschrijving zal dan niet veel afwijken van die van de goedkopere zonnepanelen. Maar een herinstallatie brengt wel kosten met zich mee en daar moet je rekening mee houden. Over het algemeen hebben de goede zonnepanelen een levensduur van 20 tot 25 jaar. Bij de berekening van het rendement is de levensduur een belangrijke factor.
  • Onderhoud van de zonnepanelen. Omdat zonnepanelen worden over het algemeen schuin geplaatst. Bij schuine daken spreekt dat voor zich maar ook op platte daken worden de zonnepanelen schuin geïnstalleerd. Die schuine plaatsing is nodig voor de opbrengst van de zonne-energie maar het heeft ook een praktisch voordeel. De regen zal vanzelf van de zonnepanelen aflopen en kan niet blijven liggen. Daardoor is er ook minder kans op vuil en dat verhoogt het rendement en verlaagt de onderhoudskosten.
  • Controle van de zonnepanelen. Ofschoon zonnepanelen weinig onderhoud nodig hebben is regelmatige controle van de zonnepanelen aan te raden. Als de zonnepanelen optimaal werken is de opbrengst het hoogst. Het inspecteren en reinigen van de zonnepanelen kan het beste plaatsvinden in het voorjaar. Op deze wijze zijn de zonnepanelen klaar voor de periode dat de hoogste opbrengst kan worden bereikt en dat is in de lente en in de zomer. Het beste kunnen zonnepanalen worden gereinigd met een speciale zeep en water. De speciale zeep die hiervoor verkrijgbaar is helpt om een optimale opbrengst te garanderen.

nieuwe zonnepanelen kosten

Interessante bespaartips

  • Voordeel bij meer gezinsleden. Uit bovenstaand overzicht blijkt dat de aanschaf van zonnepanelen goedkoper wordt naarmate er meer gezinsleden zijn. Het spreekt voor zich dat het aantal zonnepanelen zal toenemen als het verbruik groter wordt. Hoe eer gezinsleden hoe meer energie verbruik. Maar in verhouding zullen de vaste lasten afnemen bij een groter aan gezinsleden. Toch blijkt ook dat bij een klein gezin of bij alleenstaanden de aanschaf en installatie van zonnepanelen interessant kan zijn.
  • Samen zonnepanelen aanschaffen. Mocht je in het bezit zijn van een 2 onder 1 kap woning dan is het aanschaffen van zonnepanelen samen met de buren een zeer goede optie. De mate waarin energie wordt opgewekt bij een groter oppervlak van zonnepanelen is uiteraard interessanter dan bij kleinere oppervlakten. Bovendien kun je bij pieken in het gebruik profiteren van de capaciteit van de buren. Het is een vorm van schaalvergroting die thuis makkelijk is toe te passen. Behalve bij een situatie waarbij je het woonblok deelt met je buren zijn er situaties waarin gezamenlijke aanschaf van zonnepanelen zeer rendabel kan zijn. Als twee garages bijvoorbeeld naast elkaar liggen ontstaat ook een zeer geschikt oppervlak voor zonnepanelen. Met name omdat je dan niet afhankelijk bent van de hoek ten opzichte van de zon.

Vergelijken helpt

Omdat de prijzen aanzienlijk verschillen per installateur (arbeidskosten) en niet altijd even duidelijk worden uiteengezet door installateurs, is het verstandig om meerdere offertes van lokale specialisten te vergelijken. Zo weet je waar je aan toe bent, kun je rustig alles op je gemak vergelijken en bespaar je tot wel 30% op de totale prijs!

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering