Thuisbatterij

ThuisbatterijEen thuisbatterij is een manier waardoor je afhankelijk kan worden van je energienet. Een thuisbatterij is een accu die al je geproduceerde zonne-energie opslaat. In plaats van dat je dat weggeeft aan het energienet, bewaar je dat nu zelf. Als het bijvoorbeeld een bewolkte dag is en je zonnepanelen leveren op dat moment niet genoeg stroom op, dan springt de thuisbatterij erbij en kan je gebruik maken van de opgeslagen energie.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

De thuisbatterij maakt gebruik van de moderne Lithium-Ion-batterijen. Deze batterijen worden opgeladen door zonnestroom. Als de thuisbatterij leeg is zal er pas stroom afgehaald worden van het net. In de zomer en lente ben je pas echt afhankelijk van het net.

Op dit moment hebben nog niet veel huishoudens een thuisbatterij en zijn ze nog prijzig, maar naar verwachting zullen de thuisbatterijen populair worden en ook goedkoper. Waarschijnlijk zal dit binnen 5 a 10 jaar veranderen. Als de salderingsregeling afgeschaft zal worden, dan worden de thuisbatterijen economisch veel interessanter. Daarnaast zullen de prijzen dalen door de opkomst van elektrische auto’s. Niet gek dus dat Tesla, Mercedes en BMW al thuisbatterijen aanbieden.

Omvormer

Bij een thuisbatterij hoort een omvormer bij. De omvormer is dan verbonden met de elektriciteitskast, de zonnepanelen en de thuisbatterij. De omvormer kan dan via de elektriciteitskast de elektricteit die komt van de zonnepanelen of thuisbatterij beschikbaar stellen aan de woning.

Voordelen

Naast dat je door thuisbatterijen afhankelijk kan worden van het net. Hebben thuisbatterijen nog andere voordelen. Namelijk:

  • Doordat de thuisbatterijen jouw geproduceerde energie opslaan voor later gebruik, zal je dus veel minder hoeven betalen voor je energierekeing.
  • De thuisbatterij laat zich op tijdens de daluren en gebruikt het stroom tijdens de normaaluren.
  • Een thuisbatterij vangt schommelingen op als er landelijk vraag en aanbod is aan stroom, dit zodat er geen stroom gebruikt hoeft te worden uit de elektriciteitscentrales.

Nadelen

Aan elk voordeel zit ook een nadeel. Dit zijn de volgende nadelen:

  • De batterij neemt wat plaats
  • De opslag van de energie heeft zelf ook energie nodig
  • Sommige thuisbatterijen hebben schadelijke of schaarse stoffen in zich

Kan je nou volledig onafhankelijk worden door de thuisbatterij?

Het is in Nederland mogelijk om voor 80 procent onafhankelijk te worden van het net. Dit ligt ook aan de capaciteit van je thuisbatterij. Dit komt door de wintermaanden omdat de zon dan amper schijnt en dat is niet genoeg voor de thuisbatterij. Maar toch is er een mogelijkheid waardoor je afhankelijk kan worden van je energienet namelijk met een elektrische auto. Je kan dan in de winter je elektrische auto gebruiken door het aan de thuisbatterij aan te sluiten, en zo laad je de thuisbatterij op. Als je stroom nodigt hebt voor je auto dan laad je je auto langs de weg aan een lader.

De kosten

De kosten liggen nu nog aan de hoge kant. Maar ook is de prijs afhankelijk van de grootte van capaciteit. Gemiddeld liggen de prijzen tussen de €3.000 en €9.000. Een gemiddeld huishouden kan de thuisbatterij binnen 16 jaar terugverdienen. De thuisbatterij gaat zo een 15 jaar mee.

Gratis offertes in je mailbox?

Zonnepanelen kopen? Vergelijk offertes! Krijg beter inzicht in de prijzen en de mogelijkheden. Vul hieronder je postcode in, vervolgens het formulier, en ontvang vrijblijvend offertes in je mailbox.