Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Checklist zonnepanelenChecklist zonnepanelen? Wil je zonnepanelen aanschaffen maar ben je bang dat je vergeet wat er nu echt belangrijk is? Gebruik dan een checklist. Zo kun je alles op een rijtje zetten en weet je precies wat je moet doen. Voordat je ook daadwerkelijk overgaat tot de aanschaf van zonnepanelen, moet je jezelf het volgende eerst afvragen:

 

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Check 1. Kunnen er überhaupt zonnepanelen op elk huis?

Over het algemeen zijn alle huizen hiervoor geschikt, maar je moet wel de eigenaar van het huis zijn. In het geval van een huurhuis, kun je in overleg met de eigenaar zonnepanelen plaatsen. Informeer wel bij je gemeente of je een vergunning aan moet vragen voor de aanleg van de panelen.

Check 2. Kunnen er zonnepanelen op het dak van jouw huis?

In principe kunnen zonnepanelen op alle soorten dakbedekkingen geplaatst worden, met uitzondering van rieten daken. Hiervoor moet je een andere oplossing bedenken. Overleg hiervoor met een erkend installatiebedrijf.

Check 3. Hoeveel zonnepanelen moet je kopen?

Deze vraag kun je het beste overlaten aan een specialist. Hij berekent voor je hoeveel je er nodig hebt. Vraag verschillende zonnepanelen offertes op en vergelijk de kosten en de mogelijkheden. Lees ook: hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak?

Check 4. Welke zonnepanelen koop je?

  • Kies je voor een voordeliger merk of neem je toch de duurdere variant, die meer rendement oplevert en ook langer mee zal gaan.
  • Zonnepanelen zijn te verkrijgen in verschillende kleuren, maar de meest gangbare kleuren zijn blauw en zwart. Ze zijn ook in enkele andere kleuren verkrijgbaar, maar daarvan is bekend dat het rendement wat lager uitvalt.
  • Omdat niet iedereen gecharmeerd is van de aanblik van zonnepanelen op het dak, bestaan er ook panelen in een oprolbare vorm. Deze panelen zijn gemaakt van dunne film, en zijn daarom flexibel. Ze zijn per vierkante meter goedkoper, maar hebben een lagere opbrengst dan de standaard zonnepanelen. Deze variant is echter nog volop in ontwikkeling.
  • Er bestaan ook hybride zonnepanelen: deze kunnen gebruikt worden voor de opwekking van zowel stroom als warmte. Het laatste zorgt voor warm water in huis.

Een kort overzicht van deze verschillende panelen vind je hier.

Aanschafkosten Rendement Voordeel
Traditionele zonnepanelen (monokristallijn, polykristallijn). Normaal. Hoog. Hebben hun nut al bewezen in afgelopen decennia.
Oprolbare zonnepanelen. Goedkoper. Gemiddeld. Minder in het oog springend, voordeliger in aanschaf.
Hybride zonnepanelen.

 

Duurder, vanwege de nog nieuwe techniek. Hoger dan bij een traditioneel paneel. Geen twee systemen nodig (zonnepanelen en zonnecollectoren), handig bij een klein dak.

Check 5. Welke omvormer kies je?

Je hebt een omvormer nodig die de gelijkstroom omzet in wisselstroom. Kies de omvormer die het beste bij je woonsituatie en de gekozen zonnepanelen past. Het is het makkelijkst om de panelen en de omvormer bij dezelfde leverancier te kopen. De panelen en de omvormer dienen wel compatibel te zijn. De kwaliteit van de omvormer is van invloed op de totale energie-opbrengst. De moderne omvormers hebben een schermpje waarop jij zelf kunt zien hoeveel opbrengst je zonnepanelen leveren. Omvormers hebben steeds meer zogenaamde maximum power point trackers in zich, die ervoor zorgen dat je de maximale productie uit je panelen en daarmee dus ook uit je stopcontact kunt halen. Lees ook: verhuizen.

Check 6. Waar koop je de zonnepanelen?

  • Kies, wanneer je de panelen laat installeren, een vakbekwame installateur.
  • Aan zonnepanelen zijn kwaliteitsnormen verbonden.
  • Er gelden voor zonnepanelen ook verschillende soorten garantie. Welke dit zijn en wat ze precies inhouden, kun je lezen in de volgende tabel.
Omschrijving van de garantie Duur van de garantie
Productgarantie Standaard op zonnepanelen en omvormers. Garantie geldt voor defecten aan het product. 5 tot 10 jaar.
Systeemgarantie Garantie dat alles het (meestal de eerste tien jaar) goed blijft functioneren. Eerste 10 jaar.
Installatiegarantie Garantie op kabelaansluiting of materiaal dat loskomt onder situaties waarbij dat niet zou moeten kunnen. Minimaal 18 maanden.
Vermogensgarantie Garantie waarbij het vermogen na een bepaalde tijd nog altijd gegarandeerd is. 5 tot 10 jaar.
Opbrengstgarantie Hiervoor sluit je een verzekering af. Als je systeem minder opbrengt dan belooft, krijg je het verschil gecompenseerd. Afhankelijk van de verzekering die je afsluit.

Check 7. Wat gebeurt er in de meterkast?

Wanneer je meer dan vier zonnepanelen plaatst, en dat zal vrijwel altijd het geval zijn, heb je een extra groep nodig in de meterkast. Deze moet gemaakt worden door een gecertificeerd bedrijf.

Check 8. Hoe hou je grip op je verbruik en krijg je een overzicht van de energie die je terug levert?

Op de slimme meters kun je zelf teruglezen wat je verbruikt, maar ook hoeveel energie je overhoudt en die dus teruggeleverd kan worden. Op de omvormer kun je, wanneer deze voorzien is van een interface, online de prestaties van je zonnepanelen checken.

Check 9. Wat zijn de aanschafkosten?

Vergelijk van tevoren een aantal aanbieders en merken. Zo krijg je een beter beeld van wat er allemaal te koop is en wat voor jou het meest geschikte systeem is. Zorg dat alles inbegrepen is, zodat je geen onverwachte kosten hoeft te maken. Kom je er zelf niet uit? Win dan advies in bij een specialist.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering