Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Hoeveelheid zonnepanelenHoeveelheid zonnepanelen? De hoeveelheid zonnepanelen die je nodig hebt om energie op te wekken is hoofdzakelijk afhankelijk van de hoeveelheid stroom die je tot je beschikking wilt hebben. Wil je bijvoorbeeld de helft van je stroomverbruik via zonnepanelen opwekken of liever alles? Of ergens ertussen in kan natuurlijk ook. Of wil je misschien leverancier van energie worden?

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Behoefte aan elektriciteit

Om te kijken hoeveel stroom je per jaar verbruikt, kun je het beste even je rekening van de voorgaande jaren raadplegen. Je stroomverbruik staat hierop vermeld in Kilowatt per uur, afgekort kWh. Hou er bij het doornemen van je eindnota ook rekening mee dat je situatie in de toekomst kan veranderen, Denk hierbij bijvoorbeeld aan gezinsuitbreiding, of juist het tegenovergestelde: wanneer je kinderen het huis gaan verlaten om te gaan studeren of om op zichzelf te gaan wonen. Of ben je toe aan een paar nieuwe elektrische apparaten voor in huis? Als je een energie-besparend model uitkiest, zul je ook minder stroom nodig hebben. Of ben je van plan in de toekomst een hybride auto aan te schaffen? Ook daarvoor kun je je eigen stroom opwekken. Dit heeft allemaal gevolgen voor je stroomgebruik. In de volgende tabel kun je zien hoeveel stroom een huishouden gemiddeld verbruikt.

Gemiddeld stroomverbruik per huishouden

Aantal personen Gemiddeld energieverbruik
1 2000kWh
2 2500kWh
3 3500kWh
4 4500kWh
5 5000kWh

Een gemiddeld gezin van 4 personen gebruikt dus rond de 4500 kWh (kilowatt per uur) stroom per jaar. Mensen die zelf energie opwekken gaan over het algemeen zuiniger en bewuster om met stroom en gebruiken derhalve ook minder. Daarom kun je bij het inschatten van de benodigde stroom vaak 10% minder aanhouden.

Elektrische auto

Het energieverbruik van een elektrische of hybride auto is hoofdzakelijk afhankelijk van het aantal kilometers dat je ermee rijdt en in welke omstandigheden, zoals bijvoorbeeld veel lange afstanden of voor veelvuldig gebruik in de stad. Ook het type auto en de uitvoering zijn van invloed. Een gemiddelde elektrische auto verbruikt ongeveer 1700kWH per 10.000 kilometer.

Stroomopbrengst zonnepanelen

De stroom die je opwekt met behulp van zonnepanelen wordt gemeten in Wattpiek (Wp). Een gemiddeld zonnepaneel heeft een opbrengst van ongeveer 100 Wp per jaar, omgerekend is dat zo’n 80 kWh. De ontwikkelingen in de wereld van de zonnepanelen gaan hard, want de panelen worden wel steeds efficiënter en sommige modellen hebben al een opbrengst van 120Wp per vierkante meter.

Offerte aanvragen

Wanneer je de zonnepanelen op je dak laat plaatsen door een erkend installatiebedrijf, zullen zij je van tevoren een offerte geven. Het is altijd raadzaam om eerst een offerte aan te vragen, omdat je dan ook precies weet waar je aan toe bent. Doe dit bij verschillende bedrijven, dan kun je ook vergelijken.

Zelf berekenen wat je nodig hebt

Wanneer je de zonnepanelen zelf wilt leggen, moet je eerst berekenen hoeveel je er nodig hebt. Er zijn wel een paar factoren die je eerst goed moet bekijken: je kunt wel zoveel mogelijk panelen willen hebben om zoveel mogelijk stroom op te kunnen wekken, maar als je dak daarvoor niet toereikend is, moet je een andere manier verzinnen om zoveel mogelijk rendement van je panelen te behalen. Ook is de ligging van je dak belangrijk: mocht het nu net niet op de zuidkant liggen, dan zul je minder rendement hebben en heb je meer panelen nodig om evenveel stroom op te wekken dan wanneer je ze wel op de zuidkant van het huis kunt leggen.

Tabellen en hoeveelheid stroom

Er bestaan tabellen waarmee je kunt berekenen hoeveel panelen je nodig hebt. En denk daarbij ook aan het volgende: wil je stroom opwekken voor alle apparaten in je huis, dat wil zeggen wil je je huishouden voor de volle 100% op zonne-energie laten draaien? Of wil je slechts 50% of een ander percentage van je stroom door middel van zonne-energie verkrijgen? En de rest van de stroom op de ouderwetse manier je huis binnen laten komen, via een energie-leverancier? Of wil je juist meer stroom opwekken dan je feitelijk gebruikt? In dat laatste geval kun je stroom teruggeven aan de netbeheerder, die jou daarvoor op zijn beurt moet vergoeden. Je bent dan als het ware zelf de leverancier van stroom.

Wat heb je allemaal nodig als je zonnepanelen wilt plaatsen?

Je dient voor het volgende te zorgen wanneer je zonnepanelen op het dak wilt plaatsen.

  • Zorg er om te beginnen voor dat je de panelen zelf hebt, inclusief een compatibele omvormer om de gelijkstroom die door de zonnepanelen wordt opgevangen om te zetten in bruikbare wisselstroom.
  • Zorg voor bevestigingsmaterialen om de panelen op het dak vast te kunnen zetten. Zorg ook voor voldoende ballast, zodat de panelen ook bij slechte weersomstandigheden op het dak blijven liggen.
  • Zorg voor een extra groep in de meterkast.
  • Zorg, als je dat handig vindt, voor een monitoring-systeem, dan kun je zelf het rendement van je panelen aflezen, maar ook je verbruik en eventuele teruggegeven energie controleren.
  • Zorg voor het juiste gereedschap.
  • Je mag geen hoogtevrees hebben.

Tips voor de plaatsing van zonnepanelen in het algemeen

Voordat je met de installatie van de zonnepanelen begint, is het verstandig om de volgende tips door te nemen.

  • Zorg ervoor dat de panelen, indien mogelijk, op het zuiden gericht zijn, onder een ideale hellingshoek van 36 graden.
  • Zonnepanelen vangen ook stroom op bij daglicht, de zon hoeft niet per definitie de gehele dag te schijnen om energie op te kunnen vangen. Schaduw is echter funest: wanneer de panelen in de schaduw hangen, kunnen ze geen energie opvangen en dus ook niet opslaan. Zorg er dus voor dat de panelen niet in de schaduw van een ander gebouw hangen of bijvoorbeeld op een bepaald tijdstip van de dag in de schaduw komen liggen door een grote boom. Er mogen dus ook geen voorwerpen op het dak staan, die ervoor zorgen dat de zonnepanelen op een bepaald tijdstip van de dag, een schaduwplek krijgen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de ligging van een schoorsteen of dakkapel. Deze kunnen de zon belemmeren als ze zich op een bepaalde afstand ten opzichte van de panelen bevinden.
  • Zorg ervoor dat je dak vlak is en dat er geen obstakels op liggen voordat je met de installatie begint.
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering

Verlaagd BTW-tarief op zonnepanelen, -boilers en warmtepompen

november 7, 2023

Goed nieuws voor iedereen die overweegt om zijn woning te verduurzamen! Sinds