Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wat is de netvergoeding van de Vlaamse Regering?

Netvergoeding & prosumententariefNetvergoeding & prosumententarief? Heb je een zonnepanelen installatie op je woning laten aanleggen? Dan dien je over de stroom die je zelf opwekt en terug aan het vaste netwerk verkoopt een vergoeding te betalen. Deze zogenaamde netvergoeding is door de Vlaamse Regering naast de Turteltaks in het leven geroepen om de ontstane schuldenberg enigzins terug te dringen. Of het een al dan niet terechte maatregel betreft is van minder belang. Belangrijk is om te weten dat je  investering ten alle tijden rendabel blijft.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Wie betaalt dit ‘prosumententarief’?

De netwerkvergoeding van de Vlaamse Regering, ook wel prosumententarief genoemd, betaalt je via de maandelijke elektriciteitsfactuur. Het is wel zo dat de installatie waar het adres staat aangerekend wordt. Verhuur jeeen woning met zonnepanelen dan is het dus je huurder die de netwerkvergoeding op de maandfactuur krijgt aangerekend. Het is immers ook de huurder die het voordeel geniet van een teruglopende energiemeter en de opgewekte energie. Zelfs als je al het gewone distributienettarief betaalt op het netto verbruik dan komt er een bijkomend tarief dat je dient te betalen. Dit bijkomend tarief is afhankelijk van het vermogen van je omvormer(s).

Overzicht omvormers en kosten per netbeheerder:

Netbeheerder Prosumententarieven per 1 januari 2016 per omvormer
  Exclusief BTW Inclusief 21% BTW
Graselwest € 93,41 € 113,03
Imea € 70,54 € 85,35
Imewo € 76,77 € 92,89
Intergem € 66,79 € 80,82
Iveka € 76,96 € 93,12
Iverlek € 76,82 € 92,95
Sibelgas € 88,33 € 106,94
Interenergy € 79,27 € 95,92
Infrax West € 82,43 € 99,74
Iveg € 81,02 € 98,03
PBE € 77,31 € 93,55

Zijn zonnepanelen nog interessant door de netvergoeding?

Juist in 2016 is het investeren in zonnepanelen nog altijd bijzonder interessant. De elektriciteitsprijzen zullen in België de komende jaren alleen maar blijven stijgen en een daling wordt zeker op korte termijn niet verwacht. Bovendien zijn er in 2016 meerdere veranderingen op de markt van de elektriciteitstarieven:

  • BTW op elektriciteit gaat van 6% naar 21%
  • Je krijgt te maken met verhoogde tarieven van het distributienet
  • Afschaffing van de zogenaamde gratis elektriciteit
  • Vlaamse energieheffing
  • Prosumententarief
  • Lagere installatie prijzen voor zonnepanelen

Door de lagere tarieven om zonnepanelen te laten installeren is en blijven zonnepanelen een bijzonder aantrekkelijke bron om in je eigen energie te kunnen voorzien.

Wat is de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen

Als je  in 2016 een zonnepanelen installatie laat aanleggen en uitgaat van een gemiddelde investering van € 6.500 en een prosumententarief bij een 4 kWh omvormer is 4 x 93 = € 372. Je gemiddelde elektriciteitsnota is op jaarbasis € 1.147.

Berekening: 6.500 /(1147-372) = 8 jaar en 3 maanden.

Dat betekent dat je  in iets meer dan 8 jaar de hele installatie van en aanschaf van je  zonnepanelen hebt terugverdiend. Aangezien de verwachting is dat de elektriciteitsprijzen zullen stijgen zal de terugverdien periode verkort worden. Met een vrij simpele berekening kun je de terugverdientijd berekenen. Afhankelijk van de opwek capaciteit die je zonnepanelen hebben kun je de tijd nog verder inkorten.

De zonnepanelen die tegenwoordig op de markt verkocht worden gaan zonder moeite 25 jaar lang mee en voorzien je  huishouden net zolang van eigen energie. De omvormer gaat doorgaans zo’n 10 tot 12 jaar mee. Je krijgt nergens meer rendement op een investering als op zonnepanelen.

Zonnepanelen verhogen de waarde van je woning

Naast investeren in een verbetering van het milieu doordat je woning minder CO2 uitstoot draagt de installatie van zonnepanelen ook bij aan een waardevermeerdering van je woning. Als je je woning in de toekomst wilt verkopen dan zijn zonnepanelen een absolute meerwaarde. Potentiële kopers zien dat een huis een eigen energievoorziening heeft die de maandelijkse kosten van het energiebedrijf verlaagd. Ook de EnergiePrestatie verbeterd aanmerkelijk, iets wat je woning ten goede komt. Daarbij zijn er nog andere voordelen van zonnepanelen:

  • De gemiddelde levensduur van zonnepanelen ligt minimaal op 25 jaar met uitschieters tot 40 jaar. Na 25 jaar kan het zijn dat het rendement wat minder wordt. Gemiddeld hebben de zonnepanelen 25 jaar na aanschaf nog altijd circa 87% van hun originele rendement. Het is dan ook aan te raden om bij de aanschaf te kiezen voor een installatie die net iets hoger is dan je verbruik op jaarbasis.
  • Door het plaatsen van zonnepanelen ben je niet afhankelijk van de sterk stijgende prijzen voor energie die jaarlijks door blijven stijgen.
  • Nergens en zeker niet bij een spaarbankboekje haal je een beter rendement op je investering dan bij de investering in zonnepanelen. De rente op een spaarbankboekje heeft nog nooit zo laag gestaan.

Het prosumententarief in combinatie met zonnepanelen

Je kunt zich wellicht laten afschrikken door de netvergoeding van de Vlaamse Regering, maar vergeet niet dat je door te investeren in deze vorm van duurzame stroom ook investeert in de toekomst van een klimaatneutrale woning. Het loont vooraf om je goed in te lezen in de hele materie en daar waar mogelijk ervaringen en beoordelingen van anderen te lezen. Online vind je verschillende websites die zonnepanelen en tarieven als onderwerp hebben. Je kunt hier zeker je voordeel mee doen. Staar je echter niet blind op de online ervaringen, wellicht zijn er in je buurt bekenden die reeds ervaring hebben met zonnepanelen. Vraag om hun mening en informeer naar installateurs en fabrikanten waar je een beroep op zou kunnen doen. Idealiter vraag je meerdere prijsopgaven aan die je goed met elkaar vergelijkt en daarmee een eerste kostenbesparing opleveren. Het is van groot belang om de vermelde kosten te bestuderen en te bekijken welke prijs inclusief alle extra’s je de beste prijs-kwaliteitverhouding biedt. Ook de herkomst van de zonnepanelen en de fabrikant van de omvormer kunnen van doorslaggevend belang zijn bij het bekijken van de offertes. Vergewis jezelf ervan dat je altijd zonnepanelen aankoopt die TÜV-gecertificeerd zijn voor een betere kwaliteit en een optimale duurzaamheid.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering