Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen afmetingen? Zonnepanelen zijn in een aantal afmetingen verkrijgbaar. In onderstaande tabel zie je de meest voorkomende drie soorten panelen en de daarbij behorende afmetingen. Bij de kleine afmeting gaat het wel op zonnepanelen met een hoge opbrengst. Deze CIS zonnepanelen hebben weliswaar een lager opbrengst maar een veel hoger rendement. De afmetingen bepalen dus niet altijd het rendement.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Verhouding opbrengst en aanschaf

Er zijn ook zonnepanelen met een kleinere afmeting, namelijk 158 x 81 centimeter. In verhouding zijn ze echter duurder omdat de opbrengst per Wattpiek lager is. Wel zijn deze kleine zonnepanelen heel geschikt om te gebruiken op plaatsen waar geen ruimte is voor grotere zonnepanelen. Het handzame formaat zorgt wel voor optimale opvulling bij kleinere daken. Ook kunnen overgebleven ruimtes op daken worden ingevuld met deze kleinere zonnepalen. In alle gevallen zal een afweging worden gemaakt tussen kosten en opbrengst.

Model Afmeting in centimeters Opbrengst in Wp
standaard 165 x 99 250 – 290
groot 195 x 99 meer dan 300
klein 126 x 100 180 – 220

Het inpassen van de zonnepanelen

Als je weet hoeveel ruimte je op je dak hebt om zonnepanelen te plaatsen kun je gaan kijken hoe je de ruimte invult. Let wel op de invloeden van bijvoorbeeld bomen of een schoorsteen. De schaduw kan natuurlijk invloed hebben op de opbrengst van een zonnepaneel. Ook als er schaduw over zonnepanelen valt is er altijd sprake van opbrengst maar minder dan wanneer de zon niet wordt gehinderd. Over het algemeen zijn zonnepanelen in drie maten verkrijgbaar. Omdat het niet uitmaakt hoe de panelen worden geplaatst moet je je eigen dak zien als een soort puzzel. Door je beschikbare ruimte op je dak zodanig in te vullen met zonnepanelen kun je precies uitrekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en wat de opbrengst van die zonnepanelen dan is.

De afmetingen van zonnepanelen bij rijtjeshuizen

De meeste rijtjeshuizen hebben een breedte van ongeveer 6 meter. Omdat deze standaard vrij veel voorkomt zijn de afmetingen van de zonnepanelen hierop aangepast. Want op een breedte van 6 meter kun je 6 zonnepanelen naast elkaar plaatsen als ze rechtop worden geïnstalleerd. Als ze liggend worden aangebracht kun je 3 zonnepanelen plaatsen. Het hangt van  de overige ruimte af hoeveel extra zonnepanelen je kunt plaatsen. Doordat de zonnepanelen in diverse afmetingen beschikbaar zijn kun je het dakoppervlak maximaal benutten. Dit komt het rendement van de zonnepanelen natuurlijk ten goede.

De polykristallijne zonnepanelen

Zonnepanelen worden van silicium gemaakt. De specifieke eigenschappen van silicium maken dat silicium wordt toegepast bij zonnepanelen. Bij de fabricage van de poly kristallijn zonnepanelen wordt het silicium gesmolten tot temperaturen ver boven de 1400 graden. Als ze dan later afkoelen ontstaan kristallen die in de zonnepanelen worden toegepast.

De mono kristallijne zonnepanelen

Ook bij deze zonnepanelen wordt het silicium eerst gesmolten. Maar bij de afkoeling worden de kristallen allemaal geordend. Daarom zijn mono kristallijn zonnepanelen ook mooier. Beide soorten zonnepanelen zijn in verschillende afmetingen beschikbaar. Het maakt voor de afmetingen dus wel uit of je poly kristallijn zonnepanelen of mono kristallijn zonnepanelen gebruikt. Hieronder is een overzicht van de afmetingen van de poly kristallijn en van de mono kristallijn zonnepanelen.

soort zonnepaneel lengte in cm breedte in cm Wattpiek
monokristallijn 158 81 185 tot 200
polykristallijn 165 99 240 tot 255

De ontwikkelingen van de zonnepanelen

De populariteit van de zonnepanelen heeft ook geleid tot veel doorontwikkeling van de zonnepanelen. Natuurlijk worden er steeds meer technische verbeteringen toegepast maar wat betreft de afmetingen van zonnepanelen staat er veel te gebeuren. De zonnepanelen worden steeds dunner en ook steeds flexibeler. Het zou best zo kunnen zijn dat binnen enkele jaren de zonnepanelen helemaal passend voor elk oppervlak worden geleverd. In het productieproces wordt hier dan al rekening mee gehouden.

De toename van de zonnepanelen

Een ander voordeel van het toegenomen gebruik van zonnepanelen behelst de prijs. Omdat de productie van zonnepanelen omhoog zal gaan zullen de prijzen dalen. Dit betekent weer dat de systemen die nu nog duurder zijn straks op het prijsniveau van de huidige goedkopere systemen zullen komen te liggen. De standaard afmetingen zullen verdwijnen en de zonnepanelen worden op maar gemaakt.

Bijzondere afmetingen van zonnepanelen

Een aantal leveranciers van zonnepanelen hebben zich gespecialiseerd in de productie van zonnepanelen met kleinere afmetingen. Deze kleinere zonnepanelen zijn daarom praktischer toe te passen. Bijzonder aan deze zonnepanelen is ook dat ze in verhouding een hogere opbrengst en dus een hoger rendement hebben. Ook al zijn deze zonnepanelen iets duurder dan de zonnepanelen met de standaard afmetingen, het hogere rendement maakt het prijsverschil snel al weer goed.

De afmetingen van de 400 Wattpiek zonnepanelen

Een afwijkende afmeting bij zonnepanelen wordt toegepast bij de grootste zonnepanelen. Deze zijn 2 meter bij 1.5 meter en ook zwaarder dan de standaard zonnepanelen. Het voordeel van deze zonnepanelen is het gigantische rendement van maar liefst 400 Wattpiek. Ook blijven deze soort zonnepanelen na vele jaren nog zeer rendabel. Na 15 jaar hebben deze zonnepanelen nog een opbrengst van 80%.

Vraag de informatie aan de specialist

Elke leverancier van zonnepanelen kan je uitleg geven over de beste afmetingen van de zonnepanelen voor je woning. De leverancier zal het beschikbare oppervlak optimaal benutten bij het inpassen van de zonnepanelen. De toepassing van zonnepanelen op daken met schaduw verdient natuurlijk enige aandacht. De keuze voor bepaalde afmetingen kan lastig zijn mits je goed bent geïnformeerd.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering

Verlaagd BTW-tarief op zonnepanelen, -boilers en warmtepompen

november 7, 2023

Goed nieuws voor iedereen die overweegt om zijn woning te verduurzamen! Sinds