Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Test zonnepanelen en omvormersTest zonnepanelen en omvormers? Er zijn verschillende instanties die testen hebben uitgevoerd op zonnepanelen. Hierbij wordt gekeken naar het rendement dat deze panelen opleveren. Je hebt voor het gebruik van zonnepanelen ook een omvormer nodig om de opgewekte gelijkstroom om te kunnen zetten in wisselstroom. Ook voor deze apparaten is een test uitgevoerd.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Test zonnepanelen

In verschillende landen worden door verschillende instanties zonnepanelen getest. In België worden de testen voor zonnepanelen uitgevoerd door PV Logging. In de testen wordt gekeken naar de volgende zaken:

  • Levensduur. Dit houdt in hoe lang de zonnepanelen meegaan. De kwalitatief goede panelen gaan gemiddeld zeker 20 jaar mee.
  • Prestaties. Hoe hoog is het rendement van de zonnepanelen? Het daadwerkelijke rendement van de zonnepanelen zal in praktijk afwijken van de cijfers die de fabrikant aan de installatie heeft meegegeven.
  • Installateur. Een erkend installatiebedrijf zal de panelen op de juiste manier, dus voor zover mogelijk onder de juiste hellingshoek, gericht op de zuidkant indien mogelijk op het dak bevestigen. Tevens gebruiken ze de juiste materialen voor bevestiging, daktoevoer en de geschikte omvormer. Daar deze tekst louter informatief is, worden er geen namen van installateurs genoemd die als beste uit de test kwamen.
  • Merken. Er zijn veel verschillende fabrikanten van zonnepanelen, verspreid over de hele wereld. Zij produceren een heel scala aan zonnepanelen.

Top 10 zonnepanelen in België

Uit een grootschalig onderzoek gedaan door PV Logging, kunnen we de volgende lijst samenstellen, waarbij met name naar de levensduur van de installatie gekeken wordt. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen mono-, poly- en filmsystemen. De merken met de laagste degradatie staan in de tabel vermeld. Er worden 5 merken voor de polykristalsystemen vermeld en 5 voor de monokristalsystemen. In de categorie film zijn er slechts 2 systemen getest. Deze staan onderin de tabel vermeld. Voor verdere testen en meer testresultaten, adviseren we je internet te raadplegen.

Merk Soort Degradatie per jaar Keurmerk
Sunlink Mono 0,01% Ja
Istar Solar Mono 0,08% Ja
Topclass Mono 0,14% Ja
Enertech Solar Mono 0,22% Ja
Sunrise Mono 0,32% Ja
Tenesol Poly 0,01% Ja
Sunrise Poly 0,10% Ja
Enfinity Poly 0,31% Ja
Renesola Poly 0,31% Ja
PhotoVoltech Poly 0,32% Ja
Solyndra Film 0,17% Ja
Solibro Film 0,81% Ja

 

Soorten omvormers

Wanneer je een omvormer uit moet kiezen, moet je op een aantal punten letten.

  • Vermogen. Kijk naar het vermogen van de omvormer. Je dient het vermogen van de omvormer af te stemmen op de totale capaciteit van de zonnepanelen. Deze capaciteit wordt aangeduid in Wattpiek (Wp) en bij het kiezen van de juiste omvormer moet je ervan uitgaan dat het vermogen van de omvormer lager mag liggen dan dat van de zonnepanelen, omdat we zelden de meest ideale omstandigheden hebben qua weer en de meeste optimale opbrengst derhalve bijna nooit gehaald wordt. In de regel mag de omvormer een vermogen hebben dat tot 20% kleiner is of maximaal 10% groter is dan dat van de panelen. Kijk en vergelijk de omvormers op internet, zodat je de juiste keuze kunt maken.
  • Wel of geen transsformator. Er bestaan omvormers met en zonder transformator erin. De modellen zonder transformator hebben een hoger rendement en worden gespecificeerd als Transformatorloos (TL). Soms kun je beter een omvormer met transformator kiezen, omdat de zonnepanelen anders sneller achteruit gaan in kwaliteit.
  • Schaduw. Heb je geen last van schaduw op je zonnepanelen? Dan is dat niet belangrijk voor de keuze van de juiste omvormer. Wel schaduw? Dan zijn er twee oplossingen: maak een aparte lus voor de panelen die gelijktijdig in de zon komen staan. Je omvormer heeft dan meer trackers nodig, want deze optimaliseren het vermogen van een lus. Je moet wel minimaal 5 panelen aansluiten op een lus. De andere oplossing is het kiezen van een omvormer met power optimizers. Deze zorgen ervoor dat elk zonnepaneel afzonderlijk een optimaal rendement levert.
  • Aansluiting meterkast. Als je de omvormer wilt aansluiten op een groep in de meterkast, neem dan de volgende berekening mee, waarbij je de maximale belasting van de groep kunt bepalen. De hoofdaansluiting in je meterkast dien je te delen door 1,6, waardoor je de maximale belasting van een groep verkrijgt en weet hoeveel het maximale vermogen van de installatie is.
Hoofdaansluiting Maximale groepzekering Maximaal vermogen installatie
1 x 25A 16A 3680 Watt
1 x 35A 25A 5750 Watt
1 x 40A 25A 5750 Watt
  • Geluid en omvormer. Omvormers zijn nu niet bepaald geluidloos, omdat ze een koelsysteem in zich hebben dat een zoemend geluid voortbrengt. Je kunt het beste een plek voor plaatsing kiezen waar de omvormer voldoende mogelijkheid heeft zijn warmte kwijt te kunnen. Denk bijvoorbeeld aan de zolder, in een garage of schuur of buiten. Hoe dichter je de omvormer bij de meterkast plaatst, hoe langer de DC-kabel moet zijn, hoe verder weg je hem plaatst, hoe langer de AC-kabel moet zijn. Afhankelijk van het aantal zonnepanelen is het verstandig om de omvormer dichterbij of verder van de meterkast af te plaatsen. Zet je de omvormer buiten? Zorg dan wel dat deze vochtbestendig is.
  • Monitoring. Dit proces, waarbij je je verbruik en opbrengst kunt checken verloopt altijd via de omvormer. Je kunt monitoren op verschillende manieren: via Bluetooth, Ethernet, Wifi, USB of een ingebouwde webserver.
  • Garantie. De meeste fabrikanten geven 5 jaar garantie op een omvormer. Extra garantie bijkopen kan, maar loont zelden voor de consument.
  • Merk. Welk merk kies je voor je omvormer? Chinees, Europees of Amerikaans? Er zijn grote verschillen in kwaliteit, service bij de helpdesk en hoe lang een bepaald merk al op de markt is. Ga op je gevoel af en raadpleeg de beschikbare testen op internet.

Test omvormers

In een test die gedaan is voor omvormers blijken de volgende (kleine) modellen als beste uit de bus te komen.

  • Stecagrid 3600
  • Stecagrid 3000
  • Hosola’s Bright 4200 TL
  • Goodwe GW-4200
  • Growatt 5000 MTL

In deze test is alleen gekeken naar het rendement, dus niet naar de levensduur van de omvormer. Het is zaak een omvormer te kiezen die het beste bij je zonnepanelen past en je woonsituatie. Dat hoeft niet altijd de duurste of beste uit de test te zijn.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering

Verlaagd BTW-tarief op zonnepanelen, -boilers en warmtepompen

november 7, 2023

Goed nieuws voor iedereen die overweegt om zijn woning te verduurzamen! Sinds