Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen hurenZonnepanelen huren? Zonnepanelen hoef je niet te kopen, je kunt ze ook huren! Hieronder hebben we de gemiddelde kostprijs voor een pakket zonnepanelen op een rij gezet. De huurprijs is sterk afhankelijk is van het bedrijf waar je de zonnepanelen van huurt. Het loont dus zeker om de verschillende verhuurbedrijven goed met elkaar te vergelijken!

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Voordelen van huren

Zonnepanelen huren in plaats van kopen is natuurlijk een uitkomst als je niet zo’n groot budget hebt dat je in één keer een investering van duizenden euro’s kunt doen.  Het andere grote voordeel van huren is dat alles voor je wordt geregeld. Je hoeft je geen zorgen te maken over de montage van de zonnepanelen. En bij een verhuurder ben je er in principe van verzekerd dat ze gebruik maken van kwalitatief goede zonnepanelen met een aantrekkelijk rendement. Voor hen en voor jou.

Ook op het technische vlak heeft huren een groot voordeel. De omvormer, een vast onderdeel van ieder PV-(zonnepaneel)systeem, heeft een veel kortere levensduur dan de zonnepanelen zelf! Gemiddeld gaat een omvormer maximaal 12 jaar mee. De kosten voor vervanging liggen – afhankelijk van het aantal zonnepanelen – tussen de 650 en 1.550 euro.

Als je zonnepanelen huurt, zijn die vervangingskosten voor rekening van het verhuurbedrijf. En dus geen onverwachte extra kosten voor jou!

Nadelen van huren

Aan huren kleven ook een paar nadelen. Je zult nooit het rendement halen dat je als eigenaar zou krijgen, maar dat is logisch omdat de verhuurder ook kosten maakt.

Soms kan het onhandig zijn om aan een contract vast te zitten. Bijvoorbeeld als je plotseling moet verhuizen. Dan zal degene die het huis na jou gaat huren, moeten instemmen met de overname van de zonnepanelen. Als dat niet lukt, zit je aan je huurverplichting vast tot het eind van huurperiode.

In het geval van de verkoop van je eigen huis, kun je de investering van de zonnepanelen meerekenen in de vraagprijs.

De kosten

Hieronder vind je een overzicht van de kosten om zonnepanelen te huren. Je kunt het ongeveer dan ook zelf uitrekenen wat de kosten voor jou zullen zijn.

Aantal zonnepanelen Gemiddelde huurprijs
2 zonnepanelen Tussen 10 & 12,50 euro per maand
6 zonnepanelen Tussen 20 & 30 euro per maand
10 zonnepanelen Tussen 40 & 60 euro per maand

Langere terugverdientijd van 2 tot 4 jaar

Wanneer je zonnepanelen huurt, heb je een hogere maandelijkse kostprijs dan bij koop. En dat heeft natuurlijk invloed op de terugverdientijd. Gemiddeld moet je rekenen met een 2 jaar langere periode. Maar er zijn ook gevallen waarin het verschil in terugverdientijd tot bijna 4 jaar kan oplopen. Dat neemt niet weg dat ook zonnepanelen huren nog steeds zeer rendabel kan zijn, vooral op lange termijn.

Kan ik met een huurwoning ook in zonnepanelen investeren?

Ook als huurder van een huis kun je zonnepanelen huren! Daar hoef je geen eigenaar voor te zijn. Je kunt natuurlijk eerst aan de verhuurder van je woning vragen of ze willen investeren in zonnepanelen. Zij kunnen dat verrekenen in een hogere huurprijs.

Maar je kunt ook zelf actie ondernemen. Bij een zonnepaneel verhuurbedrijf kun je een contract afsluiten dat gelijk loopt met de huurovereenkomst. Heb je bijvoorbeeld een huurcontract met een looptijd van 3 jaar? In dat geval kan je er voor kiezen om ook de huur van de zonnepanelen voor die 3 jaar vast te leggen.

Zorgen voor je eigen energie, wil wil dat nu niet!

Snel doorklikken naar:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering