Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen kopen is niet iets wat je zomaar doet. Het is een investering waar diverse partijen, veel tijd en duizenden euro’s mee gemoeid zijn. Het is daarom van groot belang dat je je van tevoren goed oriënteert op de verschillende mogelijkheden, leveranciers en subsidies. Omdat er bij het kopen van zonnepanelen nogal wat op je af komt, beschrijven we hier kort een aantal zaken waar je op moet letten.

*Tip: wil je zonnepanelen kopen? Vergelijk dan eerst gratis en vrijblijvend offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen en bespaar tot wel 30% op de totaal prijs.

Zonnepanelen kopen: wat zijn de kosten?

kosten-zonnepanelenJe wilt zonnepanelen aanschaffen? Dan wil je natuurlijk graag weten wat ze gaan kosten. Hieronder vind je een handig overzicht van de kosten met de totale besparing per jaar. Zoals je ziet kun je de zonnepanelen vrij snel terug verdienen.

  X aantal panelen De kosten (gemiddeld) Besparing per jaar
1 persoon 8 € 3.400 – € 4.100 € 420,-
2 personen 13 € 5.200 – € 6.300 € 680,-
4 personen 18 € 6.400 – € 7.700 € 930.-
6 personen 21 € 7.300 – € 8.800 € 1.110.-

Voor een uitgebreide kostenanalyse ga je naar de pagina: zonnepanelen kosten.

Kosten bepalende factoren:

1. Locatie

Het daadwerkelijke rendement van je zonnepanelen hangt voor een groot deel af van de geschiktheid van jouw locatie. Zaken als nabije bomen of hoge gebouwen kunnen het zonlicht deels of zelfs geheel blokkeren, wat een negatieve invloed heeft op de prestaties van je zonnepanelen. Controleer dus goed of er vlakbij uw woning bijvoorbeeld geen kerktoren staat die gedurende delen van het jaar een schaduw werpt. Let op: ook je eigen dakkapel kan roet in het eten gooien! Naast externe factoren, spelen er allerlei woningspecifieke zaken mee. De drie belangrijkste factoren zijn hier het beschikbare dakoppervlak, de hellingsrichting en de hellingshoek van het dak. Waar het dakoppervlak bepaalt hoeveel zonnepanelen je maximaal kwijt kunt, bepalen de hellingshoek en -richting hoeveel deze panelen maximaal op kunnen brengen. Een ideaal dak is gericht op het zuiden en heeft een hellingshoek van ongeveer 35 graden. Heb je een plat dak, houd er dan rekening mee dat de panelen bij installatie in consoles geplaatst worden en voorzien moeten zijn van ballast.

2. Energiebehoefte. 

Een gemiddeld Nederlands gezin gebruikt op jaarbasis zo’n 3500kWh aan energie. Ga je zonnepanelen kopen, zorg er dan voor dat je op de hoogte bent van jouw energiebehoefte. Pak de energienota’s van de afgelopen jaren erbij en bekijk wat jouw jaarlijkse energieverbruik is. Welk deel van dit verbruik wil je afdekken met zonnepanelen? Je kunt ervoor kiezen je volledige verbruik af te dekken, maar dit vereist een behoorlijke investering vooraf. Het is gebruikelijk daarom slechts een deel (zo’n 50%) van het energieverbruik af te dekken met zonne-energie. Dit is ruim voldoende om jouw ecologische ‘footprint’ drastisch terug te brengen.

3. Budget: een berekening. 

Heb je een maximum budget, houd er dan rekening mee dat zonnepanelen altijd verkocht worden in wattpiek. Een wattpiek is het vermogen van een zonnepaneel onder ideale omstandigheden. Aangezien deze omstandigheden in Nederland nauwelijks voorkomen, moet je het vermogen van een PV-systeem afwaarderen met een factor 0,88 (bron: Siderea). In andere woorden: één wattpiek vermogen staat in Nederland gelijk aan een vermogen 0,88 watt. Een compleet zonnestroomsysteem kost je ongeveer €1,78 per wattpiek, wat neerkomt op €2.23 per watt vermogen (1Wp = 0.8W). Door je jaarlijkse energiebehoefte (in kWh) te vermenigvuldigen met 2.23 euro kun je snel een schatting maken van de kosten die je eenmalig zult moeten maken. Als je een vast budget heeft, zul je iets anders moeten rekenen. Omdat zonnepanelen per Wp worden verkocht, moet je je budget delen door 1,78 om te bepalen welk piekvermogen je maximaal kunt bestellen. Deel je budget door 2.23 om uit te rekenen hoeveel vermogen je daadwerkelijk krijgt.

Uitgebreide informatie over de prijzen vind je op de pagina: zonnepanelen kosten.

Zie ook:

Valkuilen bij aankoop PV panelen

Hieronder hebben we een aantal valkuilen voor je opgesomd bij het kopen van zonnepanelen.

 1. Niet naar de gemeente gaan voordat je je zonnepanelen aanschaft
 2. Niet de juiste zonnepanelen kopen voor jouw situatie
 3. Niet gebruik maken van de ideale omstandigheden voor zonnepanelen
 4. Niet kijken naar de subsidiemogelijkheden
 5. Niet aanmelden als ondernemer bij de Belastingdienst
 6. Geen grondig marktonderzoek doen
 7. Geen offertes (+ prijzen) vergelijken

Lees verder op valkuilen en veelgemaakte fouten zonnepanelen.

Soorten zonnepanelen te koop

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt, die vrijwel allemaal gebaseerd zijn op het halfgeleidermateriaal silicium. Bij het kopen van zonnepanelen is het belangrijk dat je begrijpt wat de specifieke voor- en nadelen zijn van elk van deze panelen:

 • Monokristallijne zonnepanelen: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan in feite uit één kristal. Deze panelen zijn duur, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. Wil je het maximale uit de beschikbare ruimte halen, overweeg dan te kiezen voor monokristallijn.
 • Polykristallijne zonnepanelen: de cellen in een polykristallijn paneel bestaan uit een meerdere grove kristallen. Dergelijke panelen zijn relatief goedkoop, maar bieden minder rendement per oppervlakte. Heb je voldoende ruimte, dan is dit de meest gangbare optie.
 • Amorfe zonnepanelen: zonnepanelen van amorf silicium worden veelal gebruikt in de dunne-film zonnepanelen. Omdat amorfe zonnepanelen geen kristallen bevatten, zijn ze zeer buigzaam. Ze zijn tevens zeer goedkoop, al is het rendement een stuk lager dan de overige materialen.

De prijzen per soort

Soort paneel Prijzen (gemiddeld gezien) Voordeel
Monokristallijn € 670 per paneel Zeer hoog rendement, uitstekend voor kleine daken. Maximaal rendement.
Polykristallijn € 600 per paneel Goede rendement en goede prijs/kwaliteit verhouding. Uitstekend voor daken met een groot oppervlak.
Dunne film € 400 per paneel De goedkoopste soort van deze drie.

PV-systemen

Veruit de meeste zonnepanelen worden geleverd als centraal deel van een zogenaamd netgekoppeld systeem. Een dergelijk systeem bestaat uit een set zonnepanelen, een omvormer, montagemateriaal en in sommige gevallen meetapparatuur. Meestal worden alle benodigdheden in een enkel pakket, een zogenaamd PV-systeem geleverd. Na installatie van een netgekoppeld systeem ben je officieel energieleverancier en zal je stroommeter tijdens zonnige uren terugdraaien! Installatie van deze systemen gebeurt in principe door een gekwalificeerd vakman. Zelf doen is mogelijk, maar is moeilijk en in sommige gevallen zelfs riskant.

De tweede optie is een zogenaamd autonoom systeem. Deze systemen zijn op grotere schaal relatief zeldzaam en hebben als onderscheidend aspect dat ze niet op het stroomnet worden aangesloten. De geproduceerde stroom wordt ofwel direct verbruikt, ofwel opgeslagen in accu’s (zie opslag van zonne-energie). Tenzij je off-grid wilt leven, is het gebruik van een dergelijk systeem voor grootschalige doeleinden af te raden. De accu’s belasten niet alleen het milieu, maar beperken ook de maximum hoeveelheid opgeslagen stroom.

Zonnepaneel-set kopen: 5 tips

 1. Vergeet niet om een ventilatieruimte te creeren tussen de panelen, het dak en omvormer. Hiermee zorg je ervoor dat de panelen optimaal kunnen werken.
 2. Als je zonnepanelen koopt dan dien je vanaf nu ook belasting te betalen. Gelukkig kun je de btw op de aankoop en installatie terugvragen (wel enkele voorwaarden). Lees het in dit pdf bestand.
 3. Er is weliswaar geen landelijke subsidie meer op zonnepanelen. Maar er zijn altijd wel lokale subsidies te vinden. Op de energiesubsidiewijzer.nl vind je een actueel overzicht.
 4. De prijzen van zonnepanelen zijn nu flink gedaald en de aankoop is ook snel terug te verdienen (binnen 6 tot 9 jaar). Het is een goed moment om nu zonnepanelen te kopen.
 5. MilieuCentraal en de ConsumentenBond (onafhankelijk partijen) raden aan om meerdere offertes te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten besparen. Vraag hier in een keer tot 6 offertes aan (geheel vrijblijvend) en bespaar ook.

Wil je meer informatie over zonnepanelen ga dan naar de hoofdpagina: zonnepanelen of gebruik het menu.

Van offerte tot installatie

Wil je zonnepanelen kopen? Dan wil je natuurlijk ook het gehele proces weten. Hieronder hebben we een opsomming gemaakt van wat je allemaal kunt verwachten:

 1. Je bent geinteresseerd in zonnepanelen en neemt contact op met een installateur.
 2. Het zonnepaneelbedrijf laat een adviseur langskomen om de situatie te beoordelen. (Tip: laat een adviseur langs komen zodat je niet voor verassingen komt te staan. Op Google maps staan niet altijd up-to-date informatie. Het kan zijn dat dan niet alle panelen op je dak passen. Een adviseur die langs komt kan een exacte berekening maken.)
 3. Je laat een aantal andere specialisten langs komen en vergelijkt de opties en prijzen.
 4. Je kiest voor een installateur en accepteert de offerte. Nu begint het echte werk.
 5. De offerte gaat naar de werkplaats. Hier wordt gekeken wat er precies nodig is om jouw opdracht te realiseren. Je krijgt hierna een opdrachtbevestiging en natuurlijk de factuur. ( Let op: zorg ervoor dat je de factuur pas achteraf hoeft te betalen. Maak goede afspraken en zet dit op papier!)
 6. Jouw opdracht wordt ingepland, samen bekijken jullie wat een geschikte datum is voor de installatie van de panelen. (Tip: Kies voor een korte tijdsframe zodat je niet de hele dag thuis hoeft te zitten. Een installatie is in principe binnen een aantal uren voltooid)
 7. Nu worden de producten ingekocht. Door de inkoop van producten wordt de beste kwaliteit en nieuwheid gegarandeerd.
 8. Tot slot, de panelen worden geinstalleerd en je kunt betalen. Vraag om een draagbaar pinapparaat zodat je niet veel geld op zak hoeft te houden.
 9. Bekijk of alles goed werkt en doe beroep op de garantie als iets niet klopt.
 10. Geniet van je zonnepanelen en gratis energie!

*Tip: begin altijd eerst met het vergelijken van offertes. Zo weet je zeker dat je de juiste partij kiest.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering