Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Opslag van zonne-energieOpslag van zonne-energie is vooral in niet-netgekoppelde systemen erg belangrijk. Een zonnepaneel levert ‘s nachts immers geen energie, terwijl de behoefte aan elektriciteit niet ophoudt met het ondergaan van de zon. In geval van een netgekoppeld systeem wordt de overdag overbodig opgewekte zonnestroom keurig het lokale elektriciteitsnet ‘ingepompt’ en verkocht aan de leverancier. ‘s Nachts tapt u weer van de leverancier, wetende dat u overdag voldoende groene energie heeft geproduceerd om het verbruik ‘s nachts ruim te rechtvaardigen. Bent u echter ‘off-grid’, dan is het van belang de overdag opgewekte energie op te slaan. Op deze pagina vindt u een overzicht van diverse opslagmethoden die momenteel toegepast worden of in ontwikkeling zijn.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Inhoud van dit artikel

De accu

Accu’s (batterijen) zijn de meest gebruikte vorm van energie-opslag voor zonne-energie. Er zijn twee typen accu’s beschikbaar: Nikkel-Cadmium (NiCad) en loodzuur. Loodzuur-accu’s zijn goedkoop, maar vergen veel onderhoud en moeten vanwege explosiegevaar altijd goed geventileerd opgeslagen worden. De NiCad-accu heeft een hogere capaciteit en een langere levensduur, maar is duurder. Het grote nadeel van accu’s, is dat er veel zware metalen in verwerkt zitten. Deze zware metalen hebben een rampzalige invloed op het milieu, waardoor het van groot belang is de accu’s regelmatig te controleren op lekken. Accu’s leveren daarnaast gelijkstroom, terwijl de meeste huishoud-apparaten op wisselstroom werken. Een DC->AC converter is daardoor benodigd.

Zeolieten

Deze techniek is volop in ontwikkeling. Zeoliet is een alkali-rijk mineraal dat water in zijn kristalstructuur heeft opgenomen (zogenaamd ‘kristalwater’). Zodra het mineraal verwarmd wordt, wordt dit water ‘uitgezweten’ en wordt er warmte in het mineraal opgeslagen. Zodra er weer water toegevoegd wordt, wordt deze opgeslagen warmte weer afgegeven. Omdat de snelheid waarmee water toegevoegd wordt regelbaar is, is de energie-afgifte van het mineraal goed regelbaar. Momenteel zijn met name synthetische zeolieten geschikt voor energie-opslag. Omdat deze echter relatief duur zijn, wordt er momenteel onderzoek gedaan naar de toepasbaarheid van pure natuurlijke zeolieten.

Water

Water kan op diverse manieren worden gebruikt voor energieopslag. De eerste en tevens meest bekende methode is simpelweg de verwarming van het water (zie zonneboiler). Het warmte water kan vervolgens gebruikt worden in het huishouden. Een tweede methode is het toepassen van waterpompen. Deze pompen het water tijdens periodes van laag energieverbruik naar een hoger gelegen niveau. Tijdens periodes van hoog energieverbruik wordt het water via een waterturbine terug naar beneden geleid. Nadeel van deze methode is dat de efficiëntie van de waterturbine beperkend is. Een derde methode, die nog in experimentele fase is, is het splitsen van water in zuurstof en waterstof. De energie van de zon kan gebruikt worden om dit proces in gang te zetten. In een speciale brandstofcel worden het zuurstof en de waterstof weer tot elkaar gebracht. De energie die bij deze reactie vrijkomt, kan weer benut worden.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering