Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

ZonneboilerEen zonneboiler maakt in plaats van de elektromagnetische eigenschappen van het zonlicht gebruik van de warmte. Deze warmte wordt via een leidingsysteem naar het warme water doorgevoerd. Zonneboilers zullen dankzij de recent ingevoerde subsidie op zonneboilers sterk in populariteit gaan toenemen. Je kunt met behulp van een zonneboiler al snel tot de helft (gemiddeld 45%) van je energiekosten voor het opwarmen van water besparen. Daarnaast ben je ook nog eens uiterst milieuvriendelijk, omdat een zonneboiler vanwege de duurzaamheid van zonne-energie veel (gemiddeld 280kg per jaar!) CO2-uitstoot voorkomt. Op deze pagina gaan we wat dieper in op de diverse soorten zonneboiler, welk type het meest geschikt is voor je en hoe het precies zit met de kosten van een zonneboiler.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Werking zonneboiler

Een zonneboiler maakt gebruik van de door de zon afgegeven warmte. Deze warmte wordt opgevangen door een collector (1) en overgedragen op een vloeistof (water met antivries) die zich in een buizensysteem onder het oppervlak van de collector bevindt. Doormiddel van een pompje wordt deze vloeistof door een leiding gepompt (4) die door het waterwat (2) loopt. Hierdoor wordt de warmte over het hele systeem verdeeld en wordt het water warm. Het opgewarmde water wordt vervolgens via een naverwarmer (3) het huis in geleid, waar het geconsumeerd kan worden (5).

Zonneboilers bestaan in de regel dus uit een collector (oppervlakte tussen de 2 en 5,5 m2), een buizensysteem, een pomp, een voorraadvat (tussen de 80 en 240 liter water), een naverwarmer en diverse (temperatuur-)sensoren. De naverwarmer is nodig, omdat de zon in ons land niet altijd voldoende energie geeft om het water warm te houden (denk aan de winter en aan bewolkte dagen). Bij een te lage temperatuur zorgt de naverwarmer via conventionele middelen dat het water op een koudere dag in ieder geval minimaal 60 graden warm is. Dit is nodig om de legionellabacterie te doden. De pomp wordt aangeschakeld zodra de temperatuur van de collector hoger is dan de temperatuur in het voorraadvat. Is deze situatie omgedraaid, dan wordt de pomp stilgezet.

Soorten zonneboilers

Er zijn drie typen systemen in de handel: de standaard zonneboiler, de compacte zonneboiler en de CV-zonneboiler. Welke voor je het meest geschikt is, hangt van af van diverse factoren als ruimte en gewenste opslagcapaciteit.

  • De standaard zonneboiler: standaard zonneboilers hebben een collectoroppervlak van rond de drie vierkante meter. De diameter van het watervat is meestal 65 centimeter, met een hoogte rond de 1 meter.
  • De compacte zonneboiler: de compacte zonneboiler heeft geen apart watervat, maar heeft in plaats daarvan wateropslag direct onder de collector. Hiermee wordt water bespaard in huis, al is de collector wel zwaarder en hoger en dus niet geschikt voor ieder dak.
  • De CV-zonneboiler: een CV-zonneboiler verwarmt in tegenstelling tot wat je verwacht niet het huis. Dit systeem maakt echter in plaats van een naverwarmer gebruikt van een CV-leiding om het water om temperatuur te houden. Hierdoor is altijd een grote hoeveelheid warm water beschikbaar.
  • De zonneboilercombi: in een zogenaamde zonneboilercombi wordt ook de centrale verwarming ten dele gevoed vanuit het voorraadvat. Het voorraadvat is dan ook een flink stuk groter, met een volume van rond de 250 liter. Op deze manier draagt de zon dus een steentje bij aan de verwarming van het huis.

Installatie van een zonneboiler

Het is belangrijk dat je zich realiseert, dat je dak wel genoeg ruimte moet bieden om een collector met een oppervlak van minimaal 3m2 te huisvesten. Een zonnecollector kan op zowel een plat als een schuin dak gemonteerd worden. De helling van een schuin dak moet wel zuidwaarts gericht zijn, om de maximale hoeveelheid zon op te kunnen vangen. Let er ook op, dat er gedurende lange periodes geen schaduw over je dak geworpen wordt door nabije gebouwen of bomen. Installatie van een zonneboiler kun je vanwege het risico op lekkage en legionella het beste overlaten aan gekwalificeerde professionals. Zij zorgen ervoor dat eventuele gaten in je dak waterdicht en isolerend worden afgedicht.

Kosten, besparing en prijs zonneboiler

Zonneboilers zijn niet goedkoop; voor een nieuwe installatie betaal je afhankelijk van het type al snel tussen de 2000 en 3400 euro. Wil je dat het systeem tevens je centrale verwarming voorziet (een zogenaamde ‘zonneboilercombi’), reken dan op zo’n 3100 tot 3700 euro. Deze prijzen zijn inclusief installatie door een gekwalificeerd professional. Beschik je  over voldoende kennis en kunde om zelf een installatie te monteren, dan betaal je ongeveer 1500 euro. Gezien deze aanschafprijzen en uitgaande van de huidige energieprijs verdient een zonneboiler zich pas over zijn gehele levensduur (ongeveer 25 jaar) terug. Voor velen is dit, begrijpelijk, onvoldoende drijfveer om tot aanschaf over te gaan. Met ingang van september 2008 gaat echter de subsidieregeling duurzame warmte van start. Via deze regeling kan een gemiddeld huishouden aanspraak maken op een eenmalig subsidiebedrag van 200 euro per gigajoule. Indien je al een HR-combiketel in huis heeft, dan levert een zonneboiler nauwelijks financieel gewin op. Je kunt er dan, omdat je installatie op zichzelf al zeer efficiënt is, met een zonneboiler zelfs op achteruit gaan. In een dergelijke situatie is het van belang met installatie te wachten op eventuele subsidiemaatregelen.

Blijft de aanschafprijs je toch te hoog, dan kun je ook kiezen voor een huur- of leasecontract bij je energiebedrijf. Dit voorkomt dat je in één keer een grote investering moet doen. De bedragen verschillen per aanbieder, maar vanaf ongeveer 12,50 per maand kun je al een kleine installatie huren. Uitgaande van een gemiddeld gebruik, bespaart je op deze manier 80 euro per jaar op de gasrekening. Een leasecontract is duurder (45 euro per maand) en levert aanvankelijk verlies op, maar heeft als voordeel dat je na zestig maanden eigenaar bent van de installatie.

Als je nog meer wilt besparen op je energierekening bekijk dan de mogelijkheden van dubbel glas. Jaarlijks kun je tot wel 280,- euro besparen met hoogrendementsglas.

Vrijblijvend advies?

Via Zonnepanelen-Info.be kun je vrijblijvend in contact komen met diverse zonnepaneel installateurs in jouw regio. Niet alleen ontvang je dan vrijblijvend advies, je ontvangt ook vrijblijvend een prijsopgave. Het is mogelijk om zonnepanelen zelf te installeren, echter wil je dat deze minstens 25 jaar meegaan. Daarom kun je het werk overlaten aan een specialist. De prijzen lopen flink uiteen en is een goede vergelijking aan te raden. Volg het stappenplan hieronder en begin met besparen:

  1. Klik op de button hieronder en laat je gegevens achter
  2. Ontvang vrijblijvend tot 6 prijsopgaven in je mailbox van lokale installateurs
  3. Vergelijk op basis van prijs en kwaliteit (en de voorwaarden)
  4. Bespaar tot wel 30% op de kosten van een systeem

[button color=”#ffffff” background=”#f6911e” size=”large” href=”/offertes/”]Vrijblijvend advies[/button]

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering

Verlaagd BTW-tarief op zonnepanelen, -boilers en warmtepompen

november 7, 2023

Goed nieuws voor iedereen die overweegt om zijn woning te verduurzamen! Sinds