Vlaamse ombudsman: vergoeding voor uitval pv panelen door verzadigd net

Vlaamse ombudsman: vergoeding voor uitval pv panelen door verzadigd net

Als je zonnepanelen hebt, maar die vallen uit op het moment dat de zon schijnt omdat het net verzadigd raakt, dan moet je daarvoor een vergoeding krijgen vindt netbeheer Fluvius. De Vlaamse ombudsman Bart Weekers heeft dit in zijn jaarrapport geschreven. Hij spreekt van een groeiend probleem. ‘’Sommige mensen zullen nog een jaren een te laag rendement hebben’’.

De voor- en nadelen van de terugdraaiende teller werden de laatste tijd veel besproken. Maar er is een nadeel die het meest besproken werd. Namelijk er worden veel mensen onbedoeld aangespoord om veel stroom te gebruiken op de momenten dat hun zonnepanelen weinig produceren. En andersom zetten de zonnepanelen op de momenten dat er veel zon schijnt massaal ‘’ongebruikte’’ stroom op het net. Op sommige plekken in Vlaanderen kan het netbeheer Fluvius dit niet aan. Als de zonnepanelen dan uitvallen levert dit dus een probleem op.

Vergelijk met de buren

Na de publicatie van zijn ruim 1.400 pagina’s Vlaams Bemiddelingsboek 2020, heeft Bart Weekers opgemerkt dat deze klachten steeds vaker voorkomen. In zijn boek schreef hij het volgende: ‘’Het lijkt vooral een onderkend probleem te zijn. Er zijn mensen die jaar naar jaar, dag na dag, melden dat hun zonnepaneleninstallatie niet doet wat die buren even verderop wel doet.’’

Deze mensen betalen het porsumententarief, maar zij produceren minder groene stroom dan normaal gesproken, hierdoor moeten zij zelf dus meer dure stroom moeten afnemen en betalen. De verliezen kunnen dus echt hoog oplopen hierdoor.

‘’We stellen voor dat mensen spreken met hun buren en vergelijken. Want we denken dat een hoop mensen zelfs niet weet dat hun installatie onder presteert. Wanneer je daar een vermoeden van hebt, spreek dan met je installateur. Bekijk eerst je eigen installatie, want daar kan het probleem liggen.’’ Jan Wojcieckowski vertelde dit in ‘’Pano’’ over hoe het bij hem misliep.

Te weinig rendement in de afgelopen jaren

In sommige gevallen, zoals bij Jan, ligt het dus aan het elektriciteitsnet. ‘’Pano’’ gaf al eerder aan dat het netbeheer Fluvius het afgelopen al 62 klachten hierover kreeg. De meeste klachten komen vooral uit Limburg

Weekers legt uit: ‘’Er zijn oplossingen die relatief eenvoudig zijn en die via Fluvius kunnen worden geregeld. Maar er zijn mensen die echt wel vaststellen dat het net oververzadigd is. Het is niet eenvoudig om dat net onmiddellijk te gaan versterken. Dat vraagt soms zware investeringen. Sommige zullen daardoor nog jarenlang een te laag rendement hebben. Voor hen moet Fluvius een forfaitaire schadevergoeding uitwerken.’’

De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe installaties bijgekomen, Weekers gaat ervan uit dat het een groeiend probleem is.

 

 

 

 

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *