Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

In Nederland regent het behoorlijk vaak. Als je het een Nederlander vraagt zal die zeggen dat het zonnetje in ons land veel te weinig schijnt. Toch hebben veel Nederlanders zonnepanelen op het dak liggen. Zijn zonnepanelen hier wel rendabel? En leveren ze tijdens de gure en donkere wintermaanden überhaupt wel iets op? Het antwoord daarop is een volmondig ja.

Zonnepanelen of lichtpaneel

Eigenlijk hebben zonnepanelen een verkeerde naam gekregen. De naam lichtpaneel past namelijk veel beter bij deze energiebesparende producten. Want wat veel mensen denken is dat de zonnepanelen alleen werken als het zonnetje schijnt. Maar niets is minder waar. Zonnepanelen werken met behulp van het licht van de zon. Dus zelfs op een koude, maar heldere winterdag vangen zonnepanelen licht op om te kunnen omzetten in energie. Zelfs op donkere bewolkte dagen lukt het de zonnepanelen om zonlicht op te vangen. Daarbij komt ook nog eens dat bij lagere temperaturen zonnepanelen in verhouding nog effectiever werken.

Zomer en winter

Het is zeker waar dat gedurende de zomermaanden het meeste zonlicht op de zonnepanelen valt. Zonnepanelen werken het beste bij veel en direct daglicht. Gemiddeld wordt 70% van de stroom opgewekt tussen april en september. Met name in juni en juli zien we een flinke piek in het rendement. Maar ook in de winter kunnen zonnepanelen nog zonne-energie leveren. Weliswaar 5 maal minder dan tijdens de zomer, maar alle beetjes helpen als het gaat om energiebesparing. Bekijk ook andere energiebesparende mogelijkheden: (combiketel; kozijnen van kunststof)

Winterstand zonnepanelen

Meer zonlicht produceren kunnen we helaas niet. Je kunt eventueel wel je zonnepanelen tijdens de wintermaanden iets schuiner zetten. Een hoek van 40 graden wordt dan aangeraden. Dat komt omdat in het najaar en in de winter de zon lager staat. Als je de zonnepanelen iets meedraait behaal je toch optimale winst. Wanneer er sneeuw of ijs op de zonnepanelen ligt kan er helaas weinig licht door de panelen worden opgevangen. Toch wordt het afgeraden om deze winterse neerslag te verwijderen, want hiermee loop je het risico dat je de panelen beschadigd. Bovendien wil niemand je aanmoedigen om je tijdens een koude winterdag op een glad dak te begeven.

Nederlandse zonne-energie

Het is dus zeker de moeite waard om zonnepanelen aan te schaffen, ook al hebben we niet altijd de meest zonnige zomers. De besparingen die je ermee kunt doen kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s en je bent ook nog eens milieubewust bezig. Voor meer informatie kun je je altijd wenden tot een deskundig installatiebedrijf.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering