Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij zonnepanelen en een digitale meter? Dan kan je nog tot 2025 gebruik maken van de terugdraaiende teller. Je kan tot begin 2025 bij netbeheer Fluvius aangeven dat je nog geen gebruikt wilt maken van de digitale meter. Dit heeft Fluvius samen met de Vlaamse regering afgesproken.

Het installeren van de digitale meter zal dus niet meer gebeuren. Dat was al vorige maand bekend gemaakt door de Vlaamse regering. Ongeveer 470.000 gezinnen met zonnepanelen die nog een terugdraaiende teller hebben, zullen voor 2022 geen digitale meter meer krijgen. De Vlaamse regering heeft ondertussen samen met Fluvius afgesproken dat je sowieso voor 2025 kan laten weten dat je geen digitale meter meer zou willen. Alleen geldt deze afspraak niet voor nieuwe prosumenten en ook voor prosumenten die al 15 jaar een terugdraaiende teller hebben gehad.

Pas wel op met te lang uitstellen. De compensatieregeling voor het wegvallen van terugdraaiende teller bij een digitale meter kan je maar aanvragen tot eind 2025.

Compensatie wegvallen terugdraaiende teller

Het systeem van de terugdraaiende teller werd vorige maand vernietigd door het Grondwettelijk Hof. Maar de Vlaamse regering heeft een nieuw alternatief bedacht. Zo kwam minister Demir snel met een oplossing. Er zal een compensatie komen. De regering stelt een eenmalige compensatie die een rendement van 5 procent op 15 jaar zal garanderen. Het ontwerp is al rond. Alleen moet dit nog voorgelegd worden aan energieregulator Vreg, de Vlaamse Toezichtscommisie en de Raad van State.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *