Vlaamse belang wilt dat eigenaars zonnepanelen vergoeding krijgen voor salderen

Vlaamse belang wilt dat eigenaars zonnepanelen vergoeding krijgen voor salderen

Oppositiepartij Vlaams Belang wil dat energieleveranciers een gegarandeerde minimumvergoeding geven voor het terug leveren van stroom die de zonnepanelen eigenaars aanbieden. De Vlaamse minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) vindt dit niet nodig. Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens vindt dit ‘’de zoveelste slag in het gezicht van de gedupeerde zonnepanelen-eigenaars.’’

Sinds 1 januari moeten energieleveranciers de stroom die door zonnepanelen eigenaars worden geplaatst ‘’aankopen’’. Aangezien de leveranciers zelf kunnen bepalen wat de prijs wordt als ze de energie kopen, kan de terugleververgoeding €0 per kWh zijn.

Nederland

In Nederland geldt er een minimale terugleververgoeding van 70% en dit zou verheft worden naar 80% tegen 2030. Vlaams Belang pleit nu ook voor een minimale terugleververgoeding in Vlaanderen.

Vlaams energieminister Zuhal Demir zegt:’’ In Nederland is bepaald dat de energieleverancier een ‘redelijke terugleververgoeding’ betaalt voor de injectie. In Nederland bestaat er dus geen ‘minimale terugleververgoeding’. Janssens had gereageerd op de vraag over deze kwestie. Hij zei dat de leverancier zelf mag bepalen hoe hoog deze vergoeding wordt en de Autoriteit Consument en Markt ziet erop toe dat de vergoeding redelijk is. Uit een onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond blijkt dat de vergoedingen variëren van zo’n €0,04 tot €0,12 per kWh.

‘’Daarnaast mogen de vergoedingen van de Nederlandse leveranciers niet zomaar vergeleken worden met Vlaanderen’’ zegt Demir. Ook zegt Demir dat er in Nederland nog steeds een ‘saldering’ bestaat, wat in de praktijk vergelijkbaar is met een terugdraaiende teller.

Extra kosten doorgerekend?

‘’In een goed werkende markt is de hoogte van de terugleververgoeding een onderdeel van de contractuele voorwaarden waarmee leveranciers bijkomende klanten kunnen aantrekken.’’ Zegt de minister. ‘’Op basis van de verscheidenheid aan hoogtes van terugleveringsvergoeding die vandaag worden aangeboden, blijkt die markt er te zijn.’’

De minister laat weten dat ze dit geen noodzaak vind om een gegarandeerde minimale terugleververgoeding op te leggen, dit omdat het zou leiden tot een extra kost voor de energieleveranciers die op termijn doorgerekend kan worden aan andere klanten of aan de overheid. De minister wil dat ze de werking van de vrije markt niet gaat verstoren.

Dynamisch

Demir heeft nog laten weten dat zij de gezinnen zal informeren over de voordelen van dynamische contracten. Volgens Janssens staat die niet een op punt. ‘’Er zijn zogenaamd verschillende leveranciers die deze contracten willen aanbieden, maar er is nog niets geactualiseerd. Dit aanbod van dynamische prijzen moet versneld worden.’’

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.