Vanaf 1 januari 2021 nieuwe subsidie voor zonnepanelen in Vlaanderen

Vanaf 1 januari 2021 nieuwe subsidie voor zonnepanelen in Vlaanderen

De Vlaamse overheid heeft onlangs bekend gemaakt dat iedereen die na 31 december 2020 zonnepanelen aanschaft, gebruik kan maken van een nieuwe subsidie. Deze subsidie is in het leven geroepen om de terugdraaiende meter, die verdwijnen gaat, te compenseren. Dit is het directe antwoord de rechtszaak die de energieregulator VREG heeft aangespannen om de totale compensatie regeling van dit moment bij het plaatsen van een digitale meter af te schaffen. Maar kan de nieuwe regeling dit voldoende compenseren?

De situatie nu

Wie tot en met 31 december 2020 zonnepanelen aanschaft maakt nog gebruik van de terugdraaiende meter en de “totale compensatie”. Dit betekent dat 15 jaar lang de energie die je opwekt automatisch wordt afgetrokken van de energie die je gebruikt. Je krijgt hier de totale energieprijs voor, die ook bestaat uit belastingen en netbeheerkosten. Krijg je tijdens deze 15 jaar een digitale meter, dan zal het terugdraaien niet meer analoog, maar virtueel gebeuren.

Volgens dit systeem krijg je van de energieleverancier dus de totale prijs voor energie. Dat is iets wat ze ergens anders natuurlijk nooit betalen. VREG wil daarom als de digitale meters geplaatst zijn niet meer een totale compensatie per kWh uitdelen, maar enkel de prijs voor energie. Hiervoor hebben ze een rechtszaak aangespannen en winnen ze die, dan gaat dat ook daadwerkelijk gebeuren. Omdat de Vlaamse overheid inziet dat dit grote verliezen oplevert voor zonnepaneelhouders, hebben ze een nieuwe compenserende premie in het leven geroepen.

De nieuwe premie

De nieuwe investeringspremie van de Vlaamse overheid ziet er heel anders uit. Per kWh die je teruglevert aan het Vlaamse energienet, krijg je nu alleen nog de kale energieprijs van de leverancier. Dat is dus exclusief de netkosten en het prosumentarief en wordt geschat als €0,03. Om dit te compenseren biedt de overheid een eenmalige investeringspremie aan. De hoogte van deze premie wordt bepaald door het vermogen van je installatie. Maximaal krijg je met de premie in 2021 €1500 terug voor je investering en dit bedrag daalt elk jaar. De bedragen in kwestie worden in de volgende tabel verder toegelicht.

Vermogen systeem 2021 2022 2023 2024
0 – 4 kWp €300 per kWp €225 per kWp €150 per kWp €75 per kWp
4 – 6 kWp +€150 per kWh +€112,50 per kWp +€75 per kWp +€37,50 per kWp
Maximale premie €1500 €1125 €750 €375

Wat zijn de voorwaarden?

Deze premie loopt van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2024. De zonnepanelen moeten geplaatst zijn door een aannemer. Je kunt er alleen gebruik van maken als je ze op een bestaande woning laat installeren, of op een nieuwbouwwoning met een bouwaanvraag tot 31 december 2013. Er kan per woning maar één premie worden aangevraagd en dat alleen als er geen ander zonnesysteem aanwezig is. Meld je je zonnepanelen niet binnen 2 maanden bij je netbeheerder aan, dan kom je niet in aanmerking voor de premie.

Waarom neemt de premie elk jaar af?

De maximale premie die je met deze investeringssubsidie kunt krijgen is dus elk jaar minder. Dit is bewust gedaan, omdat de overheid daarmee de dalende investeringskosten voor zonnepanelen wil compenseren. Op die manier willen ze oversubsidiëring tegen gaan. Daarnaast krijg je nooit meer dan 40 procent van het bedrag dat je hebt betaald vergoed.

Wat zijn de gevolgen?

Met deze regeling gelooft de Vlaamse overheid dat zonnepanelen eigenaren €0,27 besparen per kWh die ze direct ook zelf gebruiken. De rest van de energie die wordt opgewekt door de zonnepanelen en die dus aan het energienetwerk wordt geleverd moet aan de energieleverancier worden verkocht. In Vlaanderen liggen de prijzen per kWh stroom dan rond de €0,03. Volgens de overheid zou de terugverdientijd voor zonnepanelen in Vlaanderen zonder deze premie naar 13 jaar oplopen. Met deze premie zal de terugverdientijd gemiddeld 10 jaar zijn. Met een levensduur van 25 jaar profiteer je dus nog 15 jaar van de kale winsten van je installatie.

Een lage vergoeding

In principe is deze regeling, zoals de Vlaamse overheid het uitlegt, dus in principe goed. Je bespaart €0,27 per kWh die je opwekt en dat is jaarlijks geen klein bedrag. Het probleem zit hem in de vergoeding die je krijgt als je energie moet verkopen aan je energieleverancier. Een prijs van €0,03 per kWh maakt het investeren in zonnepanelen niet rendabel. Het is dus zaak om het voor elkaar te krijgen geen energie aan het netwerk terug te leveren, maar deze zelf te gebruiken.

Het belang van een thuisbatterij

Eén manier waarop je dat realiseert is door te investeren in een thuisbatterij. Deze batterij slaat de energie die je opwekt op en jij kunt het vervolgens gebruiken. Dat is in ieder geval geen slecht idee, want op de momenten dat je niet thuis bent leveren je zonnepanelen de meeste stroom. Dit is in de middag, als de zon op het hoogste punt staat. Als je van je werk thuis komt en gaat koken, televisie gaat kijken, je apparaten oplaadt en de computer aanzet, dan verbruik je juist de meeste energie. De zonnepanelen liggen dan waarschijnlijk al nagenoeg stil. Het kan dus zeer waardevol zijn om in een thuisbatterij te investeren, helemaal als je van plan bent off-the-grid te gaan wonen.

Wanneer schaf je het beste zonnepanelen aan

Als we het feit dat zonnepanelen in prijs gaan dalen even vergeten, dan is het dus het beste om vóór 31 december 2021 in zonnepanelen te investeren. Doe je het nu, dan maak je nog 15 jaar gebruik van de terugdraaiende meter. Doe je het in 2021, dan krijg je de hoogste premie voor je investering. Als jij van plan was om zonnepanelen aan te schaffen, dan is dit dus hét moment om dat te doen. Samen met de andere investeerders help je dan ook mee aan het verbeteren van het milieu. En dat is natuurlijk voor iedereen een pluspunt.

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *