Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het eiland Ta’u ligt in de Stille Oceaan, maakt deel uit van de Samoa Eilanden en heeft 800 inwoners. Het is een klein eiland, maar er is nagenoeg elke dag zon en het klimaat is dus zeer aangenaam. Dit klinkt als een normaal tropisch eiland waar menigeen graag zijn vakantie door zou willen brengen. Er is echter iets dat dit eiland anders maakt van de rest en dat is dat het hele eiland wordt voorzien van stroom opgewekt door zonne-energie.

Geen diesel meer

Voor de zonnepanelen werden geïnstalleerd, draaide Ta’u alleen op een stel diesel generatoren. Dit is het geval voor veel kleine eilanden in de Stille Oceaan. Hierdoor hadden ze vaak te maken met uitval en storingen, plus dat diesel erg duur is en dat het van ver moest worden aangeleverd. Per jaar werden zo meer dan 109.500 gallon diesel gestookt, wat slecht was voor het milieu en wat geen betrouwbare bron van energie kon verschaffen aan de eilandbewoners.

Tesla en Solarcity

Met dit project, uitgevoerd door bedrijven Tesla en Solarcity, is aangetoond dat het mogelijk is om hele gemeenschappen te voorzien van groene stroom. Het is al langer bekend dat het gebruik van fossiele brandstoffen erg schadelijk is voor het milieu en zonne-energie hebben ze hier genoeg. Natuurlijk is het klimaat op Ta’u perfect en gebruiken ze minder energie omdat ze geen verwarming nodig hebben, maar dat betekent niet dat dit niet op grotere schaal ergens anders kan worden uitgevoerd. De eilandbewoners zijn in ieder geval dolgelukkig. Het project draagt er zorg voor dat ze kunnen vertrouwen op een ziekenhuis, politie bureau en basisschool die altijd voorzien is van stroom.

De omvang van het project

Het heeft een jaar geduurd voordat de installatie klaar was en er volledig kon worden overgegaan op zonne-energie. Tijdens dat jaar heeft Solarcity 5328 zonnepanelen geïnstalleerd die 1.4 Megawatt aan zonne-energie kunnen opwekken. Tesla heeft 60 Powerpack batterijen verschaft waar de energie in wordt opgeslagen. Het duurt 7 uur voordat deze batterijen gevuld zijn. Mocht Ta’u om de één of andere reden zonder zon komen te zitten, dan kunnen de eilandbewoners nog 3 dagen gebruik maken van de stroom die daar is opgeslagen. Op Ta’u komt dit gelukkig nagenoeg niet voor.

De toekomst

De kosten voor dit project zullen zich snel terugbetalen aangezien het voor Ta’u erg duur was om regelmatig voldoende diesel te laten bezorgen en verbranden. Andere gemeenschappen hebben natuurlijk te maken met andere omstandigheden. Maar wat Tesla en Solarcity hier hebben kunnen aantonen is dat er een toekomst is in zonne-energie en dat het gebruik van fossiele brandstoffen, wat zeer veel schade aanricht aan ons milieu op dit moment, kan worden verminderd.

One thought on “Ta’u draait 100 procent op zonne-energie”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering