Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het basisbedrag van de subsidie op zonnepanelen (zie link voor uitleg over het basisbedrag) gaat voor aanvragers van de SDE2010 mogelijk omlaag. Dit staat in het advies dat het ministerie van economische zaken heeft aangevraagd bij het Energy Research Centre for the Netherlands.

In de rekenmodule van het ECN is te zien dat onder andere de investeringskosten flink lager worden ingeschat. Dit is voornamelijk te danken aan de flinke daling van de prijs van zonnepanelen de afgelopen tijd en de daling van de energieprijzen medio 2009. Waar het basisbedrag eerst 52,6 cent per kilowattuur bedroeg, staat het adviesbedrag voor de SDE2010-regeling op 47,40 cent per kilowattuur. Een daling van 5,2 cent (~10%) per geproduceerde kilowattuur. Hier tegenover staat een minstens even sterke daling van de investering van €5020/kWh naar €4390/kWh (~12,5%).

Ondanks deze ogenschijnlijke daling van het subsidiebedrag, zal er voor de gemiddelde consument die zonnepanelen koopt niet bijster veel veranderen. Dankzij de sterk dalende prijzen van zonnepanelen, blijft de terugverdientijd van een PV-systeem nagenoeg onaangetast. Sterker nog; de aanschafkosten van een PV-systeem dalen in de huidige markt zo onevenredig snel, dat de terugverdientijd eerder af zal nemen dan omgekeerd. De bijstelling van het subsidiebedrag kent dus eigenlijk alleen maar winnaars, aangezien de overheid nu met dezelfde subsidiepot meer en grotere projecten kan steunen. Het basisbedrag van 47,4 cent is in 2010 dan ook van toepassing op systemen tot maarliefst 15kWp. Dit in sterk contrast met 2009, waar het maximum op slechts 5kWp lag. Voor systemen groter dan 15kWp en kleiner dan 100kWp zal in de SDE2010 een basisbedrag van €39,62 per kWp van toepassing zijn.

We er met zijn allen dus toch een stukje op vooruit. Want zeg nou eerlijk: we mogen in deze tijd van crisis, omvallende banken, graaibonussen en faillissementen blij zijn dat er überhaupt nog geld naar de ‘groene zaak’ gaat.