Nieuwe klap voor mensen met zonnepanelen en digitale meter

Nieuwe klap voor mensen met zonnepanelen en digitale meter

Voor duizenden, waarschijnlijk tienduizenden gezinnen met zonnepanelen en een digitale meter krijgen binnenkort een hoge elektriciteitsrekening. Zij zullen voor de afgelopen wintermaanden niet alleen stroomprijs te betalen, maar zij krijgen daar boven op nog dubbele netkosten erbij.

Brecht Paruys moest wel even slikken. Net toen hij in zijn nieuwe huis de zonnepanelen samen met de digitale meter en een warmtepomp wilde berekenen hoeveel de eindafrekening van zijn terugdraaiende teller zou zijn, kwam hij achter dat hij zo een 900 euro kwijt aan is. Geen leuke verassing dus, normaal gesproken is hij maar een paar honderd euro kwijt.

Waarom is dit gebeurt?

Waarom dit gebeurt? Sinds 1 maart is er een nieuwe fase gestart voor ruim 100.000 Vlaamse gezinnen met zonnepanelen en een digitale meter. Zij zien de digitale meter niet meer terugdraaien als zij stroom produceren met hun zonnepanelen. Dit komt door het arrest van het Grondwettelijke Hof die dit systeem vernietigde in januari.

Om de overgang te kunnen maken naar het nieuwe systeem, zonder de terugdraaiende teller, heeft het netbeheer Fluvius op 28 februari tijdens middernacht alle digitale meterstanden opgenomen. Met de meterstand kunnen energieleveranciers dat gebruiken om een tussentijdse energieafrekening te maken, van het stroomverbruik van die gezinnen van het vorige systeem.

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.