Mogelijk krijgen eigenaars van warmtepompen met zonnepanelen extra premie van Vlaamse regering

Mogelijk krijgen eigenaars van warmtepompen met zonnepanelen extra premie van Vlaamse regering

De Vlaamse regering heeft een akkoord gegeven over een retroactieve investeringspremie voor warmtepompen van €1.163. Dit heeft Zuhal Demir (N-VA) gemeld. Alleen moet de Raad van State nog wel een advies verlenen.

Nadat het Grondwettelijke Hof een arrest heeft gegeven, kunnen eigenaars van zonnepanelen die een digitale meter hebben niet langer gebruik maken van een terugdraaiende teller. Voor veel gezinnen betekent dit een streep door hun rekening. Daarom heeft de Vlaamse regering besloten de gezinnen een retroactieve investeringspremie te geven. De goedkeuringsprocedure is nu bijna rond.

Toch liet een groep van eigenaars met zonnepanelen en warmtepompen weten dat ze die regeling niet echt waarderen. De groep klaagt over dat een warmtepomp een grote investering is en dat ze vaker zonnepanelen hebben geplaatst dan gezinnen zonder een warmtepomp. Hierdoor zou de afschaffing van de terugdraaiende teller veel harder voelen.

Nu wilt de regering hun tegemoetkomen met een eenmalige retroactieve investeringspremie van €1.163. Er zijn ongeveer 31.000 mensen die voor 31 december een warmtepomp installeerden die in aanmerking gekomen voor de premie. Niet alleen eigenaars van warmtepompen komen in aanmerking, maar ook 530 eigenaars van een systeem met warmtekrachtkoppeling of van een kleine windturbine komen in aanmerking voor de premie.

De energiefactuur stijgt toch niet

Demir geeft duidelijk aan dat de maatregel €37,2 miljoen kost en gefinancierd wordt via de begroting. De kostprijs hiervan wordt niet berekend in de energiefactuur. Nu moet het ontwerp advies krijgen van de VREG, de Gegevensbeschermingsautoriteit, de Vlaamse Toezichtcommissie voor het verwerken van persoonsgegevens en Raad van State.

Het duurt nog tot het najaar voordat de premie aangevraagd kan worden. De mensen met een analoge meter moeten wel de premie binnen zes maanden na de plaatsing, en op uiterlijk op 31 december 2025 de premie aanvragen.

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.