Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Vanaf 2012 kon je in Nederland als particulier subsidie aanvragen voor het laten installeren van zonnepanelen. Dit bedroeg een vergoeding van ongeveer €650 euro. Sinds augustus 2013 is er echter geen landelijke subsidie meer op het installeren van zonnepanelen op je woning, omdat zonnepanelen zo winstgevend worden geacht dat een subsidie niet langer nodig is. Sommige gemeentes hebben daarentegen hun eigen regelingen wat betreft subsidies voor zonnepanelen. Je kun in Nederland alleen gebruikmaken van een btw-verlaging, wanneer je een deel van je opgewekte stroom terug levert aan het net. De zogenaamde salderingsregeling. Hoe zit het met de subsidieregeling over de landsgrenzen heen? Hoe kijkt buurland België hier tegenaan?

Zijn er subsidies in België voor het laten plaatsen van zonnepanelen?

Ook in België zijn er op dit moment geen subsidies beschikbaar voor de installatie van zonnepanelen. Momenteel beschouwt de Belgische overheid de installatie van zonnepanelen als een dusdanige winstgevende investering dat een subsidieregeling niet nodig wordt geacht. De zonnepanelen hebben een zodanige ontwikkeling meegemaakt dat ze veel efficiënter werken dan vroeger en daardoor meer groene stroom opleveren dan voorheen. Ook de aankoopprijzen van een set van zonnepanelen zijn lager geworden. De terugverdientijd is door deze twee factoren lager komen te liggen.

De terugdraaiende teller van België

België werkt wel nog met een terugdraaiende teller. Deze vraag je aan, wanneer je werkt met een zonnepanelensysteem dat over een totaal vermogen van tien kilowattuur beschikt. Dit betekent dat je energiemeter kan worden teruggedraaid, wanneer er meer energie wordt opgewekt door de zonnepanelen dan in het huishouden verbruikt wordt. Op zonnige dagen dat je afwezig van huis bent, draait de energiemeter zich dan terug omdat de energieproductie hoger is dan het energieverbruik met als resultaat een lagere energierekening.

Btw-verlaging op de aanschaf van zonnepanelen

Net als in Nederland vindt er in België eveneens een verlaging van het btw-tarief plaats, wanneer je zonnepanelen koopt. Zo betaal je niet 21 procent btw, maar 6 procent. Hierbij zijn een aantal voorwaarden van pas. Ten eerste moet je woning ouder zijn dan tien jaar en wordt deze woning gebruikt voor private doeleinden. Je wilt als eigenaar van de woning een verbetering aanbrengen aan je woning door deze beter te isoleren of door zonnepanelen of zonneboilers te laten installeren door een erkend bedrijf.

Is er een fiscaal voordeel in België te behalen bij de installatie van zonnepanelen?

In België was het een tijdje zo dat je bij de installatie van zonnepanelen te maken kreeg met een belastingvermindering van maximaal €3680. Afhankelijk van de plaats waar je woonachtig was kon hier nog een extra €1000 vanaf gaan. Dit belastingvoordeel is nu ook afgeschaft als gevolg van de lagere aanschafprijzen van de zonnepanelen.

Houd rekening met de prosumententarieven

Niet alleen krijg je geen subsidie in België meer voor de aanschaf van zonnepanelen, in België is het ook nog eens gebruikelijk dat je de energieleverancier een vergoeding betaalt, wanneer je jouw energieoverschot terug aan het net geeft. Met een bidirectionele meter zou je deze kosten kunnen voorkomen.

Wat staat op de agenda in 2021?

Vanaf 1 januari 2021 zullen deze regelingen weer veranderen. De terugdraaiende teller zal verdwijnen en zo ook het geldende tariferingssysteem en daarvoor in de plaats zal er een nieuwe subsidie toegekend worden. Vanaf dan geldt dat de energie die aan het netwerk gegeven wordt, doorverkocht zal worden. Dit zal de rentabiliteit van de zonnepanelen vertragen, maar de terugverdientijd van tien jaar zal gelijk blijven. De subsidie zal in totaal veertig procent van de totale aankoopkosten dekken met een maximum van €1500.

Een kanttekening hierbij

Deze subsidieregeling betreft alleen Vlaanderen. Wallonië zal gebruik blijven maken van de terugdraaiende teller, terwijl het gewest Brussel een gemeentelijke subsidie heeft waar het gebruik van blijft maken. In Brussel geldt namelijk een systeem van gedeeltelijke compensatie en groene stroom certificaten.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *