Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Bereken het aantal zonnepanelen dat op uw dak past

Hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak?Hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak? Het is in België interessant om door middel van zonnepanelen uw eigen elektriciteit op te wekken. Hoeveel zonnepanelen u nodig heeft is onder andere afhankelijk van het te verwachten energie en of de zonnepanelen geïnstalleerd op een plat of schuin dak. Vaak kunt u door middel van een eenvoudige berekening zelf uitrekenen hoeveel zonnepanelen u op uw dak kunt leggen om rendabel te zijn in het opwekken van uw eigen energie.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Zonnepanelen aanleggen en installeren op een plat dak

Heeft uw woning een plat dak en overweegt u de installatie van zonnepanelen dan zijn er een aantal aspecten waar u vooraf over nadenkt en waar u rekening mee houdt:

 • Hoe worden de zonnepanelen geplaatst? Hierbij kunt u denken aan de oriëntatie, liggend / staande montage en de hellingshoek.
 • De hoeveelheid zonnepanelen die u op het dak kunt plaatsen rekening houdend met de onderlinge afstand.
 • Het soort constructiemateriaal en de benodigde ballast.

Handige tips die u kunt gebruiken bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak:

 • De ideale hellingshoek voor een plat dak is 36 graden. Let wel op dat op deze manier er een behoorlijke schaduw ontstaat voor de achterliggende rij zonnepanelen dan wanneer u een kleinere hellingshoek incalculeert. Met andere woorden door gebruik te maken van de ideale hellingshoek kunt u minder rijen zonnepanelen plaatsen.
 • Een plat dak is uitermate geschikt om de zonnepanelen op het zuiden uit te richten. Uiteraard kunnen zich redenen voordoen waarom u besluit de zonnepanelen toch anders te leggen, misschien omdat u dan meer zonnepanelen kwijt kunt en de zonnepanelen dan bovendien beter aansluiten aan de dakrand.
 • Onderlinge afstand van de zonnepanelen. Het is belangrijk om uw vooraf goed op te hoogte te stellen van de minimale afstand die tussen de rijen zonnepanelen vrij dient te blijven. Een en ander hangt nauw samen met de hellingshoek en de oppervlakte van de zonnepanelen zelf.
 • Plaatst u de zonnepanelen staand of liggend? Op het gebied van te behalen rendement zijn er geen verschillen om te kiezen voor een staande of liggende plaatsing. Wel kunnen ter overweging meegenomen worden de ruimte op het dak, de afmetingen van het dak, de zichtbaarheid vanaf de grond op het dak en de kosten voor het complete montagemateriaal.
 • Houdt rekening met de afstand tot de dakrand. Als u op een plat dak zonnepanelen aan wenst te leggen houdt dan altijd rekening met de dakrand. De directe nabijheid van de dakrand kan onderheving zijn aan sterke rukwinden. Daarom moet u altijd een veiligheidsmarge berekenen. Bovendien kunnen er lokale regels van toepassing zijn voor het plaatsen van zonnepanelen op platte daken.

Weet u zelf niet hoe u moet beginnen aan zonnepanelen op een plat dak schakel dan de diensten in van een deskundige installateur of fabrikant. Deze komt ter plekke de situatie bekijken en zal u direct een opgave doen van het aantal benodigde zonnepanelen en de totale kosten inclusief montage.

Zonnepanelen aanleggen en installeren op een schuin dak

Heeft uw woning een schuin dak dan zijn zowel de oriëntatie van het dak als de hellingshoek bepalend voor het aantal zonnepanelen dat u ‘kwijt’ kunt. U kunt daarbij rekening (laten) houden met de volgende punten:

 • Let op dat u de zonnepanelen nooit direct naast de zijde van een dakkapel of schoorsteen legt waar schaduw ontstaat. De schaduw heeft meteen een negatief effect op het rendement. Afhankelijk van de hoogte van bijvoorbeeld de dakkapel en de oriëntatie houdt u het beste een ruimte van 50 centimeter tot 100 centimeter vrij tussen het object en het zonnepaneel.
 • Het maakt voor de opbrengst en het rendement van de zonnepanelen niet uit of u ze in horizontale of verticale positie laat monteren. U kiest waarschijnlijk voor de richting waarop de zonnepanelen het meest passend kunnen worden neergelegd. Het maakt pas wat uit als de schaduw een rol speelt. Een installateur vertelt u hier graag meer over.
 • De onderlinge afstand tussen de zonnepanelen is van belang. Dit net zoals de afstand tussen de zonnepanelen, de dakgoot, de nok en de dakrand. In verband met wind wordt u altijd aangeraden om geen zonnepanelen te dicht bij de rand te leggen.

De afmeting van de zonnepanelen speelt ook mee

Doorgaans zijn de afmetingen van zonnepanelen van verschillende producten gelijk. U kunt standaard rekenen met een paneel van 100 x 165 centimeter of te wel 1,65 vierkante meter. Bereken daarbij de oppervlakte van het dak en u weet binnen slechts een paar minuten het aantal zonnepanelen dat op uw dak past. U weet inmiddels dat voor alle typen dak een marge zit rondom de dakrand en de nok die u in verband met de wind beter vrij kunt laten. Uiteraard zijn er ook zonnepanelen met een andere afmeting verkrijgbaar. Dit zijn de zogenaamde hoogrendement zonnepanelen en deze hebben een afmeting van 85 x 165 centimeter. Met dit kleinere oppervlak weten deze panelen toch nagenoeg hetzelfde rendement aan energie op te wekken net als een standaard zonnepaneel.

Het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft

Nadat de zonnepanelen zijn geïnstalleerd op het dak van uw woning worden deze aan elkaar geschakeld. Samen wekken ze energie op voor de hele woning. Afhankelijk van het energie verbruik van uw huishouden heeft u dan een aantal zonnepanelen nodig om in deze energiebehoefte te voorzien. Heeft u als voorbeeld jaar een energieverbruik van 3400 kWh, wat een gemiddelde is voor een huishouden bestaande uit 4 personen, dan heeft u 17 tot 18 zonnepanelen nodig. Hierbij neemt het aantal zonnepanelen een totale oppervlakte van om en nabij 31 vierkante meter in beslag. Het is van belang dat u zeker weet dat deze ruimte beschikbaar is op het dak van uw woning. Door vooraf een installateur naar uw dakconstructie te laten kijken verzekerd u zichzelf ook van het feit of uw dak het extra gewicht van de zonnepanelen wel aankan. Vraag altijd meerdere offertes aan bij diverse installatiebedrijven van zonnepanelen. U zult zien dat de prijzen behoorlijk uiteenlopen en dat u door goed te vergelijken vaak al een eerste winst op de kosten kunt behalen.

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Verlaagd BTW-tarief op zonnepanelen, -boilers en warmtepompen

november 7, 2023

Goed nieuws voor iedereen die overweegt om zijn woning te verduurzamen! Sinds

Digitale meter zonnepanelen

september 13, 2023

Wat is het? voor- en nadelen en wetgeving De digitale meter is

Top 5 populairste zonnepanelen leveranciers in België

september 13, 2023

Het aantal zonnepanelen leveranciers in België is bijna niet meer bij te