Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen zijn inmiddels niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Het bezitten van zonnepanelen is al een tijdje geen raar iets meer. Wanneer de vraag stijgt, stijgt het aanbod natuurlijk ook. Op dit moment zijn er zo veel zonnepanelen merken dat je niet meer weet waar te beginnen.

Om toch het bos door de bomen te kunnen zien, staan hieronder de beste zonnepanelen merken opgesomd. De lijst is beperkt tot 5 aanbieders van zonnepanelen zodat ook die lijst niet ellenlang wordt. Elk merk heeft natuurlijk hun eigen specifieke kenmerken en voor- en nadelen.

Bij het kiezen van een leverancier is het aangeraden een professionele installateur om advies te vragen. Zij werken dagdagelijks met deze producten en spreken dus uit ervaring. Zo kunnen goede raad meegeven en vertellen waar ze zelf mee werken. Ook kunnen zij je nog van andere tips voorzien, denk aan de ligging van je panelen, het soort zonnepanelen of de hoeveelheid zonnepannen die je nodig hebt.

Zonnepanelen merken top 5

De zonnepanelen top 5 is natuurlijk geen letterlijke ranglijst. Het is niet zo dat nummer 1 absoluut op elk vlak beter scoort den nummer 5. Nummer 5 scoort dan weer niet op elk vlak hoger dan de merken die net uit de ranking gevallen zijn.

Bekijk het als 5 waardige opties, die zeker het overwegen waard zijn wanneer je van plan bent om zonnepanelen te plaatsen. Welke fabrikant het beste is voor jou hangt ook af van jouw persoonlijke woonsituatie, behoeften, wensen en eisen.

Hieronder vind je een overzicht van onze top 5 fabrikanten van zonnepanelen:

1. Conergy

Op 1 staan de zonnepanelen van Conergy. Wanneer je puur naar de kwaliteit van de panelen kijkt, staan zij mee vooraan in de rij. Deze zonnepanelen halen een uitstekend rendement van 15 tot 18 procent.

Daarnaast hebben ze een erg lange levensduur, dus zit je lang gebeiteld met deze panelen. Sterker nog, ze geven na 25 jaar een vermogensgarantie van 80 procent. De levensduur van de zonnepanelen is het echte stokpaardje van Conergy. Je krijgt bij een zonnepanelen set van dit merk ook 12 jaar garantie.

2. QCells

De zonnepanelen QCells bekleden terecht de tweede plaats. Met deze zonnepanelen doe je zelden tot nooit een miskoop. De fabrikant wil graag meer zijn dan enkel een leverancier van zonnepanelen, ook voor alternatieven en alles errond kan je bij QCells terecht.

Zo kan je ook een opslagsysteem bij de zonnepanelen verkrijgen. Elke manier om zonne-enegie op te wekken kan voorzien worden door QCells. Het Duitse bedrijf scoort dus vooral om het totaalpakket dat ze te bieden hebben.

Dit is een fabrikant met erg veel expertise rond zonne-energie. Van kwalitatief materiaal ben je dus nagenoeg verzekerd.

3. Sunpower

SunPower mag het podium vervolledigen. Dit merk is één van de beroemdste bedrijven omtrent zonnepanelen en groene energie. Het is een Amerikaans bedrijf dat ook Europa wenst te veroveren. Hun missie is om zonne-energie voor ieder mens toegankelijk te maken, om zo de wereld milieuvriendelijker te maken.

In het begin deden ze vooral aan Research & Development over zonne-energie. Later hebben ze zich toegespitst op zonnepanelen en thuisbatterijen. SunPower staat bekend om zijn uitermate hoogstaande kwaliteit van producten.

Op vele metingen scoren zij het hoogst. Met een rendement tot 23% staan zij steevast bovenaan. Ook hun levensduur is bewonderenswaardig, na 40 jaar zouden zonnepanelen nog steeds 20,4% opleveren. Geen eendagsvliegen dus, deze zonnepanelen maken je installatie voor een erg lange tijd uitzonderlijk efficiënt.

4. Solarwatt

Vergeleken met de anderen valt deze leverancier van zonnepanelen een beetje uit de toon. Je kan niet voor elk type zonnepaneel bij Solarwatt aankloppen. Deze Duitse fabrikant focust zich namelijk louter op glas-glas zonnepanelen.

De glas-glas panelen zijn wel tip top in orde. Je kan er een volledig energiesysteem met verzekering aankopen, zodat alles juist op elkaar aansluit en alles zeker in orde is. Ze bieden ook 30 jaar garantie aan bij de installatie.

Solarwatt wordt vooral gekozen door bedrijven, maar ze worden ook steeds populairder door particulieren.

5. LG Solar

LG Solar maakt het lijstje van de top 5 compleet. LG is een bedrijf dat vooral erg gekend is als elektronica- en telefoniebedrijf. Dat ze ook zonnepanelen verkopen is niet zo bekend. Onder de naam LG Solar maken ze dit nu ook en ze doen het goed ook!

Deze leverancier maakt hun zonnepanelen helemaal zelf. Zo hebben ze volledige autonomie en controle. Dit geeft het voordeel dat ze zelf beslissingen kunnen maken, hun productieproces kunnen aanscherpen en de kwaliteit van hun panelen kunnen optimaliseren.

De panelen zelf staan vooral bekend om hun minimale rendementsverlies. Vergeleken met andere zonnepanelen zijn die van LG beter bestand tegen slijtage.

Wat voor zonnepanelen kiezen?

Wie in zonnepanelen investeer wil natuurlijk wel de beste zonnepanelen. Een merk is één ding, maar weten wat voor panelen je op je dak moet plaatsen is ook van groot belang.

Er zijn drie soorten zonnepanelen die het vaakst gekozen worden.

Polykristallijne Silicium zonnepanelen

Bij zonnepanelen met polykristallijn siliicum worden verschillende kleine kristalletjes per zonnecel gebruikt. Dit is ook zichtbaar op de panelen. De zonnecellen lijken op kleine stukjes en zien er blauw uit.

Zonnepanelen van polykristallijn zijn financieel de voordeligste variant. Het rendement ligt dan ook iets lager.

Wel interessant: ze presteren beter bij bewolkt weer of zijdelingse instraling. Zeker de BeNeLux is dit een gegeven dat kan tellen. Gaan je zonnepanelen bijvoorbeeld niet zuidelijk gericht zijn? Overweeg dan zeker polykristallijne silicium zonnepanelen.

Monokristallijne Silicium zonnepanelen

Het zit al een beetje in z’n naam. Zonnepanelen gemaakt van monokristallijn silicium zijn opgebouwd uit één kristal per zonnecel.

Deze zonnepanelen halen een hoger rendement en hebben een donkerdere kleur, ze zien er donkerblauw of zelfs zwart uit. Het hogere rendement is te wijten aan het feit dat panelen met monokristallijn beter presteren bij hogere temperaturen. Anders vertaald: in de zomer wanneer de zon het meeste schijnt.

Dit type zonnepanelen wordt aangeraden bij kleinere zonnepanelen installaties met een oriëntatie richting zuiden.

Dubbelzijdige zonnepanelen

Tweezijdige zonnepanelen, ook gekend als bifaciale zonnepanelen, vangen zowel aan de voor- als de achterkant licht op dat omgezet kan worden in energie. Zonnepanelen met dubbelzijdige werking behalen zo een hoger rendement van 10 à 20 procent. Dit heeft natuurlijk wel zijn meerprijs.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering