Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

ZonneparkenZonneparken kopen? Je hebt ze vast genoeg gezien. Grote velden vol met zonnepanelen. Dit zijn zonneparken en deze duiken steeds vaker de kop op. Vooral in noord en oost Nederland, waar grote velden beschikbaar zijn worden deze door boeren omgetoverd in zonneparken. Dat is vaak lucratiever dan het houden van vee of het groeien van een gewas. Lees hier verder over zonneparken en waarom deze belangrijk zijn voor de Nederlandse energiewinning.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Wat is een zonnepark?

Zonneparken zijn letterlijk velden met vele rijen met zonnepanelen. Deze staan allemaal in verbinding met het elektriciteitsnetwerk en leveren groene stroom. Dat doen ze door elektriciteit op te wekken uit het licht van de zon. De groene stroom kan vervolgens worden verkocht en geleverd aan de Nederlandse huishoudens en bedrijven. Er zijn zonneparken van verschillende groottes, maar met een gemiddeld park kan een klein dorp volledig van stroom worden voorzien. Het zonnepark van Noordwolde is bijvoorbeeld 5 hectare groot en huisvest 14.240 zonnepanelen. Jaarlijks kan daarmee bijna 4000 Megawattuur mee worden opgewekt, wat meer dan 1100 huishoudens kan voorzien van groene energie.

De voordelen van zonneparken

Zonneparken hebben een aantal voordelen en dit zijn ook de redenen waarom ze in Nederland van groot belang zijn.

  • Eén zonnepark kan een grote hoeveelheid groene stroom leveren aan het elektriciteitsnetwerk. Deze groene stroom vervangt de grijze stroom, wat een reductie betekent in de CO2-uitstoot van ons land.
  • Zonneparken kunnen boeren helpen te investeren in de toekomst en kunnen een veld dat anders misschien leeg had gestaan optimaal benutten.
  • Bij zonneparken kunnen de zonnepanelen exact zo geplaatst worden dat ze een optimaal rendement opleveren.
  • Zonneparken produceren energie, maar geen afval.
  • Als jouw dak niet geschikt is voor zonnepanelen of je hebt hier het budget niet voor, dan kun je vaak aandelen in een zonnepark kopen en zo toch groene stroom ontvangen.

De nadelen van zonneparken

Er zijn ook enkele nadelen verbonden aan zonneparken. Deze vind je hier op een rijtje.

  • Zonneparken worden niet mooi gevonden en kunnen het uiterlijk van het land aanzienlijk veranderen.
  • Boeren zullen misschien liever investeren in een zonnepark dan in vee of gewas, wat betekent dat er in Nederland een tekort aan lokaal geproduceerd voedsel kan ontstaan.

Het belang van zonneparken voor Nederland

De reden waarom dit zo belangrijk is, is omdat de fossiele energiebronnen die we hebben op dreigen te raken. Daarnaast is het opwekken van energie op die manier schadelijk voor het milieu, omdat er bij de productie CO2 wordt uitgestoten. Deze gassen hebben een desastreus effect op de aarde en het broeikaseffect is hier een duidelijke indicator van. Daarom is tijdens het klimaatakkoord van Parijs bepaald dat we hier wereldwijd wat aan moeten doen. Nederland heeft als doelstelling gekregen dat in 2020 14 procent van de stroom die we opwekken groen moet zijn. Het is de bedoeling dat de meeste landen in de tweede helft van de 20e eeuw volledig klimaatneutraal zijn. Zonneparken in Nederland leveren daar een grote bijdrage aan en zullen ons helpen onze doelstellingen te halen.

Interessante weetjes over zonneparken

Ter afsluiting wat interessante weetjes over zonneparken.

  • Zonneparken hebben een levensduur van gemiddeld 25 jaar. Wat er daarna met deze grond gebeurt wordt bepaald door de eigenaar van het zonnepark met de eigenaar van de grond. Soms zullen de panelen worden weggehaald, maar in andere gevallen kunnen ze worden overgedragen aan de grondeigenaar.
  • Ook zonneparken hebben onderhoud nodig. Dat betekent dat de zonnepanelen regelmatig even schoongemaakt worden, zodat stof, bladeren, takjes en zand de werking niet kunnen verminderen. Ook als e sneeuw op de zonnepanelen ligt zal dit moeten worden verwijderd.
  • Zonneparken worden op verschillende hoogtes gebouwd. Sommige komen niet hoger dan je knieën terwijl andere stellages soms wel 4 meter hoog zijn.
  • Je zal in zonneparken vaak ook schapen aantreffen. Deze schapen hebben een belangrijke functie. Ze maaien namelijk het gras onder de zonnepanelen, zodat dit niet te hoog kan worden en voor schaduw kan zorgen. Zo kan een veld twee functies krijgen en kan er zowel elektriciteit worden opgewekt als vee worden gehouden.
  • De bouw van een zonnepark levert verbazingwekkend weinig overlast op. De bouwwerkzaamheden zijn licht en er zal een kleine toename zijn in het verkeer rondom het veld. Er wordt geen gebruik gemaakt van zware en grote componenten en de frames worden kant-en-klaar geleverd en verankerd. Deze frames en de trafohuisjes moeten mogelijk met een kraan worden geplaatst.
  • Zonnepanelen hebben een blauwe of zwarte kleur omdat dit de meeste energie opwekt. Er zijn ook zonnepanelen met de kleur van de traditionele Nederlandse dakpan of zelfs in allerlei andere kleuren, maar het rendement van deze panelen is kleiner.

Vergelijk offertes

Steeds meer Nederlandse daken worden voorzien van zonnepanelen en als jij hier ook deel van uit wilt gaan maken, dan is het zaak om de beste deal uit te kiezen. Dat doe je door middel van onze vergelijkingstool. Je kunt dan meerdere betrouwbare leveranciers van zonnepanelen tegelijkertijd bereiken en vragen om een offerte. Vergelijk de financiële informatie die je hebt ontvangen en je vindt snel de beste deal.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering