Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen zwart vs blauwZonnepanelen zwart vs blauw? Zonnepanelen kopen is iets waarbij je nogal wat keuzes zal moeten maken. Een van de keuzes die je krijgt voorgelegd is de kleur van het zonnepaneel. We keken voor je naar blauwe en zwarte zonnepanelen. Ook vroegen we een aantal prijzen op.

 

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Wat zijn de kosten van zonnepanelen

We vroegen bij een aantal leveranciers van zonnepanelen de prijzen op van deze twee soorten zonnepanelen. We kregen de volgende offertes toegestuurd.

Wat voor kleur zonnepaneel kies je Monokristallijn of polykristallijn Prijs per paneel
Blauw Polykristallijn Tussen 450 en 550 euro
Zwart Monokristallijn Tussen 550 en 650 euro

Het materiaal van het zonnepaneel

De kleur van een zonnepaneel wordt vooral bepaald door het materiaal waar het zonnepaneel van gemaakt is. We keken voor je naar de kleuren zonnepanelen en het gebruikte materiaal.

  • Een blauw zonnepaneel. Een blauw zonnepaneel is gemaakt van silicium. Dit materiaal wordt met 1500 graden gesmolten waarna het tot een paneel wordt gedrukt. Het paneel koelt ongecontroleerd af. De kristallen behouden ieder hun eigen vorm waardoor een onregelmatig geheel ontstaat. Dit zorgt voor de blauwe kleur van de zonnepanelen. De kristallen liggen kriskras door elkaar op de silicium plaat.
  • Een zwart zonnepaneel. Een zwart zonnepaneel is gemaakt van silicium. Dit materiaal wordt eveneens met 1500 graden gesmolten waarna het tot een paneel wordt gedrukt. Tot nu toe weinig nieuws. Het paneel koelt gecontroleerd af. Daardoor krijgen alle kristallen dezelfde vorm. Het paneel krijgt een zwarte kleur. De kristallen liggen keurig aaneengesloten op de silicium plaat.

Het aantal Wp van een zonnepaneel

Het vermogen van een zonnepaneel wordt aangegeven in een aantal Wp. Dit aantal Wp verschilt bij de beide kleuren. We maakten voor jou de vergelijking.

  • Een blauw zonnepaneel. Een blauw zonnepaneel heeft doorgaans een wat lagere opbrengst dan een zwart zonnepaneel. Het paneel heeft een opbrengst van 275 tot 300 Wp. Dit staat voor het maximale vermogen van een zonnepaneel oftewel de Watt piek. Een blauw zonnepaneel mag dan dus wat goedkoper zijn; de opbrengst is daar ook naar. Wanneer je gaat voor een hogere opbrengst is een zwart zonnepaneel een andere optie.
  • Een zwart zonnepaneel. Een zwart zonnepaneel heeft een hogere opbrengst dan een blauw zonnepaneel. Het paneel heeft een opbrengst van 330 Wp of zelfs nog hoger. Je betaalt meer voor een zonnepaneel maar er wordt meer energie mee opgewekt. Dat houdt in dat je meer rendement hebt van dit paneel. Wanneer je het paneel eenmaal hebt terugverdiend zit je beter met dit paneel.

Functioneren bij daglicht of zon

Zonnepanelen hebben zon nodig om te kunnen functioneren. De hoeveelheid zon wisselt echter wel. We keken naar de beide kleuren en de hoeveelheid zon die nodig is.

  • Een blauw zonnepaneel. Een blauw zonnepaneel heeft voldoende zon nodig om te kunnen functioneren. Doordat het silicium niet strak aan elkaar ligt wordt gefilterd licht maar matig verwerkt tot energie. Een dergelijk paneel zal zich dus wat dit betreft langzamer terugverdienen dan een zwart paneel. De zon schijnt in ons land niet heel vaak voluit, dus je krijgt minder stroom door dit paneel.
  • Een zwart zonnepaneel. Een zwart zonnepaneel heeft de kristallen strak aan elkaar liggen. Dit paneel kan dan ook energie opwekken vanuit daglicht. Gefilterd licht wordt omgezet door dit paneel in energie. Je zal dan ook met normaal licht al stroom opwekken – in iets mindere mate dan bij normaal zonlicht uiteraard – waardoor je het zonnepaneel wat dat betreft bij ons Hollandse klimaat gemakkelijker en sneller terugverdient. Wat dat betreft is dit zonnepaneel de betere aanschaf. Denk er wel aan dat het paneel een wat hogere aanschafwaarde hebt. De investering is dus wat hoger dan bij een blauw paneel.

Het uiterlijk van het zonnepaneel

Ga je zonnepanelen op je dak plaatsen dan zal het uiterlijk absoluut een rol spelen. We vergeleken de blauwe en zwarte zonnepanelen met elkaar.

  • Een blauw paneel; speels kleurenspel. Een blauw zonnepaneel zorgt altijd voor een speels kleurenspel. Het zorgt ervoor dat de kleur van de panelen wat levendiger is. Wanneer jij een huis hebt wat niet strak maar juist wat ouder is, is dit een goede keuze. Ook wanneer in jouw omgeving meerdere mensen deze blauwe panelen op hun dak hebben liggen is het een verantwoorde keuze; jouw huis steekt niet teveel af tegen de andere huizen. Ligt dit paneel niet op je dak maar bijvoorbeeld op een overkapping dan is het ook een aanrader om voor dit soort panelen te kiezen. Doordat ze doorschijnend zijn geeft het een speels kleurenspel op de onderliggende plek. Voor het decoratieve effect is dit paneel dus mooier.
  • Een zwart strak paneel. Een zwart zonnepaneel oogt strakker. Het paneel is effen zwart wat ervoor zorgt dat het mooi strak staat op bijvoorbeeld een modern huis. Het paneel zal minder lijnen vertonen op de panelen en daardoor minder opvallen. Door het strakke uiterlijk van dit paneel tref je het veelvuldig aan in nieuwbouwwijken.

Offertes vergelijken waar let je op

Voor zonnepanelen moet je flink wat neertellen, dat is bekend. Het is dan ook goed om eerst offertes op te vragen voor je tot aanschaf overgaat. Die offertes vergelijk je op de volgende punten:

  • Vergelijk alleen een offerte waar alles op staat. Op een offerte moet de prijs zijn uitgesplitst. Vergelijk de volgenden posten apart van elkaar: het arbeidsloon van het plaatsen van de zonnepanelen, het gebruikte materieel voor het plaatsen van de zonnepanelen en het gebruikte materiaal van de zonnepanelen, de omvormer en het aansluitmateriaal.
  • Vergelijk alleen een offerte die inclusief de BTW is. Een prijs moet altijd inclusief de BTW op de offerte vermeld staan. Dit om een transparante vergelijking te krijgen.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering