Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen WikipediaZonnepanelen zijn het antwoord op de energiecentrales die ons milieu vervuilen met een constante CO2 uitstoot. In het verleden was het een methode die voor flink wat ongemak zorgde bij de gebruikers. De panelen waren dik, lomp en log en ze zagen er lelijk uit. Het rendement van deze panelen was laag. Je kon er bij wijze van spreken net een waterkoker op aansluiten. Tegenwoordig maken we op een veel efficiëntere manier gebruik van de zon. De duurzame energie die wordt opgewekt met door de zon krijgen we tegenwoordig via panelen die vele malen lichter en dunner zijn. Het uiterlijk is verbeterd en het gebruikersgemak is een stuk hoger. Wanneer jij dit soort panelen wil plaatsen ben je doorgaans geen wereldverbeteraar meer maar een prijsbewuste consument.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

De kracht van silicium

Zonnepanelen zijn gemaakt van silicium. Dat is een middel wat de grootste capaciteit heeft om de uv stralen van de zon vast te houden en om te zetten in energie. Het is een uiterst dun materiaal wat gemakkelijk kan worden gebruikt in moderne lichtgewicht zonnepanelen. In tegenstelling tot het dikke kwetsbare glas van vroeger is het een materiaal wat een stuk minder gevoelig is en veel praktischer. Het silicium kan uit meerdere delen bestaan op een paneel maar er kan ook worden gekozen voor een deel silicium uit één stuk. De eerste optie zorgt ervoor dat het zonnepaneel een gemêleerd effect heeft. De tweede optie zorgt voor een zonnepaneel wat effen zwart is. Er zit een minimaal verschil in het vermogen van de zonnepanelen. De gemêleerde panelen zullen een ietwat lager vermogen hebben dan de panelen die uit één stuk bestaan.

Speciale zonnepanelen

Het rechthoekige zonnepaneel is het meest gangbare zonnepaneel. Het wordt het meest verkocht aan de consumenten. Wanneer je echter over wil gaan op het gebruik van zonne-energie terwijl het oog ook wat wil is het goed om te kijken naar speciale zonnepanelen. Je kan in dat geval bijvoorbeeld kiezen voor zonnepanelen die flexibel zijn. Je kan deze aanschaffen in de vorm van dakpannen. Deze dakpannen vervangen de normale dakpannen en ze hebben de functie van zonnepanelen. Door de golvende vorm zullen ze wel wat minder effectief zijn dan gladde zonnepanelen. Daar staat tegenover dat je ze effectiever op je dak kan plaatsen en dat er geen ruimte verloren gaat zoals bij standaard zonnepanelen in normale maten wel het geval is. Een andere vorm van zonnepanelen in een speciaal design is de randloze vorm. Deze vorm vind je bijvoorbeeld terug op het nieuwe centrale station van Utrecht. Dit station wordt grotendeels voorzien van zonne-energie en is daarmee één van de paradepaardjes van de Nederlandse spoorwegen op dit gebied.

Zonnepanelen als er geen gewone stroom is

Juist op de plekken waar er geen gewone stroomaansluiting is vind je steeds vaker zonnepanelen. Denk in dat geval aan zonnepanelen die in de agrarische sector worden gebruikt. In weilanden, waar de boer een stroompunt nodig heeft, vind je een installatie met zonnepanelen. Maar ook langs de weg in een natuurgebied, waar eigenlijk geen stroom kan worden aangesloten voor de verlichting, werkt men met openbare verlichting via zonnepanelen. Op die manier kan er meer worden gewerkt aan infrastructuur zonder dat er een overdaad aan hoogspanningsmasten ontstaat. Zonnepanelen zijn dan ook niet alleen milieuvriendelijk maar ook vooral heel praktisch.

Hoe wordt de opbrengst van stroom bepaald

De hoeveelheid stroom die een zonnepaneel opwekt wordt beïnvloed door een aantal factoren. Het is heel goed mogelijk om met één paneel meerdere rendementen te verkrijgen.  De opbrengst hangt af van een aantal zaken:

  • De stand van de panelen. Zonnepanelen kunnen het beste helemaal vlak worden geplaatst. Dat is de manier om ze het hoogste rendement te laten opleveren. Ze moeten dan wel exact in de juiste richting wijzen. Dit zie je vooral op velden met enkel zonnepanelen langs de snelweg. Door de richting van de zon te volgen krijg je het hoogste rendement.
  • Schuine panelen vangen minder zon. Staan zonnepanelen wat schuin dan zullen ze veel minder zon vangen. Dat heeft te maken met het feit dat het ene paneel altijd een beetje in de schaduw van het andere staat. De opbrengst bij schuine panelen is dan ook net wat lager.
  • Het seizoen bepaalt de opbrengst. De zomer is het seizoen waarin je de meeste energie opwekt via je zonnepanelen. De zon schijnt langer op een dag en de intensiteit van de UV stralen is een stuk hoger. Feit is dat je in de zomer meer buiten bent waardoor er vaak minder energie wordt verbruikt binnenshuis. Dat is geen probleem want je levert de stroom die je niet zelf verbruikt weer terug aan het stroomnet. Op die manier word je door je energieleverancier gecompenseerd.
  • De warmte bepaalt het rendement. Het is niet per definitie zo dat een warme zomerse dag meer stroom oplevert. Bi een warme dag zullen de panelen juist wat minder stroom leveren omdat er dan energie verloren gaat door een lagere diodedoorlaatspanning.

Zonnepanelen en het hoge kostenplaatje

Zonnepanelen stonden in het verleden bekend als een uiterst kostbare aanschaf. Je betaalde gerust tegen de 750 euro per paneel terwijl je deze heel langzaam terug verdiende. Tegenwoordig valt de prijs van zonnepanelen behoorlijk mee. Je koopt de blauwe polykristallijne zonnepanelen al vanaf 350 euro per stuk. De duurste vorm is het rode zonnepaneel. Dit paneel kost gemiddeld 500 euro per stuk. Dat heeft er alles mee te maken dat deze laatste vorm in een veel beperktere oplage wordt gemaakt. Bovendien is het laatstgenoemde voorbeeld duurder wat betreft de materialen die er voor worden gebruikt.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering