Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen weetjesZonnepanelen zijn de toekomst wanneer het gaat om energievoorziening voor huishoudens. Terwijl de ene potentiële gebruiker zich helemaal heeft ingelezen en een soort vraagbaak is, weet de ander er eigenlijk nagenoeg niks van. Wanneer jij zonnepanelen wil gaan aanschaffen is het goed om een aantal zaken over zonnepanelen te weten. We hebben een aantal van deze weetjes voor je op een rij gezet.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

De prijs van zonnepanelen

We informeerden bij de leveranciers van zonnepanelen naar de prijs. We kregen de volgende offertes toegestuurd.

Wat voor zonnepanelen koop je Wat zit er bij de prijs in Wat is de prijs
10 zonnepanelen blauw 10 polykristallijne zonnepanelen inclusief omvormer maar exclusief plaatsingskosten Tussen 3050 en 3150 euro
10 zonnepanelen zwart 10 all black zonnepanelen inclusief omvormer maar exclusief plaatsingskosten Tussen 3250 en 3750 euro
10 zonnepanelen rood 10 koperrode zonnepanelen inclusief omvormer maar exclusief kosten plaatsing Tussen 5500 en 6000 euro

De kleur is niet bepalend voor het rendement

Ga je kijken voor zonnepanelen dan kom je er achter dat ze in meerdere kleuren verkrijgbaar zijn. Je zou in eerste instantie kunnen denken dat de ene kleur een hogere opbrengst heeft dan de andere. Dit blijkt niet waar te zijn. De kleur van de zonnepanelen is er enkel voor het optische effect. Daar waar je voorheen alleen blauwe zonnepanelen had, heb je ze nu ook in het zwart en in het rood. De zonnepanelen zijn er dus in de kleur van de Nederlandse dakpannen. Het rendement zit hem in wat heel anders. Je vind het rendement terug in de omschrijving bij de zonnepanelen. Die staat aangegeven in Wp. Dat staat voor Watt piek.

Zonnepanelen zijn er in meerdere vermogens/rendementen

Zonnepanelen worden verkocht in meerdere vermogens. Daar waar de oudste generatie bleef steken onder de 225 wp is het minimum wat tegenwoordig wordt verkocht 260 Wp. Dit is een vermogen wat in combinatie met flink wat zonnepanelen op jouw dak je hele huishouden van stroom kan voorzien. Het is goed om dit te weten wanneer je ze gaat aanschaffen. De zonnepanelen koop je verder in de vermogens 265 Wp, 270 Wp,275 Wp, 280 Wp, 290 Wp en 330 Wp. Deze zonnepanelen hebben dus ieder een hoger rendement.

Met een klein dak kan je toch genoeg stroom genereren

Woon jij in een huis met een klein oppervlak voor het dak dan is het alsnog mogelijk om veel stroom te genereren. Je doet dit door te kiezen voor zonnepanelen met een hoog vermogen dus met veel Wp per paneel. Het is niet de maat die het verschil maakt bij zonnepanelen maar het aantal zonnecellen wat er in een zonnepaneel zit verwerkt. Dit is goed om te weten wanneer jij bij een klein dak toch een groots effect wil bereiken.

Zonnepanelen kunnen niet alleen op je dak

Zonnepanelen zie je bij de meeste huizen op het dak. Wanneer jij dan een klein dak hebt zakt de moed je al snel in de schoenen. Dit is in de praktijk nergens voor nodig. Ook bij een klein dak is het mogelijk om genoeg energie te genereren. Je kan ze namelijk ook plaatsen op het platte dak van bijvoorbeeld je garage, je uitbouw of je schuur. Op een beetje garage passen al snel 6 tot 9 zonnepanelen. Het is niet helemaal genoeg om jouw huis te voorzien van energie maar je komt een aardig eind in de richting. Goed om te weten wanneer jij ze gaat aanschaffen. Koop je zonnepanelen op je tuinhuis of op je schuur dan kan je die ook gebruiken voor de energie die je daar verbruikt. Maken jouw zonnepanelen genoeg energie dan kan je er bijvoorbeeld ook de pomp van je vijver mee laten werken. Kortom: zonnepanelen kunnen op veel plekken worden ingezet.

Zonnepanelen voor je auto

Het klinkt als een futuristisch iets; een auto die rijdt op zonne-energie. Toch is het iets wat ook in jouw tuin en oprit kan worden geplaatst. De laadpaal die je bij de elektrische auto moet kopen werkt doorgaans op de stroom van jouw huis. Je kan er echter ook voor kiezen om de laadpaal aan te sluiten op één of een paar zonnepanelen. In dat geval gebruik je geen stroom van het stroomnet meer om jouw auto op te laden; je auto rijdt letterlijk op de zon. Heb je al zonnepanelen, dan kan je daar stroom van gebruiken om jouw elektrische auto mee op te laden. De toekomst heb je nu al op je dak liggen.

Niet alleen stroom maar ook gas van de zon

We zijn bezig met steeds minder stroom te verbruiken via de zonnepanelen op ons dak. Daar staat naast dat de overheid ook wil dat er steeds meer woningen van het aardgas worden afgesloten. Het is dan ook een vaak gekozen alternatief om op de zonnepanelen eveneens een zonneboiler aan te sluiten. Een zonneboiler zorgt ervoor dat je dankzij je zonnepanelen warm stromend water en verwarming in je huis hebt. Je kan ervoor kiezen om dit in een vroeg stadium allebei tegelijk te laten plaatsen. Het voorkomt dat je later nogmaals voorrijkosten en kilometerkosten moet betalen wanneer je de zonneboiler wil laten plaatsen.

Geen subsidie op zonne-energie

De overheid gaf in het verleden subsidie wanneer je koos voor zonnepanelen. Daar komt men nu op terug. Er zijn wel nieuwe maatregelen om jou tegemoet te komen wanneer je kiest voor zonnepanelen. Een van die maatregelen is dat de overheid jou de BTW op de installatie met zonnepanelen vergoed. Je kan deze 21 procent BTW terugvorderen wanneer je belastingaangifte doet over het jaar waarin de zonnepanelen geplaatst werden. Verder kan je over de zonneboiler subsidie krijgen. Je kiest dan immers voor een andere vorm van verwarmen van je huis. Op deze manier komt de overheid jou wat tegemoet in de aanschaf en investering in zonnepanelen en een zonneboiler.

Teveel betalen hoeft niet

Teveel betalen doet niemand graag. Dat hoeft ook niet wanneer jij ervoor kiest om eerst offertes op te vragen. Dat is niet moeilijk; je doet het met deze button. Je ontvangt gelijk meerdere offertes die je vergelijkt op de onderstaande punten:

  • Vergelijk alleen gespecificeerde offertes. Je vergelijkt alleen de offertes waarop de materialen, het materieel en het arbeidsloon gespecificeerd staan.
  • Vergelijk alleen offertes die inclusief de BTW zijn.
  • Vergelijk offertes ook op de kilometerkosten. Door te kiezen voor een leverancier uit je eigen omgeving bespaar je op deze kosten.
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering