Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen voor vve

Zonnepanelen voor vve? Wanneer je een woning hebt in een appartementencomplex is er altijd sprake van een vve. Een vereniging van eigenaren. Als jij als woningeigenaar zonnepanelen wil is dit in principe mogelijk. Er zullen een paar manieren zijn om zonnepanelen via de vve aan te schaffen. We keken voor je naar de kosten van zonnepanelen en daarnaast keken we naar de mogelijkheden die er zijn om deze aan te schaffen.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

De prijs van zonnepanelen

We deden navraag naar de kosten van zonnepanelen. We kregen de volgende informatie toegestuurd:

Wat voor onderdeel laat je installeren Hoe is de prijs bepaald Prijs voor het onderdeel
Zonnepanelen Prijs per stuk exclusief installatie Tussen 445 en 655 euro
Omvormer zonnepanelen Prijs per stuk exclusief installatie Tussen 1050 en 1450 euro
Installatie van zonnepanelen Prijs per uur exclusief het materiaal Tussen 65 en 80 euro

 

Zaken waar je aan denkt bij zonnepelen voor de vve

Gaat je bij de vve zonnepanelen aanvragen of gaat de vve zonnepanelen plaatsen, dan moet er met de volgende zaken worden rekening gehouden:

  • Maak afspraken over het doel van de zonnepanelen. Hier komen we in de volgende punten op terug. Zonnepanelen kunnen voor verschillende doelen, dus op verschillende manieren worden ingezet.
  • Vraag toestemming. Wil jij als particulier zonnepanelen laten plaatsen, dan mag dat uiteraard niet zomaar. Je zal eerst toestemming moeten vragen aan de vve voordat je zonnepanelen mag laten plaatsen.
  • Vraag eventueel naar een vergunning. De zonnepanelen op een appartementengebouw zullen in de meeste gevallen uit het zicht zijn. Het kan echter zijn dat er sprake is van een zadeldak waardoor de zonnepanelen vanaf de straatkant te zien zijn. In dat geval is het soms nodig om een omgevingsvergunning aan te vragen voor de zonnepanelen.
  • De financiering van de zonnepanelen. Wil je als vve zonnepanelen aanschaffen dan kom je voor een behoorlijk kostenplaatje te staan. Veel gemeenten en provincies hebben in dat geval een mogelijkheid om de zonnepanelen te financieren. De vve kan ze aanschaffen en de investering terugbetalen in lage maandelijkse termijnen met een laag rente tarief.
  • Het aantal deelnemers bepalen. Tijdens een vergadering van de vve zal worden gekeken hoeveel deelnemers er zijn voor een project met zonnepanelen. Er is een groot aantal deelnemers nodig om een dergelijk project rendabel te maken. Door vooraf alle bewoners van het appartementencomplex te informeren via bijvoorbeeld een aparte informatieavond wordt het hoogste aantal deelnemers behaald.

Het doel van de zonnepanelen

Zonnepanelen kan een vve met een bepaald doel aanschaffen. We hebben voor je op een rij gezet wat die doelen zijn.

  • Zonnepanelen voor de individuele bewoner. Als individuele bewoner kan je zonnepanelen laten plaatsen. In dat geval vraag je toestemming om meerdere zonnepanelen voor jouw eigen gebruik op het dak te laten plaatsen. In dit geval moet er bij de vve een aanvraag worden ingediend. Daarbij zullen waarschijnlijk meerdere bewoners aangeven dat ze hier interesse in hebben. In dat geval worden er meerdere zonnepanelen voor een aantal huishoudens tegelijk op het dak geplaatst. De zonnepanelen moeten in dat geval per bewoner worden aangesloten. Deze moet een eigen aansluiting in de meterkast krijgen voor de zonnepanelen. In dat geval is de omvormer vaak een praktisch probleem. Deze neemt ruimte in en daarnaast maakt een omvormer doorgaans geluid. Het is dan ook zaak dat er een goede locatie voor de omvormer in een huis of appartementengebouw is. Bij het aansluiten van de zonnepanelen moet er flink worden doorgewerkt door het installatieteam. Het is dan ook moeilijk om er een prijskaartje aan te hangen. Men moet de installatie per uur berekenen.
  • Zonnepanelen voor de vve zelf. De vve gaat doorgaans in een appartementengebouw over de centrale ruimtes en voorzieningen. Denk daarbij aan de lift maar ook aan automatische deuren en het paneel naast de deurbel. Wanneer een vve zonnepanelen wil laten plaatsen voor het eigen gebruik gaat de stroom die met de zonnepanelen wordt opgewekt naar deze zaken toe. Als eigenaar merk je daar in eerste instantie dus niet zoveel van. Je merkt wel op termijn wanneer de zonnepanelen zichzelf terugverdienen dat de servicekosten zullen dalen. De dalende stroomrekening als gevolg van de installatie van de zonnepanelen wordt namelijk altijd op termijn aan de bewoners terugbetaald.
  • Zonnepanelen met de salderingsregeling. Wanneer de vve de bewoners van het appartementencomplex allemaal wil laten meegenieten van de voordelen van de zonnepanelen kan men gebruik maken van een speciale salderingsregeling die er is voor vve’s. In dat geval wordt de stroom opgewekt en deze wordt gelijk terug geleverd aan het stroomnet. Deze saldering heeft als gevolg dat de stroomrekening voor de bewoners van het appartementencomplex gelijk zal gaan dalen. Dit is de methode die voor de bewoners van een appartementencomplex nog het snelste voordeel oplevert. De servicekosten zullen wat stijgen door de kosten van de investering in de zonnepanelen maar de stroomrekening daalt gelijk. Daardoor houden de bewoners gelijk geld over aan deze salderingsregeling. Naar mate de zonnepanelen zich meer hebben terugverdiend zal het voordeel voor de bewoner toenemen omdat er minder kosten naar verhouding hoeven te worden betaald. Bij deze regeling krijgt iedere bewoner een evenredig bedrag terug, tenminste als men via de vve heeft bijgedragen aan de aanschaf en de investering bij de zonnepanelen.


Teveel betalen is onnodig

Als vve teveel betalen voor zonnepanelen is ongewenst. Het is dan ook goed om vooraf eerst offertes op te vragen. Dat zorgt ervoor dat er een flinke besparing gerealiseerd kan worden. Die offertes vraag je op met deze button. Vervolgens vergelijk je ze op deze punten;

  • Een gespecificeerde offerte. Op de offerte moeten aparte bedragen staan voor de kosten van het materiaal, het materieel en het arbeidsloon. Aan de hand hiervan kan je goed vergelijken.
  • Een offerte met de BTW. Prijzen op de offerte moeten altijd inclusief de BTW zijn.
  • De kosten voor de verreden kilometers. Een leverancier zal altijd kilometerkosten berekenen op de offerte. Door te kiezen voor een lokale leverancier bespaar je op deze kosten.
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering