Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen voor tuinhuisZonnepanelen voor tuinhuis aanschaffen? Een tuinhuis is de ultieme oplossing voor iedereen die met een tekort aan bergruimte in of bij zijn huis zit. Het is dan ook niet voor niets dat veel mensen een tuinhuis of blokhut laten plaatsen in hun tuin. Wanneer jij overweegt een tuinhuis te laten plaatsen is het goed om je ook te oriënteren op zonnepanelen. We keken voor jou naar de mogelijkheden en ook keken we naar de kosten van deze zonnepanelen en tuinhuis.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Hoeveel kosten zonnepanelen voor een tuinhuis

Laat jij een tuinhuis plaatsen en voorzien van zonnepanelen dan kom je ongeveer uit op de volgende kosten:

Wat voor werkzaamheden laat je uitvoeren Hoe is de prijs tot stand gekomen Prijs
Een tuinhuis van 3 bij 4 meter Prijs voor het tuinhuis exclusief montage Tussen 1500 en 2000 euro
Zonnepanelen Prijs per zonnepaneel exclusief omvormer en exclusief montage Tussen 425 en 525 euro

Een tuinhuis met meerwaarde

Laat je een tuinhuis plaatsen met zonnepanelen op het dak dan heeft het tuinhuis absoluut een flinke meerwaarde. De zonnepanelen zorgen voor een deel stroomopbrengst. Die stroom kan je gebruiken voor meerdere zaken. Denk daarbij aan de volgende zaken:

  • Stroom voor in je tuinhuis zelf. Wil je het tuinhuis gebruiken als werkruimte of als woonruimte dan is een stroompunt noodzakelijk. Je kan de zonnepanelen op het dak dan ook perfect gebruiken om stroom in je tuinhuis te hebben. Je hoeft geen stroom aansluiting te plaatsen van je woning naar het tuinhuis.
  • Stroom voor je tuin. Heb je een stroompunt in je tuin nodig dan is een tuinhuis met zonnepanelen op het dak de beste oplossing. Je kan er stroom mee regelen voor apparatuur, verlichting maar ook bijvoorbeeld voor de pomp van het zwembad. Een vijver die stroom verbruikt voor de pomp en het filter is eveneens een goede combinatie met zonnepanelen in de tuin.

Zaken waar je aan moet denken bij een tuinhuis met zonnepanelen

  • Nooit op zich staand. Een installatie met zonnepanelen op je tuinhuis is goed om je tuin te voorzien van stroom. Denk er wel aan dat dit systeem nooit alle stroom kan opwekken die voor jouw huishouden nodig is. Je zal dus tenminste op je huis ook zonnepanelen moeten plaatsen wanneer je dit wil. Kijk naar het rendement van de zonnepanelen op je dak om te berekenen hoeveel je er nodig hebt.
  • Denk aan het oppervlak. Wanneer jij een tuinhuis gaat bouwen zal je daar doorgaans geen bouwvergunning voor nodig hebben. Het is wel goed om te berekenen hoeveel oppervlak jouw tuinhuis heeft. Veel gemeentes stellen namelijk een limiet aan de hoeveelheid oppervlak van je tuin die je mag volbouwen. Daar waar het bij de ene gemeente gaat om een kwart gaat het bij een andere gemeente om een derde deel. Goed om hier vooraf informatie over in te winnen.
  • Denk aan de richting. Wil je zonnepanelen op je dak plaatsen dan zal je erop moeten letten dat deze in de juiste richting wijzen. Je kan dan ook nooit zomaar een tuinhuisje in een bepaalde richting plaatsen zonder te weten hoe je de meeste zon op het dak van je tuin vangt. Het is dan ook altijd goed om dit eerst te bepalen voor je een tuinhuisje met zonnepanelen laat bouwen.
  • Denk aan de vorm van het dak. Tuinhuisjes heb je met meerdere soorten daken. Kies je voor het zadeldak, oftewel het puntdak, dan heb je een tuinhuisje waarbij je maar één zijde met zonnepanelen kan bekleden. Je hebt er dus niet zoveel aan wanneer je een dergelijke oplossing op het dak plaatst. Kies je voor een tuinhuisje met een lessenaardak dan heb je een dak wat recht is en dat wat schuin staat. Dit is naar verhouding nog het beste dak om zonnepanelen op te plaatsen. De zonnepanelen hebben de meeste ruimte.
  • Denk aan de stevigheid van het tuinhuis. Zonnepanelen hebben een behoorlijk gewicht. Het is goed om daar rekening mee te houden bij de stevigheid van een tuinhuis. Kies voor een goede fundering van het tuinhuis en kijk daarnaast goed dat de bouwstijl van het tuinhuis sterk genoeg is om het gewicht van de zonnepanelen te kunnen dragen.
  • De levensduur van het tuinhuis. Heb je nog een oud tuinhuis en wil je daar zonnepanelen op plaatsen dan lijkt dit een goede oplossing. Pas hier echter goed mee op. Wanneer een tuinhuis namelijk te oud is zal het tuinhuisje eerder aan het eind van de levensduur zijn dan de zonnepanelen zelf. Je zal de installatie dan moeten loshalen en na het herbouwen van het tuinhuis weer moeten installeren. Een nieuw tuinhuisje is dus een betere oplossing.

De financiering en subsidie bij een tuinhuis met zonnepanelen

Ga je een tuinhuis met zonnepanelen bouwen dan hoop je uiteraard dat je er wat geld van zal terugzien. Je doet immers met de zonnepanelen en de omvormer een behoorlijke investering. We keken voor je naar de mogelijkheid om dit te financieren en er subsidie voor te krijgen.

  • Subsidie op een dak met zonnepanelen. Laat je enkel zonnepanelen plaatsen als een alternatief voor stroom dan hoef je er niet op te rekenen dan de overheid je een subsidie geeft. Een subsidie krijg je namelijk alleen wanneer je de zonnepanelen combineert met bijvoorbeeld een zonneboiler. In dat geval krijg je een subsidie voor een alternatieve warmwater methode. Dit doet de overheid omdat men bezig is huishoudens van het gasnet af te sluiten.
  • Wanneer jij meer stroom opwekt met je zonnepanelen dan je daadwerkelijk verbruikt wordt dit terug gegeven aan de energieleverancier. In ruil daarvoor krijg jij een vergoeding per kWh die momenteel op 22 eurocent ligt.

Betaal niet teveel

Een tuinhuis met zonnepanelen kost al snel een paar duizend euro. Het is dan ook goed om eerst offertes op te vragen voordat je tot aanschaf overgaat. Dat doe je met onderstaande button. Je ontvangt direct meerdere offertes die je vergelijkt op de volgende punten:

  • Een volledige offerte. Daaronder verstaan we een offerte waarop arbeidsloon, materiaal en materieel apart staan vermeld.
  • Prijzen inclusief de BTW.
  • Denk aan de voorrijkosten en kilometerkosten. Kies een leverancier die in je eigen omgeving zit.
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering