Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen vergunningZonnepanelen vergunning? Zonnepanelen worden steeds vaker ingezet om het broeikaseffect tegen te gaan. Daar waar in het verleden de kolencentrales de enige manier waren om onze huishoudens van energie te voorzien laten we tegenwoordig steeds vaker de zon het werk doen. Toch is het niet zo dat je zomaar zonnepanelen mag plaatsen bij iedere woning. In een aantal gevallen heb je een vergunning nodig. We keken naar een aantal situaties waarin dit nodig is.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

De prijs van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een redelijk kostbare aanschaf. Het is dan ook goed om eerst te kijken of je een vergunning nodig hebt voor je ze koopt.

Wat voor panelen koop je Wat zit er bij jouw aankoop inbegrepen Prijs exclusief de plaatsing
10 zonnepanelen blauw 10 polykristallijne zonnepanelen en een omvormer Tussen 3210 en 3510 euro
10 zonnepanelen zwart 10 monokristallijne zonnepanelen en een omvormer Tussen 4000 en 4200 euro
10 zonnepanelen rood 10 monokristallijne zonnepanelen en een omvormer Tussen 5510 en 6010 euro

Wanneer mag je zonnepanelen plaatsen

Er zijn gemeentes waar men uitzonderingen hanteert maar in principe mogen zonnepanelen worden geplaatst op de volgende plekken:

  • Tegen een dak aan. Dit mag wanneer de zonnepanelen plat tegen het dak worden gemonteerd. De zonnepanelen mogen niet schuin tegen het dak aan staan op een statief; ze moeten in een recht lijn met de dakpannen aangebracht zijn.
  • Op een statief op een plat dak. Heeft jouw huis een plat dak dan is het een stuk lastiger om zonnepanelen plat te plaatsen. Je mag ze in dat geval schuin op een statief plaatsen. Er zitten dan wel meer voorwaarden aan verbonden.
  • De zonnepanelen staan binnen het dakvlak. De zonnepanelen mogen niet buiten het dakvlak uit steken. Je mag ze wel op de rand van het dakvlak steken. Je mag de ruimte van jouw dak dan ook optimaal gebruiken.
  • De zonnepanelen staan op een statief. Je moet in dat geval een stuk van de rand af blijven. Hanteer voor deze afstand de hoogte van de zonnepanelen op het statief. Zo zijn ze vanaf de grond niet goed te zien.

Situaties waarin je geen zonnepanelen mag plaatsen

Er zijn ook situaties waarin je geen zonnepanelen mag plaatsen. De volgende situaties zijn in de wet vastgelegd:

  • Zonnepanelen mogen niet worden geplaatst wanneer je woont in een monumentaal pand. Deze huizen mogen vanwege hun ouderdom niet worden voorzien van zonnepanelen. Je mag er immers geen uiterlijke veranderingen op aanbrengen naar de buitenkant toe. Monumentale panden mogen dan ook niet worden aangepast. Ook de tuin van het monumentale pand mag niet worden voorzien van een installatie met zonnepanelen. Wanneer jij in een monumentaal pand woont terwijl je wel zonne-energie wil zal je het anders moeten aanpakken. Veel gemeentes leggen hele weilanden aan die gevuld zijn met zonnepanelen. Jij kan er een paar van inkopen waardoor je de stroom opwekt op deze manier voor jouw monumentale pand. Zo word je gecompenseerd door het energiebedrijf voor de energie die je gebruikt bij je eigen huis.
  • Zonnepanelen mogen niet worden geplaatst in beschermd straatbeeld. Wanneer er sprake is van een beschermd straatbeeld in bijvoorbeeld grote steden of kleine pittoreske dorpjes mogen daar vaak geen zonnepanelen worden geplaatst. Het straatbeeld is beschermd en de gemeente geeft een verordening af waarin staat dat zonnepanelen een no go zijn. In dat geval zit er niets anders op dan dat je net als in het vorige voorbeeld een stukje zonnepanelen inkoopt op een gemeenschappelijke voorziening.

Gemeentes die hun eigen eisen stellen

Zojuist noemden we een paar voorbeelden van woningen die niet mogen worden voorzien van zonnepanelen. Er zijn ook gemeentes die hun geheel eigen eisen stellen wanneer het aankomt op zonnepanelen. We hebben hier ook enkele voorbeelden aan.

  • Een algemeen verbod op zonnepanelen. Er zijn voorbeelden bekend van gemeentes waarin gewoon geen toestemming wordt gegeven om zonnepanelen te plaatsen. Deze gemeentes vinden dat het straatbeeld teveel wordt aangetast. Ze zijn bang dat de daken van de huizen in een soort lappendeken verandert wanneer iedereen er maar te hooi en te gras zonnepanelen op gaat plaatsen. Een voorbeeld van een gemeente waar je niet zomaar zonnepanelen mag plaatsen is de gemeente Wijdemeren. Doordat er een aantal toeristische trekpleisters staan wil men niet dat het aangezicht wordt ‘vervuild’ door zonnepanelen.
  • Een verbod op afwijkend aangezicht. Naast een algeheel verbod is er ook een aantal gemeentes wat eist dat de zonnepanelen in één bepaalde kleur worden aangebracht. Er zijn gemeentes waarbij alle huizen rode pannendaken hebben. Wanneer je daar een veelvoud aan kleuren zonnepanelen op gaat plaatsen verandert het mooie plaatje van de gemeente in een verschrikking in de ogen van de inwoners. Het is dan ook in die gemeentes dat de inwoners zonnepanelen alleen mogen aanschaffen in de kleur van hun dak. Heeft het huis een rood dak, dan mogen daar dus alleen rode zonnepanelen op worden geplaatst. Wanneer een huis een zwart dak heeft mag er alleen maar een set zwarte zonnepanelen op worden geplaatst. Men kan dan eisen dat er monokristallijne zonnepanelen worden geplaatst.
  • Geen zonnepanelen aan de straatkant. Er zijn gemeentes die eisen dat de zonnepanelen niet aan de straatkant worden geplaatst. De inwoners moeten ze dan achter het huis plaatsen. Dat is uiteraard niet in alle gevallen mogelijk. Wanneer de inwoners op problemen stuiten door deze verordening kunnen ze een aantal zonnepanelen inkopen in een collectieve voorziening zoals we die al eerder noemden.

Zekerheid over zonnepanelen

Wil jij zonnepanelen gaan aanschaffen en wil je zekerheid over de plicht om een vergunning aan te vragen dan koop je de panelen het beste via een lokale leverancier. Deze kent de plaatselijke regelementen en daarnaast is deze op de hoogte van de landelijke wetgeving op het gebied van vergunningen voor zonnepanelen. Je schaft deze panelen aan door eerst offertes op te vragen. Dat doe je met onderstaande button. Vervolgens vergelijk je ze op de volgende punten:

  • Vergelijk alleen gespecificeerde offertes. Op de offertes die je ontvangt moeten de kosten voor het materiaal, het materieel wat is gebruikt en het arbeidsloon uitgesplitst staan.
  • Vergelijk alleen offertes inclusief de BTW. Dit heeft betrekking op de transparantie van de prijzen op de offerte.
  • Vergelijk offertes van lokale leveranciers. Naast de wetgeving die bij hun bekend is, zal ook het aantal te verrijden kilometers een stuk lager zijn. Dat heeft zijn voordelen voor jou als klant.
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering