Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen uitschakelenZonnepanelen uitschakelen? Zonnepanelen op je dak zijn een zeer waardevolle investering. Er zijn echter momenten waarop je de zonnepanelen liever even zou uitschakelen. We keken voor jou naar de kosten van zonnepanelen maar ook naar de manier om de zonnepanelen uit te schakelen. Ook keken we naar de redenen waarom mensen hun zonnepanelen uitschakelen. We keken of dit terecht is.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Wat is de prijs van zonnepanelen

We informeerden voor je naar de prijs van zonnepanelen. We kregen de volgende offertes toegestuurd.

Wat voor zonnepanelen schaf je aan Wat zit er in het pakket Wat is de prijs van het pakket
275 Wp zonnepanelen 10 zonnepanelen met een omvormer Tussen 4000 en 4500 euro
300 Wp zonnepanelen 10 zonnepanelen met een omvormer Tussen 4500 en 5000 euro
330 Wp zonnepanelen 10 zonnepanelen met een omvormer Tussen 5000 en 7000 euro

Is de zonnepanelen uitschakelen nodig

In principe hoeft een set met zonnepanelen niet te worden uitgeschakeld. De set zal de gewonnen energie doorsturen naar de omvormer die vervolgens de stroom doorstuurt naar de meterkast . Toch zijn er een aantal situaties waarin mensen hun zonnepanelen liever uitzetten. We keken naar die situaties en de reden waarom jij al dan niet je zonnepanelen moet uitschakelen.

De zonnepanelen uitzetten bij onweer

Onweer is een weersomstandigheid waarbij veel bezitters vrezen dat hun kostbare installatie schade zal oplopen. Deze angst lijkt gegrond maar is het niet. Tenminste, wanneer je bij de installatie van de zonnepanelen de volgende veiligheidsvoorschriften in acht hebt genomen:

  • De installateur moet de zonnepanelen aansluiten op de aardelektrode in je huis. Dat zorgt ervoor dat bij een blikseminslag er geen schade aan je apparatuur kan ontstaan. Wanneer dit goed is gedaan, zijn jouw zonnepanelen beveiligd wanneer er een blikseminslag is. Je hebt dan geen inslag in je meterkast waardoor je panelen en je elektrische installatie intact blijven. Dit is een klus die je door een gespecialiseerde installateur moet laten uitvoeren. Het installeren van je zonnepanelen kan je zelf doen aan de hand van een handleiding maar de kans dat je dan een dergelijke zaak over het hoofd ziet is groot aanwezig. Om ervoor te zorgen dat je geen brandgevaarlijke situaties krijgt is het dus noodzakelijk dat je niet zelf gaat sleutelen.
  • Geen al te grote strings. Ga je zonnepanelen aanleggen dan kan je altijd meerdere sets aan elkaar koppelen om zodoende een groot vermogen aan energie te krijgen. Het advies is echter om dit niet te doen. Mocht er door het onweer een inslag komen in je zonnepanelen waardoor deze defect gaan dan is in dat geval gelijk je hele set kapot. Door meerdere strings aan te leggen voorkom je dit probleem.

De zonnepanelen uitzetten als je op vakantie gaat

Het is een gedachtefout die veel mensen maken. Je gaat op vakantie en je verbruikt dus thuis geen energie. Waarom zou je de zonnepanelen aan laten staan? Het antwoord op deze vraag is heel simpel. Wanneer jij geen energie verbruikt in je huis levert jouw installatie met zonnepanelen energie terug aan het stroomnet. De energieleverancier krijgt dan de stroom aangeleverd die jouw zonnepanelen aanmaken. Deze stroom wordt vervolgens gesaldeerd. Dat wil zeggen dat jij per kWh die je aanlevert een bepaald bedrag terug krijgt van je energieleverancier. Dit bedrag wordt aan het eind van het jaar verrekend met de prijs van je energie op de jaarafrekening. Je hoeft dus absoluut niet jouw zonnepanelen uit te zetten wanneer je er niet bent.

Bij een stroomstoring

Veel mensen denken ten onrechte dat er een gevaarlijke situatie kan ontstaan bij een stroomstoring. Doordat de stroom wegvalt van het energienet kan de energie van jouw zonnepanelen terugstromen naar de meterkast waardoor de monteur onder stroom komt te staan bij het resetten van het systeem. Denk je. De werkelijkheid is anders. Bij een stroomstoring wordt jouw omvormer automatisch uitgeschakeld. De noodschakelaar van je zonnepanelen gaat automatisch om waardoor er geen stroom vanuit je zonnepanelen meer op het stroomnet kan komen. Er ontstaat dus geen levensgevaarlijke situatie wanneer je jouw zonnepanelen aan had staan tijdens een stroomstoring. Ook zal er geen storing optreden wanneer de stroomstoring verholpen is. Jouw zonnepanelen zullen het gewoon weer gaan doen na de storing.

Wanneer zet jij je zonnepanelen wel uit

We hadden het nu over een aantal situaties waarin jij je zonnepanelen niet hoeft uit te zetten. Er zijn een paar situaties waarin het wel nodig is.

  • Onderhoud van je zonnepanelen. De bedrading van je systeem loopt voor een deel buitenlangs jouw dak. Deze bedrading zal door de loop der jaren wat aangetast raken door het weer. Er zit een beschermlaag omheen maar dan nog kan het bij oudere zonnepanelen gebeuren dat er onderhoud aan de bedrading nodig is. In dat geval is het nodig dat je de stroom tijdelijk van je zonnepanelen afhaalt. Voor je eigen veiligheid want je wil niet dat je per ongeluk onder stroom komt te staan.
  • Een reset van je systeem. Sommige zonnepanelen en omvormers hebben een app waarmee je het werken van de zonnepanelen kan uitlezen. Wanneer er om wat voor reden dan ook een storing is geweest op de app zal je deze opnieuw moeten verbinden met je zonnepanelen. In de praktijk zal je dan jouw systeem tijdelijk moeten uitzetten waarna je de zonnepanelen en de omvormer weer in de juiste volgorde aanzet. Een harde reset dus.

Zonnepanelen die het gelijk goed doen

Wil jij zonnepanelen die het gelijk goed doen, dan is het verstandig om ze te kopen bij een leverancier uit jouw omgeving. Je vraagt offertes op met de onderstaande button. Vervolgens vergelijk je ze op de volgende punten:

  • Vergelijk de offertes op aparte posten. Dat houdt in dat je kijkt naar de kosten van het arbeidsloon. Het gaat dan om de installatie van de zonnepanelen op jouw dak. Verder kijk je naar het gebruikte materiaal. Het gaat dan om de zonnepanelen maar ook om alle materialen die nodig zijn om de panelen te installeren. Als laatste kijk je naar het gebruik van materieel. Dat houdt in dat je kijkt naar het gereedschap wat nodig was om de panelen te installeren en het gebruik van bijvoorbeeld een bouwsteiger.
  • Vergelijk alleen offertes die inclusief de BTW zijn.
  • Vergelijk de offertes op de kilometerkosten. Dat houdt in dat je kijkt naar de verreden kilometers om bij jouw huis te komen. Een lokale leverancier inschakelen loont.
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering