Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen subsidie 2023Zonnepanelen subsidie 2023? De Nederlandse overheid is druk bezig met het stimuleren van zonnepanelen. De maatregelen die men tot nu toe hanteerde bleken echter niet zo effectief als men graag had gewild. De salderingsregeling zoals we die kennen is interessant maar stimuleert niet echt tot het aanschaffen van meer zonnepanelen. De markt in Nederland blijft achter, ondanks alle moeite die er tot nu toe in wordt gestoken. Dat is dan ook gelijk de reden waarom de overheid komt met een nieuwe subsidie maatregel die het aanschaffen van zonnepanelen moet stimuleren. We vroegen prijzen op en keken naar deze nieuwe maatregel.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Wat zijn de prijzen van zonnepanelen

We deden navraag bij de leveranciers van zonnepanelen naar de prijzen. Ook vroegen we naar de periode waarin je deze zonnepanelen terugverdient. We kregen de volgende informatie toegestuurd.

Wat voor type zonnepanelen schaf je aan Wat is het piekvermogen in Wp Wat is de tijd waarin je ze terugverdient Wat is de prijs per paneel, exclusief omvormer en exclusief plaatsen
Het oude type; glas Tot 250 Wp 7 jaar Tot 375 euro gemiddeld
Het recentere type: polykristallijn Tot 300 Wp 8 tot 9 jaar Tot 475 euro gemiddeld
Het nieuwste type: monokristallijn Tot 400 Wp 10 a 11 jaar Tot 575 euro gemiddeld

 

Een investering op hoog niveau

Zonnepanelen zijn een kostbare aanschaf. Zeker wanneer je bedenkt dat je voor een winstgevend dak 10 zonnepanelen nodig hebt met een omvormer en een professionele plaatsing kom je voor behoorlijke kosten te staan. Wanneer jij kiest voor de zonnepanelen met het hoogste rendement en piekvermogen zie je gelijk dat de kosten van de investering flink zullen oplopen. Het is dan ook om deze reden dat de overheid maatregelen treft om het investeren in zonnepanelen te stimuleren.

7 jaar als terugverdientijd

De overheid wil ernaar gaan streven dat de zonnepanelen zoals ze nu worden verkocht zich in 7 jaar gaan terugverdienen. Daartoe moet jij uiteraard een vorm van subsidie krijgen want in andere gevallen is dit niet mogelijk. De 7 jaar staat voor de termijn waarin je met de nieuwe subsidiemaatregel jouw panelen terugverdient. De 7 jaar terugverdientijd kan alleen worden behaald wanneer meerdere consumenten zonnepanelen gaan aanschaffen waardoor deze in grotere getalen kunnen worden geproduceerd. De prijs per zonnepaneel zal dan automatisch gaan dalen waardoor de consument voor een lagere investering komt te staan. De overheid zal op deze manier de klimaatdoelstellingen gemakkelijker bereiken.

De oude maatregel uitgelegd

De oude salderingsmaatregel bestond eruit dat jij voor iedere kWh elektriciteit die je opwekt maar niet gebruikt een bedrag van je energiebedrijf kreeg overgemaakt. Immers: deze stroom werd terug geleverd naar je energiebedrijf. Jij gaf dus terug aan het energienet. Het energiebedrijf houdt bij hoeveel jij verbruikt en hoeveel je terug levert. Dat aantal terug geleverde kWh wordt verrekend op jouw jaarafrekening. Je krijgt dus uiteindelijk een lager bedrag te betalen op je jaarafrekening waarbij je zelf je eigen voordeel bepaalt. Echter; het bedrag per kWh wat je terugkrijgt is niet gelijk aan de echte kosten van de kWh energie. Je krijgt per kWh een tarief tussen 20 en 22 eurocent. Dat bedrag bestaat slechts voor 6 eurocent uit de daadwerkelijke stroomkosten. De verdere prijs, 14 tot 16 eurocent per kWh is belasting en BTW. De overheid wil aan deze maatregel een einde maken: men komt met een nieuwe maatregel.

De nieuwe maatregel uitgelegd

De nieuwe maatregel die de overheid gaat instellen is de teruglever subsidie. In dit geval gaat er wat veranderen aan het uitbetalen per kWh geleverde energie. Het energiebedrijf betaalt namelijk nog slechts 6 eurocent aan jou uit per kWh. Het verdere bedrag wordt in de vorm van een subsidie aan jou verrekend. Dat bedrag mag de overheid zelf bepalen. Het is dus niet meer zo dat je standaard een bedrag ter hoogte van de belasting terug krijgt in deze subsidiemaatregel. De overheid kan het bedrag gedurende deze periode zelf bepalen. Dit doet men om het aantrekkelijker te maken om te investeren. Het kan dus zijn dat dit bedrag per kWh hoger zal liggen om jou te stimuleren een installatie aan te schaffen die meer oplevert dan je verbruikt.

Weten hoeveel jij terug levert

Wanneer jij een installatie met zonnepanelen hebt wil je uiteraard graag weten hoeveel je hebt terug geleverd aan het energienet. De nieuwste energiemeters, zogeheten slimme meters, houden voor jou bij hoeveel je hebt verbruikt maar ook hoeveel je hebt terug geleverd aan het energienet. Je kan dus gelijk ook zelf zien wat de stand van zaken is na de aanschaf van jouw zonnepanelen. De energieleverancier krijgt dezelfde gegevens door dus die ziet gelijk hoeveel subsidie er voor jou moet worden aangevraagd. Je krijgt de subsidie voor een termijn van 7 jaar; dat is de termijn die de overheid stelt aan het terugverdienen van je installatie. Wanneer je al saldeerde wordt deze termijn daarmee verrekend. Schaf je nu een installatie aan dan gaan jouw 7 jaar vanaf dat moment in.

Betaal niet de hoofdprijs

Voor zonnepanelen betaalt niemand graag de hoofdprijs. Het is dan ook goed om eerst prijzen te vergelijken voor je tot aanschaf overgaat. Dat doe je door offertes op te vragen. Die vergelijk je op een aantal punten om tot een goede weloverwogen keuze te komen.

  • Vergelijk alleen offertes waarop een aantal zaken staan uitgesplitst. Het gaat daarbij om de volgende punten: arbeidsloon waarbij de uren moeten uitgesplitst staan en het uurloon apart vermeld moet zijn. Verder moet het gebruik van materieel vermeld staan. Denk dan bijvoorbeeld aan het gebruik van een bouwsteiger om de werkzaamheden uit te voeren. Als laatste moet het materiaal vermeld staan. Denk dan aan de zonnepanelen en de omvormer zelf maar ook aan het aansluitmateriaal.
  • Vergelijk alleen offertes die inclusief de BTW zijn. Alleen dan kan je tot een goede transparante vergelijking komen.
  • Vergelijk alleen offertes waarop de kilometerkosten al vermeld staan. Zodoende kies je de leverancier die het dichtste bij jou in de buurt gevestigd is.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering