Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen subsidie 2022Zonnepanelen subsidie 2022? Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen op hun dak. Dat is niet zo heel verwonderlijk als je bedenkt dat het een manier is om te voorzien in ‘gratis’ stroom. Het staat tussen aanhalingstekens, want je moet eerst een flinke investering doen. Zonnepanelen zijn niet goedkoop en als consument zal je dan ook eerst flink moeten betalen. Wanneer jij zonnepanelen hebt is het mogelijk om terug te leveren aan het stroomnet wanneer jouw panelen meer stroom opleveren dan dat jij zelf gebruikt. Deze regeling heet de salderingsregeling. In 2022 ligt dit anders; we gaan er nu op in. Ook vroegen we naar de prijzen van zonnepanelen.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

De prijzen van zonnepanelen op je dak

We deden navraag bij meerdere leveranciers naar de kosten van zonnepanelen. We kregen de onderstaande offertes toegestuurd.

Wat voor zonnepanelen schaf je aan Wat is het vermogen uitgedrukt in Wp Wat is de terugverdientijd bij benadering Wat is de prijs per paneel
Zonnepanelen oude generatie; glas. Tot 250 Wp 7 jaar Tussen 325 en 375 euro
Zonnepanelen recentere generatie; polykristallijn Tot 330 Wp 9 jaar Tussen 425 en 495 euro
Zonnepanelen nieuwste generatie: monokristallijn Tot 400 Wp 10 a 11 jaar Tussen 515 en 645 euro

 

Een kostbare investering

Wie op dit moment zonnepanelen gaat aanschaffen doet een kostbare investering. Je moet denken aan minimaal 10 zonnepanelen op je dak om de juiste hoeveelheid energie op te wekken voor jouw huishouden. Wil je deze investering doen en er zeker van zijn dat jouw zonnepanelen ook de gewenste hoeveelheid stroom opwekken, dan zit je aan een kostbare investering. De zonnepanelen kosten tussen de 515 en 645 euro per stuk. Doe je een goedkopere aankoop, dan weet je niet zeker of de zonnepanelen wel in staat zijn om gefilterd licht om te zetten in stroom. Met andere woorden; wanneer er een wolk voor de zon hangt zullen jouw panelen flink minder opleveren. Zonnepanelen voor ons Hollandse klimaat zijn dan ook een kostbare aanschaf.

Een stimulans voor de consument

De overheid wil de consument stimuleren om over te gaan tot de aanschaf van zonnepanelen maar men erkent het probleem van de hoge investering. Het is dan ook om die reden dat men het terug leveren van stroom aan het energienet beloont. Dat gebeurt nu nog met de salderingsregeling. Aangezien dit echter niet leidt tot een verhoogd aantal aanschaffen van zonnepanelen wil men met een nieuwe regeling komen. We hebben het over de teruglever subsidie. Dit is een subsidie maatregel waarbij men wil dat zonnepanelen zich sneller gaan terugverdienen. Een termijn van 7 jaar is hetgeen waarnaar de overheid streeft. Daartoe zullen meer mensen zonnepanelen moeten gaan kopen. Immers, wanneer deze in grotere getalen worden geproduceerd zal de prijs per paneel afnemen.

 

Van salderen naar teruglever subsidie

Deze overgang van salderen naar de terugleversubsidie gaat al in 2020 in. Tot 2030 zal deze maatregel gelden. Vanaf 2030 neemt de overheid aan dat het merendeel van de bevolking is overgestapt op zonne-energie. Salderen houdt in dat je een bedrag per kWh terugkrijgt van je energieleverancier. Dit bedrag ligt tussen de 20 en 22 eurocent per kWh. Dat bedrag bestaat echter maar voor 6 cent uit de prijs van de stroom. Het resterende bedrag is belasting. Je krijgt dus uiteindelijk een belastingvoordeel via de salderingsregeling. De overheid wil dit belastingvoordeel kunnen reguleren. Daarom gaat men over op de teruglever subsidie. Daarbij wil men het bedrag van 14 tot 16 eurocent in een subsidie aan de consument gaan terugbetalen. De energiebedrijven blijven de prijs per kWh energie terugbetalen aan de consument. Dat  heeft als groot voordeel dat de energiebedrijven een lager tarief hoeven te betalen. Verder houdt het in  dat de overheid de vrijheid heeft om het belastingvoordeel door de terugleversubsidie aan te passen. Deze subsidie maatregel is bruikbaar voor de consument voor een bepaalde tijd.

7 jaar profijt en subsidie

De 7 jaar die voor het terugverdienen van de investering staat is ook gelijk de termijn waarbinnen de consument deze subsidie kan ontvangen. Maakte je op dit moment al gebruik van de salderingsregeling dan kan je dat in totaal 7 jaar lang doen. Vanaf 2020 wordt de manier van uitbetalen anders maar het bedrag zal vooralsnog gelijk blijven. De overheid wil immers dat de consument meer gaat investeren in zonnepanelen; men wil niet afschrikken door deze nieuwe maatregel. Op het moment dat jij zonnepanelen aanschaft gaat je subsidie termijn in. Veel consumenten wachten de tijd af dat deze een stuk goedkoper gaan worden, vandaar dat de subsidie tot 2030 wordt gehanteerd.

De standen bijhouden

Om te weten hoeveel je mag verrekenen met je energiebedrijf en de overheid heb je een meter nodig die de standen bijhoudt. Was het tot voorheen zo dat je vrijwillig kon kiezen voor een zogeheten ‘slimme meter’; wanneer je zonnepanelen krijgt is deze verplicht. Je kan dan gelijk zien wat het aantal kWh is wat is terug geleverd aan het energienet.  Jij kan dan ook gelijk zien hoeveel je dus mag verrekenen. Dat verrekenen hoef je overigens niet zelf te doen. Vooralsnog zal het energiebedrijf hiervoor zorg dragen.

Ga niet teveel betalen

Zonnepanelen zijn een kostbare investering en het is dan ook zonde van het geld om er teveel voor te betalen. Om die reden is het aan te raden om eerst offertes op te vragen. Dat doe je met onderstaande button. Je ontvangt gelijk meerdere offertes om te vergelijken. Dat doe je op de volgende punten:

  • Vergelijk offertes die aparte posten bevatten. Het gaat dan om het arbeidsloon voor het plaatsen van de zonnepanelen. Dit moet uitgesplitst zijn in aantal uren en uurtarief. Verder gaat het om het gebruik van het materieel voor het plaatsen van de zonnepanelen. Je mag dan denken aan de huur van een bouwsteiger. Ook het materiaal van de zonnepanelen zelf, inclusief het aansluitmateriaal, wordt in rekening gebracht.
  • Vergelijk alleen de prijzen wanneer deze inclusief de BTW zijn. Prijzen exclusief BTW maken het vergelijken minder transparant.
  • Vergelijk de kilometerkosten van de leverancier. Dit zijn de kosten voor de verreden kilometers naar jouw huis.
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering