Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen subsidie 2021Zonnepanelen subsidie 2021? Heb jij zonnepanelen op je dak , dan herken je de situatie dat deze meer opleveren dan dat jij verbruikt. In dat geval saldeer je. Dat houdt in dat jij de stroom die je niet zelf verbruikt terug levert aan het energiebedrijf. Dat salderen is een maatregel die niet zo transparant is als jij zelf denkt. Het is dan ook om die reden dat de overheid stopt met het salderen vanaf 2021. Dit is het moment waarop bij veel mensen de stress toeslaat maar dat is niet nodig. De overheid komt namelijk met een andere subsidiemaatregel.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

De kosten van zonnepanelen op dit moment

Ga jij op dit moment zonnepanelen kopen dan kom je voor flink wat kosten te staan. We hebben de prijzen voor je op een rij gezet.

Wat voor generatie zonnepanelen koop je Wat is het vermogen in  Wp Wat is de terugverdientijd Wat is de prijs per stuk
Een van de oudere generaties zonnepanelen Tussen 200 en 275 Wp Gemiddeld 7 a 8 jaar Tussen 350 en 450 euro
Een van de recentere generaties zonnepanelen Tussen 275 en 330 Wp Gemiddeld 9 a 10 jaar Tussen 500 en 650 euro
Een van de nieuwste generaties zonnepanelen Tussen 330 en 400 Wp Gemiddeld 11 jaar Tussen 600 en 700 euro

 

De huidige salderingsmaatregel gaat op de schop

De huidige salderingsmaatregel zoals jij en ik die kennen is een stuk minder praktisch dan je zo zou denken. Het energiebedrijf maakt per kWh die jij saldeert een tarief over wat ze zelf ook berekenen voor een kWh stroom. Doorgaans ligt dit rond de 20 eurocent. Dit is echter een bedrag wat is samengesteld. Van dit bedrag is het tarief van de daadwerkelijke energie namelijk maar 6 eurocent. Een ander deel daarvan, 10 eurocent, is de energiebelasting. Dan komt er nog een bedrag van 4 eurocent bovenop. Dat is de BTW. Wanneer je saldeert vorder je dus eigenlijk de belasting ook terug bij het energiebedrijf. Dit is een maatregel waardoor de overheid weinig grip heeft op het salderen door consumenten. Men wil het wel bevorderen maar tegelijkertijd wil men het in de hand kunnen houden. Het is dan ook om die reden dat de salderingsmaatregel zoals die er nu ligt op de schop gaat.

De nieuwe subsidie vanaf 2021

Vanaf 2021 stopt dus het salderingssysteem wat we zojuist beschreven. De overheid komt met een nieuwe maatregel die het voor de energiebedrijven aantrekkelijker moet maken om te salderen. We hebben het over de maatregel die terugleversubsidie heet. Dit is een maatregel waarbij het energiebedrijf nog maar een deel van de saldering zelf moet betalen. We hebben het over de kale stroomprijs van 6 eurocent wanneer je naar het voorbeeld kijkt. De rest van het bedrag, de belasting die je anders teruggestort kreeg, wordt door de overheid terugbetaald via de stroomrekening. Je krijgt dus nog gewoon je voordeel voor het salderen, maar dit komt vanuit een andere regeling jouw kant op. Voor deze subsidie geldt dat de overheid zelf kan gaan bepalen hoe hoog deze per kWh zal gaan worden. Op die manier houdt men zelf het bedrag aan subsidie wat wordt uitgekeerd in de hand maar word jij nog steeds aangemoedigd om te blijven terug leveren en om een installatie met zonnepanelen aan te schaffen.

Weten hoeveel je hebt terug geleverd

Jij zal deze subsidie moeten gaan aanvragen bij de overheid en daarvoor is het noodzakelijk dat men kan zien hoeveel je hebt terug geleverd. Wanneer je kijkt naar het ouderwetse meterkast systeem waarbij er gebruik werd gemaakt van een tandwiel wat terugdraaide mag het duidelijk zijn dat hier geen meterstanden van vallen af te lezen voor een goede berekening van het terug geleverde bedrag. Het mag dan ook duidelijk zijn. Een slimme meter, het systeem wat de overheid tegenwoordig in alle huishoudens aan het plaatsen is, is straks geen luxe optie meer maar een verplichting. Momenteel is het nog zo dat je niet verplicht bent een dergelijke slimme meter te nemen in verband met privacy voorkeuren maar binnenkort zal je er toch echt aan moeten geloven. De slimme meter vermeldt namelijk niet alleen de aan jou geleverde energie maar ook de door jou geleverde energie. Aan de hand van deze kWh wordt berekend wat jouw teruglever subsidie zal gaan worden.

Het doel van deze maatregel

Door jou te blijven belonen voor het terug leveren van energie aan het stroomnet hoopt de overheid de aanschaf van zonnepanelen te bevorderen. Wanneer de panelen in grotere getalen worden aangeschaft zal de prijs per zonnepaneel dalen omdat ze in een ruimere productie worden genomen. De overheid wil dat jij je installatie met zonnepanelen binnen 7 jaar zal terugverdienen. Dat is de termijn die ervoor staat om deze eerder genoemde subsidie te ontvangen van de overheid. Dat geldt niet alleen voor de consumenten die een installatie kopen vanaf 2021. Wanneer jij voor die tijd al gebruik maakte van de salderingsmaatregel geldt deze nieuwe subsidie maatregel voor jou tot je aan de 7 jaar bent. Schaf jij in een later stadium – tegen een lagere prijs – de zonnepanelen aan dan krijg je deze subsidie ook voor 7 jaar.

Koop zonnepanelen maar betaal niet teveel

Ga je zonnepanelen kopen dan mag je daar een flink bedrag voor neertellen. Het is dan ook goed om niet teveel te betalen. Dat doe je door eerst offertes op te vragen. Dat opvragen doe je met onderstaande button. Het vergelijken van de offertes doe je aan de hand van onderstaande punten:

  • Vergelijk alleen de offertes die compleet zijn. Dat wil zeggen dat de offertes moeten worden gemaakt met een aparte vermelding voor de arbeidsloonkosten. Daarnaast moeten het gebruik van het materieel voor de montage van de zonnepanelen en het materiaal van de zonnepanelen en het bevestigingsmateriaal apart op de offertes staan.
  • Vergelijk alleen offertes als ze inclusief de BTW zijn. Offertes waarin prijzen exclusief de BTW worden vermeld geven een vertekend beeld. Je mag vragen om deze prijzen opnieuw te laten berekenen.
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering