Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen subsidie 2020Zonnepanelen subsidie 2020? De Nederlandse overheid doet er momenteel alles aan om het aanschaffen van zonnepanelen aantrekkelijker te maken voor de consumenten. Om dat te bewerkstelligen waren er in het verleden een aantal subsidie maatregels maar toen die subsidiepotjes leeg waren werd de maatregel weer gestopt. Inmiddels zitten we in 2019 en kopen steeds meer mensen zonnepanelen. We keken dan ook naar de subsidiemaatregelen die de overheid voor 2020 heeft klaarstaan.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

De kosten van zonnepanelen

We informeerden bij leveranciers van zonnepanelen naar de kosten ervan. We kregen de volgende offertes toegestuurd:

Wat voor generatie zonnepanelen schaf je aan Wat is het wattage in Wp van het paneel Wat is de prijs per paneel
Een van de eerste generaties zonnepanelen Tot 275 Wp Tussen 350 en 400 euro
Een van de latere generaties zonnepanelen Tot 330 Wp Tussen 450 en 600 euro
Een van de nieuwste generaties zonnepalen Tot 400 Wp Tussen 650 en 800 euro

 

Zonnepanelen terugverdienen in 7 jaar

De Nederlandse overheid heeft zich als streefdoel gesteld dat alle huishoudens binnen nu een aantal jaar gaan voorzien in een andere vorm van energie. De reden waardoor veel mensen het nu nog niet doen is dat de zonnepanelen zich maar langzaam laten terugverdienen. Daar waar je de goedkoopste zonnepanelen met een jaar of 9 hebt terugverdiend zal dit bij de nieuwere generaties zonnepanelen wat langer duren doordat de prijs per stuk gewoon een heel stuk hoger ligt. Het kan tot wel 12 jaar duren voordat jij je investering hebt terugverdiend. De Nederlandse overheid wil jou tegemoet komen door die terugverdientijd terug te dringen tot 7 jaar. Daarvoor heeft men een aantal maatregelen in het leven geroepen die je daarmee moeten gaan helpen. We hebben ze voor je op een rij gezet.

De huidige salderingsregeling

Op dit moment is het zo dat jouw zonnepanelen soms teveel stroom aanmaken. In dat geval, wanneer jij niet alle stroom opmaakt, zal je dus stroom terug leveren aan het energienet. De energieleverancier zal kijken naar de hoeveelheid stroom die jij hebt terug geleverd aan het energienet. Die stroom zal in mindering worden gebracht op jouw factuur. Het gevolg is dus dat je naast de besparing door je zonnepanelen ook nog eens minder voor de rest van je energierekening gaat betalen. Dat bedrag wat gesaldeerd wordt bedraagt momenteel 22 eurocent per kWh. Dit bedrag bestaat uit de waarden van een kWh energie en de belasting die je anders moet betalen over deze energie. Een heel royale vergoeding voor energie die je opwekt maar niet verbruikt. De overheid wil aan dit systeem een einde gaan maken en mensen stimuleren om zelf meer energie te gaan opwekken dan dat er nodig is voor hun huishouden. Hiertoe heeft men een nieuwe regel in het leven geroepen: de terugleversubsidie.

De terugleversubsidie voor consumenten

Op het moment dat jouw systeem met zonnepanelen energie teruglevert aan het energienet blijf je geld terug ontvangen voor deze niet verbruikte energie. Het is echter niet meer zo dat het energiebedrijf nu het volledige bedrag moet gaan betalen aan jou. Het energiebedrijf betaalt jou nog enkel een bedrag van 7 eurocent per kWh wanneer er mag worden uitgegaan van een salderingstarief van 22 eurocent per kWh. De resterende 15 eurocent wordt niet meer uitbetaald door het energiebedrijf maar door de overheid. Je moet dus voor het aantal kWh wat jouw installatie heeft gesaldeerd een subsidie aanvraag doen bij de overheid. Deze subsidie wordt op jouw rekening bijgestort. Je ontvangt dus minder terug van het energiebedrijf maar de overheid legt de rest bij. Je krijgt overigens wel de terugleversubsidie indirect terug want dit geschiedt via de energienota van het energiebedrijf.

Mogelijk een verandering bij een afname van de prijzen

Wanneer zonnepanelen in groter getalen worden geproduceerd zal de kostprijs per zonnepaneel behoorlijk afnemen. Op die manier wordt het gemakkelijker om de zonnepanelen terug te verdienen. En dat is nu net waar de overheid op aanstuurt. Door de aanschafprijs van zonnepanelen een stuk aantrekkelijker te maken verdien je de panelen sneller terug en wordt de investering voor veel mensen de moeite waard. Men bepaalt dus zelf eigenlijk via deze nieuwe terugleversubsidie dat mensen zonnepanelen gaan aanschaffen. De overheid komt met deze maatregel van staatssecretaris Wiebes de markt tegemoet. Daarbij zal men zeker de klimaatdoelstellingen behalen.

Voor wie geldt deze maatregel

Deze nieuwe maatregel gaat in per 2020. Het is dan ook zo dat hij in eerste instantie is bedoeld voor de consument die vanaf die datum een zonnepanelen-installatie koopt. Consumenten die al een poos terug leverden aan het energiebedrijf krijgen deze subsidie ook. De overheid houdt voor de consumenten die hun installatie nieuw aanschaffen deze termijn van 7 jaar aan. Consumenten die al eerder saldeerden ontvangen deze subsidie ook, maar er wordt gekeken naar het aantal jaren dat men de installatie al heeft en dat de saldering al plaatsvindt. Ook voor deze gebruikers zal gelden dat ze in totaal 7 jaar van de maatregel gebruik mogen maken. Aangezien deze gebruikers vaak een installatie hebben die sneller is terugverdiend door een lagere kostprijs klopt dit model van de overheid goed.

Koop nu zonnepanelen

Wil jij nu zonnepanelen gaan aanschaffen dan is het goed om eerst offertes op te vragen. Niemand betaalt immers graag teveel voor zijn zonnepanelen installatie. Je vraagt deze offertes op via onderstaande button. Je vergelijkt ze vervolgens op de volgende punten:

  • Een goede offerte is gespecificeerd. Dat houdt in dat je aparte posten op de offerte terug vindt. Die posten hebben betrekking op de volgende zaken: arbeidsloon, gebruikt materiaal en gebruik van materieel. Alleen een goed gespecificeerde offerte kan je immers vergelijken.
  • Een goede offerte is inclusief de BTW. Dit houdt in dat je een prijzen met een vermelding ‘exclusief BTW’ hoeft te accepteren. De prijzen moeten transparant zijn.
  • Een goede offerte vermeldt de kilometerkosten. Dat houdt in dat jij kan zien wat de afstand is die een leverancier moet afleggen om bij jouw huis te komen. Door te kiezen voor een leverancier uit je eigen omgeving bespaar je hierop.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering