Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen slimme meterZonnepanelen slimme meter kopen? De energie die je verbruikt in je huishouden wordt je huis ingevoerd langs een telmechanisme Deze meter is er in meerdere vormen. De oudste vorm is de meter met het zwaaiwiel. Deze meter zorgt ervoor dat de kWh die jouw huis binnenkomen worden geregistreerd. De elektriciteitsmeter zoals we deze jarenlang kenden is nu vervangen door een ander systeem. We hebben het over de slimme meter. Deze slimme meter is een elektriciteitsmeter die jouw meterstanden bijhoudt voor jou, maar ze ook doorgeeft aan het energiebedrijf.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

De kosten van een slimme meter

Wie nog geen slimme meter heeft zal er hoogstwaarschijnlijk binnenkort één krijgen. Het is namelijk een vereiste wanneer er zonnepanelen bij jou thuis worden geplaatst. Er zijn voor jou als ontvanger geen kosten aan verbonden. De reden is dat alles wat vanuit jouw huis komt tot en met de meter het eigendom van het energiebedrijf zijn. Zaken die vervolgens in jouw huis zijn geplaatst zijn jouw eigendom. Het netwerkbedrijf is bezig om alle plaatsen en woonwijken in ons land gefaseerd over te zetten naar de slimme meter. Het kan uiteraard zo zijn dat jij nog geen slimme meter hebt genomen toen je de keuze kreeg uit privacy overweging. In dat geval zit er wel een kostenplaatje  aan deze verplichte slimme meter. Je betaalt in dat geval de voorrijkosten van de monteur en het arbeidsloon voor de verrichte diensten. Dit kan oplopen tot 250 euro. Het is dus zaak dat je gelijk een slimme meter afneemt wanneer je de gelegenheid krijgt.

Waarom een slimme meter verplicht is bij zonnepanelen

Wanneer je zonnepanelen gaat plaatsen bij je huis is het groot belang dat er een slimme elektriciteitsmeter bij je huis is geplaatst. Dat komt doordat deze meerdere telwerken in één meter heeft. De slimme meter heeft een telwerk voor de eerste meter, maar ook een telwerk voor een tweede meter voor het geval dat je piek- en dalstroom had. Daarnaast heeft deze slimme meter een telwerk voor het salderen van stroom. Die derde functie is iets waar we verder op in zullen gaan. Feit is dat je met een standaard meter met een enkel of dubbel mechanisme geen saldering kan laten plaatsvinden.

Wat is het salderen van stroom

Stroom salderen is iets wat gebeurt wanneer jouw zonnepanelen meer stroom opwekken dan er in jouw huis nodig is. Op dat moment wordt de stroom terug geleverd aan het energiebedrijf. Dat terug leveren gebeurt via hetzelfde kanaal als waarmee de stroom wordt aangeleverd. Jouw omvormer levert de energie die wordt teruggegeven aan het energienet terug. Dat salderen is iets wat uiteraard voor jou niet zonder gevolgen is. Doordat jij eigenlijk stroom geeft aan het energiebedrijf krijg je een bedrag per kWh terug gestort. Dat bedrag ligt momenteel op 22 eurocent. Van die 22 eurocent is slechts een beperkt gedeelte de prijs van energie. 6 eurocent is de prijs van een kWh stroom. Verder is er een bedrag energiebelasting en een bedrag BTW bij de prijs inbegrepen. Dat houdt dus in dat je terugkrijgt wat je anders voor een kWh zou betalen. Dit saldo wordt jaarlijks verrekend met je energiefactuur. Er wordt een totaal genomen van het lage tarief, het hoge tarief en het gesaldeerde tarief wordt daar vanaf getrokken. Het restant betaal je.

 

Van salderen naar een andere vorm van subsidie

Het salderen van een bedrag inclusief de belasting is dus een vorm van overheidssubsidie. De overheid wil nu het aanschaffen van een installatie met zonnepanelen gaan aanmoedigen.  Daartoe heeft men besloten dat de saldering zoals die tot nu toe plaatsvond wordt afgeschaft. Men wil overstappen op een andere vorm van subsidie, de teruglever subsidie. Deze subsidie krijg je in een andere vorm dan de saldering. Je krijgt bij het terug leveren van energie naar je energiebedrijf alsnog het bedrag per kWh verrekend. Groot verschil is dat je nu alleen nog het echte bedrag voor een kWh stroom krijgt. Je krijgt dus nog 6 eurocent per kWh die je terug levert. Het aantal kWh wat je totaal hebt terug geleverd wordt doorgegeven naar het energiebedrijf waarna de overheid jouw subsidie met je verrekend. Er wordt niet met een vast bedrag gewerkt en dat heeft als groot voordeel dat de overheid zelf kan bepalen wat de hoogte van deze subsidie wordt. Daardoor hoopt men sneller aan de klimaateisen te kunnen voldoen.

Verdien je zonnepanelen terug in 7 jaar

De overheid heeft besloten dat jij als consument je zonnepanelen in 7 jaar moet kunnen terugverdienen. Daartoe is het de bedoeling dat de zonnepanelen in grotere getalen verkocht gaan worden waardoor de prijs zal gaan dalen. Verder krijg je de subsidie 7 jaar lang na het aanschaffen van je zonnepanelen. Maakte je al eerder gebruik van de salderingsregeling dan worden deze 7 jaar daarmee verrekend. Al met al is het dus een subsidie waar een grens aan zit.

Zonnepanelen of een slimme meter kopen

Ga je zonnepanelen of een slimme meter kopen dan is het aan te raden om eerst offertes op te vragen. Dat doe je met onderstaande button. Je ontvangt gelijk meerdere offertes in je mailbox om te vergelijken. Die offertes vergelijk je op de volgende punten:

  • Ga alleen volledige offertes vergelijken. Daartoe moet de offerte uit aparte posten zijn opgebouwd. Denk daarbij aan een post voor het arbeidsloon. Dit is het bedrag en het aantal uren werk wat er nodig is bij de plaatsing. Daarnaast mag je ook denken aan het materieel. Daaronder verstaan we het gebruik van het gerei wat nodig is om de zonnepanelen en/of de slimme meter te plaatsen. Als laatste is er de post voor het materiaal.
  • Vergelijk alleen offertes waar de BTW bij in zit. Offertes die je exclusief BTW krijgt toegestuurd maken het vergelijken minder transparant. De leverancier is verplicht om de prijs inclusief de BTW af te geven.
  • Vergelijk de kilometerkosten. De verreden kilometers komen op de offerte te staan. Door te kiezen voor een bedrijf uit je eigen omgeving kan je hierop besparen.
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering