Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen set kopenZonnepanelen set kopen? Zonnepanelen zie je op steeds meer daken. Dat is niet zo heel verwonderlijk wanneer je bedenkt dat het jou in staat stelt om vanuit de zon je eigen energie op te wekken. De zon is voor iedereen en gratis, dus het klinkt als een geweldige deal. Wanneer jij zonnepanelen gaat kopen is er een aantal zaken waar je goed op moet letten. We hebben ze voor je op een rij gezet. Ook keken we naar de prijzen van zonnepanelen.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Prijsopgaven van zonnepanelen

We vroegen bij een aantal leveranciers prijsopgaven op voor zonnepanelen. We kregen de volgende prijzen binnen:

Wat voor generatie koop je Wat is het maximale vermogen in Wp uitgedrukt Wat is de terug verdien tijd Wat is de prijs per paneel
Een oude generatie Tot 250 Wp 7 jaar Tussen 300 en 345 euro
Een recentere generatie Tot 300 Wp 8 tot 9 jaar Tussen 455 en 495 euro
De nieuwste generatie Tot 400 Wp 11 jaar Tussen 525 en 595 euro

 

Voor de aanschaf

Voor de aanschaf van zonnepanelen moet je een aantal stappen doorlopen om tot een weloverwogen keuze te komen. We hebben ze voor je vermeld.

  • Vraag eerst een advies op. De grootste fout die je kan maken bij een set zonnepanelen kopen is dat je ze gewoon zonder je te bedenken aanschaft. Dit gedrag leidt tot kostbare miskopen en daar willen we je graag voor behoeden. Het is dus zaak dat je eerst een advies opvraagt. De adviseur zal met jou naar een aantal zaken op je dak kijken voordat je tot een aanschaf overgaat. We hebben de punten voor je op een rij gezet, ze staan hieronder.
  • Kijk of jouw dak wel geschikt is. Jouw dak moet uiteraard wel geschikt zijn voor zonnepanelen. Het is dan ook goed om daar naar te (laten) kijken. Daarbij kijk je vooral naar de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen op je dak. Heb je een grote dakkapel op je dak, dan heb je meer leefruimte maar het beperkt de mogelijkheid tot het laten plaatsen van zonnepanelen behoorlijk. Zonnepanelen op een dakkapel is een optie die bijna nooit wordt gekozen. De reden is dat het dak hiervoor doorgaans niet geschikt is, en dat de dakkapel vaak een kortere levensduur heeft dan de zonnepanelen.
  • Kijk naar de ligging van jouw dak. Is jouw dak omringd door hoogbouw of staan er hoge bomen dan is er grote kans dat je niet zo heel veel zon vangt op jouw dak. In dat geval kan je wel zonnepanelen laten plaatsen maar je moet dan kiezen voor panelen die beter gefilterd licht kunnen omzetten. Dit zijn de recentste zonnepanelen, van een monokristallijn materiaal gemaakt. Groot voordeel van dit systeem is dat je er altijd een rendement mee hebt, niet alleen wanneer de zon erop schijnt.
  • Kijk naar het vermogen wat je nodig hebt. Voor jouw dak is het mogelijk om een bepaald aantal zonnepanelen te plaatsen. Voordat je een keuze maakt is het altijd belangrijk om te kijken naar het vermogen wat je nodig hebt om jouw huis van energie te voorzien. Daartoe kijk je naar je energiefactuur. Daarop staat het aantal kWh wat je in een jaar hebt verbruikt. Jouw opbrengst die je wil hebben moet je terugvinden in het aantal zonnepanelen wat je koopt en het rendement daarvan. Dat rendement is uitgedrukt in een aantal Wp. Dat staat voor Watt piek; het maximum wat één paneel kan opleveren. Het is goed om daarnaar te kijken. Je wil immers niet teveel hoeven bij te betalen aan het energiebedrijf. Is het vermogen van je zonnepanelen wat te hoog naar verhouding, dan komt er wat anders in werking: het salderen maar daar komen we later op terug.

Tijdens het plaatsen

Heb je de zonnepanelen aangeschaft dan komt daar het moment van het plaatsen. Ook hiervoor hebben we een aantal zaken op een rij gezet.

  • Laat de zonnepanelen goed richten. De zonnepanelen moeten goed worden gericht. Daar zal op een schuin dak weinig sprake van zijn omdat de hellingshoek daarbij vast staat. Gaat het echter om een plat dak of een nog andere toepassing zoals een luifel dan moet het richten met zorg gebeuren. Jij wil immers genoeg zon vangen en de panelen mogen niet in elkaars schaduw worden geplaatst. Dat zal er namelijk voor zorgen dat de zonnepanelen niet, of niet geheel goed, werken.
  • Laat de strings goed aanleggen. De zonnepanelen worden in strings aangelegd naar de omvormer. Er kan gebruik worden gemaakt van één lange strings of meerdere korte. Houd er rekening bij in geval van schaduwval dat er bij een te lange string een groot verlies aan sterkte zal optreden. Krijgt één paneel dan niet genoeg zon dan gaat de rest van de panelen ook in een soort ‘spaarstand’. Dit wil je voorkomen. Ga je de strings zelf aanleggen, let dan op de gebruiksaanwijzing.

Na het plaatsen

Na het plaatsen is het tijd om te gaan terugverdienen met je zonnepanelen. Er is nog één ding waar je op moet letten. Dat is het eerder genoemde salderen. Dit salderen houdt in dat de teveel opgewekte energie aan de energieleverancier wordt terug geleverd. Hoeveel dat is kan je zien op je energiemeter. Heb je zonnepanelen dan moet je namelijk een slimme meter in je huis hebben hangen. Hierop is te zien hoeveel energie je toch nog nodig had en hoeveel overbodige energie je aan het energiebedrijf hebt teruggegeven. De opbrengst van deze energie wordt in vermindering gebracht op je energierekening.

Vraag offertes op

Het is één van de eerste stappen die je neemt voordat je zonnepanelen aanschaft: offertes opvragen. Dat doe je met onderstaande button. Je ontvangt een aantal offertes van lokale leveranciers die je vergelijkt op de volgende punten:

  • Vergelijk gespecificeerde offertes. Dat houdt in dat de kosten voor het materiaal van de zonnepanelen, het aansluitmateriaal, het arbeidsloon en het gebruik van materieel apart staan vermeld.
  • Vergelijk offertes inclusief de BTW. Zijn de prijzen exclusief de BTW, dan moet deze post tenminste apart vermeld staan.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering