Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen salderenZonnepanelen salderen? Zonnepanelen zijn een aanschaf die je doorgaans weloverwogen doet. Je schaft immers een installatie aan die enkele duizenden euro’s kost. Uiteraard koop jij deze installatie om je eigen huis van energie te voorzien. Er is echter ook een mogelijkheid dat jouw installatie teveel energie produceert. Wat er dan mee gebeurt vertellen we je in het nu volgende stuk.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

De prijs van zonnepanelen

Zonnepanelen aanschaffen betekent een investering. We keken voor je naar de diverse soorten zonnepanelen en de prijs die er gemiddeld aan hangt.

Wat voor zonnepanelen schaf je aan Wat is het vermogen per paneel in Wp Wat is de terugverdienduur Wat is de prijs per paneel
Ouderwetse zonnepanelen van glas Tot 250 Wp 7 jaar Tussen 345 en 386 euro
Modernere zonnepanelen polykristallijn Tot 275 Wp 8 tot 9 jaar Tussen 445 en 495 euro
De nieuwste generatie zonnepanelen monokristallijn Tot 400 Wp 11 jaar Tussen 545 en 645 euro


De gewenste opbrengst berekenen

Voordat je zonnepanelen gaat aanschaffen is het goed om eerst te kijken hoeveel ze moeten opbrengen. Je kijkt daarvoor naar het vermogen per paneel en naar jouw energieverbruik in een jaar. Met een tool van de verkoper kan je kijken wat het maximum is wat een paneel oplevert en hoe zich dat verhoudt tot jouw verbruik. Wanneer je die berekening hebt gemaakt ga je over tot de aanschaf. Het is altijd beter om iets boven je eigen gebruik te gaan zitten. De stroom die je overhoudt wordt namelijk terug geleverd aan je energiebedrijf. Daar gaan we nu wat dieper op in.

Het terug leveren van energie

Energie die je teveel maakt wordt door jouw zonnepanelen en omvormer terug geleverd aan het stroomnetwerk. Heb je een thuisaccu staan dan gebeurt dit uiteraard niet. Aangezien een thuisaccu echter een behoorlijk kostbare investering is hebben de meeste mensen deze niet thuis staan. Maakt jouw installatie dus teveel stroom dan wordt dit terug gegeven aan het energienetwerk. Zou je op jaarbasis 3500 kWh elektriciteit verbruiken terwijl je installatie 4500 kWh opwekt dan houd je dus op jaarbasis 1000 kWh over. Die worden op je energierekening in mindering gebracht. Je krijgt per kWh het tarief terug wat er wordt berekend bij de levering van een normale kWh stroom. Dit zal tussen 20 en 22 eurocent liggen. Aangezien je al geen stroom verbruikte via je energie leverancier wordt dit gedeelte doorgaans verrekend met je gasrekening. Je betaalt hoe dan ook een flink stuk minder. Ook wanneer je piekmomenten nog wat meer energie verbruikt wordt dit met elkaar verrekend. Dit salderen lijkt het systeem van de toekomst maar niets is minder waar. De overheid is namelijk bezig met een systeem wat het salderen zal gaan vervangen.

 

De terugleversubsidie

De overheid wil de consument stimuleren om meer zonnepanelen te gaan aanschaffen. Het is dan ook om die reden dat men met een nieuwe subsidiemaatregel komt. Die maatregel moet in 2020 ingaan en daarmee moet deze het salderingssysteem gaan vervangen. Dit nieuwe systeem houdt in dat je een installatie met zonnepanelen in 7 jaar moet gaan terugverdienen. Dat doet men om de consument te stimuleren om meer zonnepanelen aan te gaan schaffen. Doordat dit product nu nog te weinig wordt verkocht is de productie laag wat de prijs behoorlijk opjaagt. De verwachting is dat deze prijs een stuk lager zal gaan worden wanneer de productie toeneemt. De nieuwe terugleversubsidie werkt ietwat anders dan de huidige salderingsregeling. Per kWh die de consument vanuit zijn installatie terug levert aan de energieleverancier krijgt hij op dat moment nog slechts de werkelijke waarde van de energie. Die is geen 20 tot 22 eurocent maar slechts 6 eurocent. De rest van het bedrag krijg je terug van de overheid in de vorm van een terugleversubsidie. Dit bedrag wordt doorgaans gewoon verrekend met je jaarafrekening van de energie. Deze vorm van subsidie heeft voor de overheid een aantal voordelen. Men kan de hoogte ervan zelf bepalen waardoor je een installatie zonnepanelen gemakkelijker terugverdient. Worden zonnepanelen goedkoper dan zal men de subsidie wat verlagen waardoor het prijsverschil wordt gecompenseerd. Hoe lang je gebruik mag maken van deze maatregel hangt af van het moment waarop je de installatie aanschafte. Had je de installatie al in gebruik dan worden die 7 jaar verrekend met het aantal jaren dat je al saldeerde. Koop je de installatie net met het ingaan van de nieuwe regeling dan gaan jouw 7 jaren subsidie dan in.

Een slimme meter is een must

Ga je salderen met je zonnepanelen dan is een slimme meter absoluut een must. Alleen op die manier is het voor een energieleverancier inzichtelijk of en hoeveel kWh je hebt terug geleverd. Ook in het geval van de nieuwe regeling is het noodzakelijk dat deze gegevens worden doorgegeven. Had je om privacy redenen nog een meter met een radertje erin dan zal je om deze reden alsnog een slimme meter moeten laten plaatsen.

Zonnepanelen niet zomaar kopen

Zonnepanelen moet je nooit zomaar aanschaffen. Het is zaak dat je eerst offertes opvraagt. Dat doe je om tot de beste prijs in jouw situatie te komen. Die offertes vraag je op met onderstaande button. Vervolgens vergelijk je ze op de volgende punten:

  • Vergelijk geen offertes waar maar één post op staat. De offerte moet altijd zijn uitgesplitst in arbeidsloon voor het advies en het plaatsen van de panelen, het materiaal van de panelen en het bevestigingsmateriaal en het materieel wat is gebruikt. In dat laatste geval mag je denken aan het gebruik van de bouwsteigers om de zonnepanelen mee te plaatsen.
  • Vergelijk alleen offertes die inclusief de BTW zijn. Prijzen die exclusief BTW zijn vermeld maken het moeilijk om tot een transparante vergelijking te komen.
  • Vergelijk ook de kilometerkosten. Dit zijn de kosten die de leverancier aan jou doorberekent voor de afgelegde afstand naar jouw huis. Door te kiezen voor een leverancier uit je eigen omgeving bespaar je hier direct op.
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering