Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen roerend of onroerendZonnepanelen roerend of onroerend? Zonnepanelen kunnen op meerdere manieren worden geplaatst. Wie naar de juridische uitdrukking kijkt komt daar de termen roerend en onroerend tegen. Of zonnepanelen nou onder de ene categorie of de andere vallen hangt af van een aantal zaken. We keken voor je naar een aantal feiten rondom zonnepanelen. Je zal jouw installatie van zonnepanelen goed moeten kunnen kwalificeren voor een aantal belangrijke doeleinden.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

De prijs van zonnepanelen

Voordat we gaan kijken naar de kwesties roerend of onroerend kijken we ook naar de prijs van zonnepanelen. Wanneer jij deze nog niet hebt aangeschaft is het namelijk goed om die eerst te vergelijken.

Wat voor zonnepanelen heb je Wat is de opbrengst van de panelen Wat is de prijs per paneel
Zonnepanelen van glas, een van de eerste generaties Tot 250 Wp Van 345 tot 365 euro
Zonnepanelen, een van de recentere generaties, polykristallijn Tot 275 Wp Van 425 tot 485 euro
Zonnepanelen, een van de nieuwste generaties, monokristallijn Tot 400 Wp Van 515 tot 650 euro

 

Meerdere manieren om zonnepanelen te plaatsen

Zonnepanelen kunnen op meerdere manieren worden geplaatst. We nemen de meest voorkomende manieren onder de loep. We kijken naar de volgende methodes:

  • De installatie op een plat dak. Deze installatie wordt geplaatst op een frame wat met een betonnen element op het dak wordt geplaatst. Je treft deze installatie bij meerdere soorten installaties en in meerdere situaties.
  • De installatie op een hellend dak. Deze installatie wordt geplaatst op een schuin dak. De zonnepanelen worden met een vaste bevestiging aan het dak bevestigd. Dat zorgt ervoor dat de panelen minder gemakkelijk kunnen worden verwijderd.

De installatie op een plat dak onder de loep genomen

Ga je op een plat dak zonnepanelen plaatsen dan kom je er al snel achter dat dit nog niet zo heel gemakkelijk zal gaan. Een plat dak is namelijk een stuk gevoeliger voor installaties die erop worden vast verankerd dan een hellend dak. Er wordt dan ook bij dit soort daken vooral gebruik gemaakt van stellingen. Die stellingen worden geplaatst op het dak waarbij er met betonnen elementen wordt verstevigd. Dit heeft als voordeel dat de zonnepanelen gemakkelijk te verwijderen zijn op het moment dat er onderhoud aan het dak moet plaatsvinden. Een plat dak moet gemiddeld vaker dan een hellend dak worden onderhouden. Het is dan ook om die reden dat een montage die semi-permanent is wordt aangeraden bij de plaatsing. Deze manier van installeren is zodanig dat de zonnepanelen niet verankerd zitten aan het dak. Er is niet met een schroefvaste verbinding gewerkt tussen de zonnepanelen en het dak. Deze installatie heet dan ook een roerende installatie. De installatie hoort niet verankerd vast aan het gebouw of aan jouw huis.

 

De installatie op een hellend dak onder de loep genomen

Op een hellend dak worden de zonnepanelen op een meer permanente manier gemonteerd. De reden hiervan is heel eenvoudig. De panelen moeten voor de veiligheid worden verankerd. Dat verankeren gebeurt tegen het onderdak aan. Op deze manier zitten de panelen verankerd aan het schuine dak. Je zou dus in deze situatie gemakkelijker kunnen spreken van een onroerende situatie. Worden de dakpannen van een hellend dak vervangen dan zullen de zonnepanelen op deze ankerpunten moeten worden verwijderd om er goed bij te kunnen.

De situatie bij huren roerend of onroerend

Ga je een installatie huren dan krijg je met meerdere  manieren van bevestigen te maken. Huur je panelen die op een plat dak komen te staan dan zal dat met de zojuist genoemde installatie gebeuren. Deze zonnepanelen zijn dus een roerende zaak. Dat heeft op zich geen gevolgen voor de huurder of de verhuurder. Wanneer de zonnepanelen op een hellend dak komen te staan bij een huursysteem dan gaat het over een onroerende installatie. Sommige verhuurders hebben een techniek waarbij de panelen op een redelijk gemakkelijke wijze kunnen worden verwijderd wanneer een eind aan de huurperiode komt.

Verzekeringstechnische situaties

Zonnepanelen zal je moeten verzekeren wanneer ze bij je huis horen. We keken naar twee situaties en naar de juridische termen die erbij horen.

  • Roerende zaken. Wanneer de zonnepanelen in een losse stellage op het dak staan gaat het dus over een roerende zaak. Dit heeft zijn invloed op de verzekering van de zonnepanelen. Roerende zaken behoren niet tot de buitenkant van het huis zelf. Wanneer je ze gaat verzekeren vallen ze dus niet onder de opstalverzekering. Zonnepanelen die op deze manier zijn bevestigd vallen onder de inboedelverzekering en op die manier moet jij ze ook verzekeren.
  • Onroerende zaken. Zitten de zonnepanelen aan het huis verankerd dan spreek je van een onroerende zaak. Deze panelen behoren tot de buitenkant van het huis zelf. Ga je ze verzekeren dan vallen ze dus onder de opstalverzekering en niet onder de inboedelverzekering. Je zal ze dan ook via je opstalverzekering moeten verzekeren. Daarvoor gelden vaak andere voorwaarden dan voor de inboedelverzekering. Zo zijn je zonnepanelen dan automatisch verzekerd in geval van noodweer en bijvoorbeeld vandalisme.

Het verzekeren van een huurinstallatie

Heb je te maken met een huurinstallatie dan wordt het verzekeren een heel ander verhaal. De verhuurder is in dit geval namelijk altijd verantwoordelijk voor de verzekering van de huurinstallatie. Of het nu een roerende of onroerende zaak is doet in dat geval niet echt meer terzake.

Zonnepanelen aanschaffen

Sta je voor de aanschaf van zonnepanelen dan kom je voor een grote investering te staan. Het is goed om eerst offertes op te vragen. Dat doe je met de onderstaande button. Je ontvangt gelijk meerdere offertes om te vergelijken. Dat vergelijken doe je op de volgende punten:

  • Vergelijk alleen uitgesplitste offertes. Op de offertes die je krijgt moeten aparte bedragen staan voor het materiaal van de zonnepanelen en het bevestigingsmateriaal. Verder moeten de kosten voor het materieel apart staan. Hieronder vallen bijvoorbeeld de bouwsteigers die gebruikt zijn voor het plaatsen van de zonnepanelen. Ook het arbeidsloon en het aantal gewerkte uren moeten apart op de offerte staan.
  • Vergelijk alleen offertes die inclusief de BTW zijn.
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering