Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Hoe kun je het beste je zonnepanelen reinigen?

Zonnepanelen reinigenZonnepanelen reinigen? De meeste mensen zullen hier niet zo snel aan beginnen. Meestal geeft de leverancier en/ of installateur ook als advies dat dit niet echt nodig is. In ons land regent het veel en dat maakt dat zonnepanelen min of meer zelfreinigend zijn. Toch kan het geen kwaad ze zonnepanelen wel eens te reinigen.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Waarom zonnepanelen reinigen?

Ondanks dat het in Nederland en België veel regent worden bijvoorbeeld onze ramen en onze auto (als hij buiten staat) toch vies. Voor zonnepanelen is dat niet anders, ook hier komt op een duur een laagje vuil op te liggen. Dit kan het rendement van je zonnepanelen negatief beïnvloeden, immers de zonnestralen worden gehinderd bij het bereiken van de panelen. Om een optimaal rendement te behouden kan het daarom geen kwaad om je zonnepanelen minimaal één keer per jaar te reinigen. Hoeveel rendement dit oplevert is moeilijk te zeggen. Op internet worden getallen genoemd die variëren tussen drie en vijfentwintig procent. Echt wetenschappelijk onderzoek is er nog niet naar gedaan, maar de zonnepanelenexperts zijn het er over eens, dat reinigen hoe dan ook het rendement verhoogt.

Verticaal geplaatste zonnepanelen:

Verticaal geplaatste zonnepanelen hebben meer last van vuil. Het vuil en stof dat op het paneel ligt zal door de regen naar de onderste rand spoelen en zich daar ophopen. Op deze onderste rand zal op den duur een behoorlijke laag vuil en alg vormen. De zonnecellen in de zonnepanelen zijn samengevoegd in verticale rijtjes zogenoemde “strings”. Alle strings van het zonnepaneel zullen dus hinder ondervinden van het vuil en minder opbrengst geven.

Horizontaal geplaatste zonnepanelen:
Horizontaal geplaatste zonnepanelen zullen minder last hebben van het vuil. Ook hier zal vuil en stof zich ophopen op de onderste rand, echter er zal maar één string (de onderste) hinder ondervinden van het vuil.

Hoe kun je zonnepanelen het beste schoonmaken?

  • Gebruik om te reinigen een zachte doek, spons, of borstel, zoals je ook gebruikt bij het wassen van je auto. Ook een hogedruk plantenspuit die je gebruikt bij het spuiten van bijvoorbeeld onkruidverdelgers kan een handig hulpmiddel zijn.
  • Kun je niet goed bij de zonnepanelen komen, gebruik dan een tuinslang of een telescoopwisser. Er zijn telescoopwissers in de handel waar je een tuinslang op aan kunt sluiten.
  • In principe is water voldoende om zonnepanelen te reinigen. Komt er bij jou extreem hard water uit de kraan, gebruik dan regenwater. In de handel is ook een speciaal reinigingsmiddel verkrijgbaar om de panelen schoon te maken.
  • Gebruik geen hogedrukreiniger, dit apparaat heeft te veel kracht en kan de panelen beschadigen doordat er water tussen de panelen komt.
  • Gebruik nooit een schuurspons, of een harde borstel, deze kunnen het glas fors beschadigen.
  • Gebruik geen zeep, of allesreiniger en schuurmiddelen, zoals Cif, zijn helemaal uit den boze. Schoonmaakmiddelen kunnen het glas ook aantasten.
  • Inspecteer minstens één, maar liefst drie keer jaar je zonnepanelen. Wees vooral bedacht op vogelpoep. Een redelijke klodder vogelpoep kan al snel leiden tot rendementsverlies.
  • Maak de panelen schoon als de straling van de zon minimaal is, bijvoorbeeld in de ochtend, of in de avond. Een bewolkte dag is beter dan een dag met stralende zon. Hierdoor droogt het water minder snel op en blijven er minder resten achter.

Zelfreinigende zonnepanelen

De laatste jaren zijn er allerlei ontwikkelingen op het gebied van zelfreinigende zonnepanelen. Zo zijn er bedrijven die een speciale coating hebben ontwikkeld met een hoog zelfreinigend vermogen en er zijn ook zonnepanelen op de markt gebracht die uitgerust zijn met sproeiers. Deze sproeiers werken in twee fases: tijdens de eerste fase wordt er naast water een speciaal schoonmaakmiddel op de panelen gespoten en tijdens de tweede fase wordt alles met water weggespoeld. Je zou er voor kunnen kiezen om dit bijvoorbeeld tweewekelijks te doen. De zelfreinigende zonnepanelen zijn wel wat duurder in aanschaf dan “gewone” zonnepanelen.

Zonnepanelen en sneeuw

Het kan natuurlijk voorkomen dat er sneeuw op je zonnepanelen ligt en blijft liggen. Dat is heel vervelend, want als de zonnepanelen bedekt zijn met sneeuw, werken ze niet of nauwelijks. Het is dan zaak om de sneeuw te verwijderen, want tijdens een ijzige periode schijnt de zon vaak volop en dan kun je goed gebruik maken van de zonnepanelen. Hier volgen wat tips wat de doen bij sneeuw op je zonnepanelen:

  • Klim niet zelf op het dak, het gevaar voor uitglijden en alle gevolgen van dien is erg groot.
  • Gebruik een telescopische wisser (verkrijgbaar bij de bouwmarkt). Hiermee kun je de sneeuw vrij gemakkelijk van de panelen naar beneden schuiven, zonder het dak op te hoeven.
  • Ga de panelen niet schoonspuiten met water, de sneeuw verdwijnt wel, maar er zal een dun laagje water achterblijven, waarvan de kans groot is dat het bevriest en dat is niet bevorderlijk voor de zonnepanelen.
  • Gebruik geen ruitenkrabber of iets dergelijks, waar je normaal gesproken de autoruiten mee schoon krabt, deze maken krassen en kunnen de coating ernstig beschadigen.
  • Strooi geen strooizout op de panelen, ook dit kan de bovenlaag ernstig aantasten of zelfs doen verwijderen.
  • Niet veel mensen zullen in de gelegenheid zijn, maar als het mogelijk is, pas dan de panelen aan naar een hellingshoek van minstens 40 graden. Bij deze hellingshoek zal de meeste sneeuw vanzelf van de panelen afglijden. Bijkomend voordeel is, dat de opbrengst toe zal nemen. In de winter staat de zon laag en met deze hellingshoek zijn de panelen beter gericht op de zon.

Uitbesteden

Mocht je na het lezen van al deze tips en adviezen toch iets te veel tijd en moeite kosten, is het altijd mogelijk om het reinigen van je zonnepanelen uit te besteden. Er komen steeds meer bedrijven op de markt die (tegen betaling van een laag bedrag) de zonnepanelen op een juiste manier kunnen reinigen. Sommige installateurs bieden deze service ook al, dit gaat meestal op basis van een onderhoudscontract. Ook kan de installateur je verwijzen naar schoonmaakbedrijven die gespecialiseerd zijn in het reinigen van zonnepanelen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering

Verlaagd BTW-tarief op zonnepanelen, -boilers en warmtepompen

november 7, 2023

Goed nieuws voor iedereen die overweegt om zijn woning te verduurzamen! Sinds