Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen plat dakZonnepanelen plat dak kopen? Het is algemeen bekend dat de ideale hellingshoek van het dak van een woning die je wenst uit te rusten met zonnepanelen is gelegen tussen de 35 en 45 graden. Het merendeel van de mensen in Nederland beschikt over een schuin dak met een degelijke hellingsgraad, maar dat geldt lang niet voor iedereen. Veel gezinnen stellen zich dan ook de vraag of ze bijvoorbeeld zonnepanelen kunnen plaatsen op een plat dak of niet. Dat is perfect mogelijk, alleen is het ver van ideaal. Omdat de zonnepanelen bovendien schuin op de zon gericht moeten worden komt er altijd meer materiaal bij kijken wat uiteraard zorgt voor een bepaalde meerprijs. Wil je graag zonnepanelen laten plaatsen op je plat dak? Lees dan snel verder en ontdek niet alleen de mogelijkheden, maar ook de gemiddelde kostprijs die dit met zich meebrengt.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

 

Plaatsing van zonnepanelen op een plat dak

Zoals in de inleiding van deze pagina reeds aangegeven is het plaatsen van een systeem met zonnepanelen op een plat dak dan wel mogelijk, er zal rekening gehouden moeten worden met een aantal factoren. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de manier waarop de panelen geplaatst worden. Dit gebeurt bij een plat dak doorgaans altijd in rijen achter elkaar. Hoeveel de minimale afstand bedraagt tussen de verschillende zonnepanelen is afhankelijk van de hoogte waar ze over beschikken. Bij twijfel is het altijd interessant om even het advies te vragen van de installateur die de zonnepanelen uiteindelijk moet gaan plaatsen.

Richting van de zonnepanelen op een plat dak

Een ander zeer belangrijk punt waar rekening mee moet worden gehouden bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak is de richting van de zonnepanelen. Het spreekt voor zich dat de panelen op het zuiden richten de interessantste keuze is, maar dat is niet altijd mogelijk. Wanneer er bijvoorbeeld teveel panelen geplaatst moeten worden kan het gebeuren dat de ideale richting niet tot de mogelijkheden behoort. In dat geval zal je als woningeigenaar altijd rekening willen houden met het verlies dat dan optreedt. De verliezen zijn afhankelijk van de richting waarin de zonnepanelen dan wel geplaatst worden:

Richting van de panelen Verlies aan rendement
Zuid 0 procent verlies aan rendement
Zuid-oost 5 procent verlies aan rendement
Zuid-west 5 procent verlies aan rendement
West 20 procent verlies aan rendement
Oost 20 procent verlies aan rendement

Zonnepanelen liggend of staand plaatsen?

In het merendeel van de gevallen wordt er bij een plat dak aangeraden om de zonnepanelen te plaatsen door middel van een staande constructie. Het klopt inderdaad dat dit op vlak van opbrengst het meest ideaal is, maar daar staat tegenover dat ze liggend plaatsen financieel interessanter is. De uiteindelijke keuze op dit vlak zal dan ook steeds gemaakt worden aan de hand van de volgende zaken:

  • De kosten voor het montagemateriaal
  • De beschikbare ruimte op het dak van je woning
  • De afmetingen van het dak in haar totaliteit (de draagkracht dient immers voldoende te zijn)
  • De zichtbaarheid op het dak (lang niet overal mogen staande zonnepanelen zomaar gebruikt worden)

Alleen door rekening te houden met bovenstaande zaken zal je uiteindelijk met zekerheid kiezen voor het systeem dat best aansluit op het dak van jouw woning.

Opstellingen zonnepanelen bij plat dak

Wanneer je over een plat dak beschikt waar je zonnepanelen op wenst te (laten) plaatsen zal je er steeds rekening mee moeten houden dat er gebruik kan worden gemaakt van twee verschillende systemen. We onderscheiden op dit vlak de open en gesloten systemen die beiden over hun specifieke voor- en nadelen beschikken. De twee keuzes zijn:

  • Een open opstelling met frame
  • Een gesloten opstelling (onder meer mogelijk met plastic bakken)

Als we beide opstellingen met elkaar gaan vergelijken zien we dat open opstellingen doorgaans voordeliger zijn. Je moet er evenwel rekening mee houden dat dergelijke systemen zich kenmerken door een grotere ballast omwille van de opwaartse druk. Omwille van deze reden en om er zeker van te zijn dat het gekozen systeem echt optimaal aansluit op je woning is het belangrijk om ook de precieze opstelling altijd even te bespreken met een installateur.

Allemaal goed en wel, maar wat het kost het extra montagemateriaal nu precies welke voor de verschillende mogelijke opstellingen in rekening wordt gebracht? In het geval van een open opstelling dien je doorgaans rekening te houden met een kostprijs van zo’n 5 euro per paneel bovenop de standaard installatiekost. Betreft het een gesloten opstelling, dan kan die prijs eenvoudig worden verdubbeld tot 10 euro of zelfs nog meer. Denk ook aan de mogelijkheid van zonnepanelen op een aanbouw, zie ook kosten aanbouw.

Besparen op zonnepanelen plaatsen op een plat dak

Het mag ondertussen ook duidelijk zijn dat zonnepanelen voorzien op een plat dak altijd gepaard gaat met meer kosten en een potentieel lager rendement dan wanneer er sprake is van een schuin dak met een degelijke hellingshoek. Omdat je er waarschijnlijk maar weinig voor zal voelen om je dakconstructie aan te passen is het interessanter om even te kijken naar de verschillende mogelijkheden om te besparen. Wij zetten deze opties graag even voor jou op een rijtje:

  • De plaatsing en installatie zelf uitvoeren. In het geval van een plat dak beschik je niet over het gevaarlijke risico dat het plaatsen van zonnepanelen op een hellend dak met zich meebrengt. Toch is het uiteraard noodzakelijk om waakzaam en aandachtig te zijn. In het geval van een plat dak kiezen toch steeds meer en meer mensen om de plaatsing van hun zonnepanelen zelf te doen. Op deze manier kunnen ze tot 20 procent op de totale kostprijs besparen.
  • Kies voor een voordelige opstelling. Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven is het mogelijk om bij een plat dak gebruik te maken van verschillende opstellingen. We onderscheiden op dit vlak een open van een gesloten opstelling. Bij een open opstelling wordt er gebruik gemaakt van minder materiaal waardoor de kostprijs uiteraard een stukje lager ligt.
  • Verzeker je van een optimaal rendement. Tot slot, zoals eerder reeds aangegeven is het belangrijk om er rekening mee te houden dat het rendement die zonnepanelen leveren sterk afhankelijk is van richting waarin ze geplaatst worden. Indien mogelijk is het dan ook altijd belangrijk om ze zoveel mogelijk op het zuiden te richten. Is dat niet mogelijk, kies dan voor een zo optimaal mogelijke opstelling om de terugverdientijd zoveel mogelijk te beperken.
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering