Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen parallelZonnepanelen parallel kopen? Wanneer je zonnepanelen gaat laten installeren, dan zal er een inspectie gedaan worden van je dak. Als jouw dak op het zuiden staat, als er geen schaduw op je dak valt en als deze een hellingsgraad heeft van tussen de 30 en de 35 graden, dan is je dak ideaal voor zonnepanelen en kun je een maximaal rendement verwachten. Wijkt jouw dak daarvan af, dan zal het rendement naar beneden gaan. Soms zijn de omstandigheden op het dak zo slecht, bijvoorbeeld omdat er veel schaduw op valt, dat er oplossingen moeten worden aangedragen om toch een goed rendement van de zonnepanelen te krijgen. Een parallel geschakeld systeem kan dan een uitkomst bieden.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

 

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen bestaan uit cellen die gevuld zijn met de halfgeleider silicium. Silicium ontwikkelt een lading als het in contact komt met de energie van de zon en de cel zal dan dus elektriciteit bevatten. Omdat de cellen een plus- en een min kant hebben en ze met elkaar in verbinding staan, gaat deze elektriciteit lopen en ontstaat er stroom. Deze gelijkstroom gaat naar de omvormer waar het wordt omgezet naar wisselstroom en het is klaar voor gebruik. Dit wordt ook wel een serie geschakeld systeem genoemd en is verreweg de meest gangbare manier om je zonnepanelen te laten installeren.

 

Verlies in rendement

Zonnepanelen bestaan dus uit een ketting van cellen. Als deze allemaal even veel stroom aanmaken, zal deze ketting sterk zijn en soepel lopen. Zijn er cellen die een kleinere lading hebben aangemaakt, bijvoorbeeld omdat deze in de schaduw staan of omdat ze een andere hellingsgraad hebben, dan ontstaat er een zwakke schakel in de ketting,  wordt de stroom tegengehouden en zal het daarna langzamer lopen. Dat betekent een afname in rendement, want de stroom loopt maar zo hard als de zwakste cel. De meeste zonnepanelen zijn daarom voorzien van een bypass diode. Deze diode zal de zonnepanelen die in de schaduw staan en die dus slecht presteren tijdelijk uitschakelen, zodat de stroom weer optimaal kan lopen. Met een aantal zonnepanelen minder zal je echter wel rendement verliezen. Een andere optie is dan om je zonnepanelen parallel te schakelen.

 

Een parallel- versus een serie geschakeld systeem

Het verschil tussen parallel geschakeld en serie geschakeld is het gemakkelijkste uit te leggen door middel van kerstlichtjes. Als deze serieel geschakeld zijn, dan zullen alle lichtjes uit gaan als er één lampje defect raakt. Dat komt doordat ze een kring vormen en een defect lampje betekent dat deze kring wordt onderbroken. Parallel geschakelde kerstlichtjes hebben hun eigen kring met het stopcontact, wat betekent dat als er een lampje defect raakt de andere lampjes nog gewoon stroom krijgen. De kerstlampjes zullen in dat geval dus gewoon blijven branden.

 

De twee systemen in zonnepanelen

Het serie geschakelde systeem is bij zonnepanelen de eerste keuze. En hier zijn goede redenen voor.

  • Je ervaart minder verlies als de omstandigheden ideaal zijn.
  • De stroom is gemakkelijker om te zetten naar wisselstroom.
  • Dit systeem is goedkoper.
  • Voorbeeld: heb je drie panelen die 100 Wp opwekken en één paneel die 95 Wp opwekt dan zal je rendement 4 x 95 Wp = 380 Wp zijn.

Als de situatie op het dak niet ideaal is, omdat je al weet dat een aantal panelen een minder goede hellingshoek hebben, verkeerd georiënteerd zijn of dagelijks een bepaalde periode in de schaduw staan, dan kan een parallel systeem een betere oplossing bieden, maar dit systeem heeft een aantal nadelen.

  • Parallelle systemen zijn ingewikkelder en dus duurder.
  • De gelijkstroom is minder gemakkelijk om te zetten in wisselstroom, waardoor een duurdere omvormer nodig is.
  • Voorbeeld: heb je drie panelen die 100 Wp opwekken en één paneel die 95 Wp opwekt dan zal je rendement 95 + 100 + 100 + 100 Wp = 395 Wp zijn.

Het slechte paneel zal bij een parallelle schakeling dus niet het gehele systeem beïnvloeden, waardoor het verlies in rendement alleen bij dat paneel blijft en de andere panelen wel gewoon goed kunnen werken. Hier staat wel tegenover dat een parallel systeem duurder is.

 

De voor- en nadelen van beide systemen

Natuurlijk zijn er specialisten die je kunnen bijstaan met raad en advies, zodat je de juiste keuze kunt maken wat betreft jouw systeem. Vraag dan ook altijd om een berekening voor beide situaties, waarmee je kunt zien wat de verschillende systemen voor jou in de praktijk betekenen. We hebben hier de voor- en nadelen voor beide situaties even naast elkaar gezet, zodat je zelf ook alvast een oordeel kunt vellen.

 

Serie geschakeld systeem Parallel geschakeld systeem
Voordelen:

+        Goedkoper.

+        Simpeler.

+        Gelijkstroom kan gemakkelijker worden omgezet naar wisselstroom.

+        Minder verlies bij ideale omstandigheden.

Voordelen:

+        Panelen met een lager rendement beïnvloeden het systeem niet.

+        De omvormer is klein en wordt gemonteerd in de meterkast.

+        De opbrengst is hoger bij slechte omstandigheden.

+        Je hebt inzicht in de prestaties per afzonderlijk zonnepaneel.

+        De spanning is nooit hoger dan 40 Volt.

Nadelen:

–        De zwakste schakel is leidend en kan de string zelfs uitschakelen.

–        De omvormer is groter en maakt veel lawaai.

–        Je kunt alleen zien hoeveel stroom je gehele systeem opbrengt.

–        Er staat een gevaarlijke spanning op een aantal aaneengeschakelde zonnepanelen.

Nadelen:

–        Duurder.

–        Ingewikkelder.

–        Kwetsbaarder.

 

Toepassing: bij ideale omstandigheden op het dak waarbij alle panelen altijd gelijke prestaties kunnen leveren. Toepassing: bij minder ideale omstandigheden op het dak en panelen die niet allemaal gelijke prestaties kunnen leveren.

 

Optimizers

Bij dit hele verhaal moet eigenlijk nog een andere oplossing genoemd worden en dat is die van optimizers. Deze optimizers vormen een serieschakeling, maar aan het einde van iedere serie (dus elk paneel bijvoorbeeld) wordt een aparte omvormer geplaatst. Hierdoor heb je dus een serieel geschakeld systeem met de voordelen van een parallel geschakeld systeem. De optimizers zorgen er namelijk voor dat de zwakste schakel wordt opgeheven en dat iedere string optimaal kan presteren. Ook hier zitten bepaalde voor- en nadelen aan verbonden.

  • De zonnepanelen kunnen elk als ze voorzien zijn van optimizers maximaal presteren
  • Panelen met een minder hoge opbrengst beïnvloeden het totale rendement niet.
  • De opbrengst gaat hierdoor omhoog.
  • Je kunt de prestaties van het gehele systeem en de prestaties per afzonderlijk zonnepaneel monitoren.

 

  • Er zijn een aantal omvormers die allen een kortere levensduur (8 tot 10 jaar) hebben dan de zonnepanelen en die bij defect of bij ouderdom moeten worden vervangen. Dit zal je extra geld kosten.
  • De aanschaf van dit systeem is prijzig, omdat er meerdere onderdelen nodig zijn.
  • De optimizers en de omvormers gebruiken ook stroom en dit is aanzienlijk meer dan bij een serie- of parallel geschakeld systeem.

 

Vergelijk offertes

De beste manier om een beslissing te maken over dit soort technische kwesties is door het advies in te schakelen van de experts. Wij kunnen je alvast helpen in contact te komen met betrouwbare leveranciers en tegelijkertijd te achterhalen welke kosten jij zal moeten maken voor je nieuwe zonnepanelen. Gebruik daarom onze vergelijkingstool en begin met plannen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering